DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Osman YILDIZ
Osman YILDIZ
Giriş Tarihi : 26-04-2022 01:49

KUMPAS ŞAHİN VE ŞÜREKASI ÜZERİNE MÜLAKAT

Kürşat Tecel: Osman bey, her şeyden önce mülakat teklifimizi kabul ettiğiniz için okuyucular adına size teşekkür ederiz. Son zamanlarda yazmış olduğunuz Kumpas Şahin ve Şürekası ile ilgili yazılarınızdan dolayı okuyucularımızdan birçok soru gelmektedir. Bu yazılarınız, okunma oranını da dikkate alırsak, okuyucunun bir hayli dikkatini çekmiş vaziyette. Bize kumpas Şahin ve Şürekası’nın ne olduğunu açıklayabilir misiniz?

Osman Yıldız: Her şeyden önce ben teşekkür etmek istiyorum. Bana bu imkanı verdiğiniz için. Okuyucularıma da ilgilerinden dolayı ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Kumpas Şahin ve Şürekası, bugünün Türkiye’sinin çeşitli üniversitelerinde görülen antidemokratik uygulamaların bir romanıdır. Bu roman, devletin kurumlarını gizli bir örgütlenme ile ele geçiren ve Sayın Cumhurbaşkanımızın devlet içi bir yapılanma olarak adlandırdığı bir takım yapılanmaların iç yüzünü açığa çıkarmak ve kamuoyunu aydınlatmak maksadıyla kaleme alınmıştır. Tefrika olarak yayınlanan romanın sonunda “bu bir romandır” dememize rağmen bazı üniversiteler de özellikle benim de bundan iki ay öncesine kadar görev yaptığım Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde özellikle rektör ve çevresi üzerine alınarak, bazı yerlerde rahatsızlıklarını dile getirmişlerdir. Hatta bu üniversiteden bazı hocalar, yayınladığımız romanın Face Book’tan paylaşan öğrenciler üzerinde baskı kurdukları yolunda bazı şikayetler almaktayız. Bu yüzden, Kumpas Şahin üzerinde konuşmakta fayda vardır. Dediğim gibi, Kumpas Şahin, sadece Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde olan olayların bir iz düşümü değil aynı zamanda Türkiye’nin bir çok üniversitelerinde dönen kumpasların hikayesidir. Yazar olarak benim Tokat Gaziosmanpaşa üniversitesinde çalışmış olmam böylesi bir yakıştırmaya sebep olmuş olabilir. Öyle veya böyle bu bir romandır. Doğrudan birini hedef almış değildir. Fakat romanda geçen birtakım olayların Tokat Gaziosmanpaşa üniversitesinde olduğu gibi bir çok üniversitede de yaşandığını belirtelim. Bunlar tamamen benzerlikten ibarettir.

Kürşat Tecel: Ne gibi şeyler biraz açar mısınız? Romanı okurken tüylerimiz diken diken oluyor. Bunların gerçek hayatta yaşanmış olması mümkün müdür diye? Okuyucularımızın da en çok merak ettiği husus budur.

Osman Yıldız: Kürşat Bey, bunlar benim penceremden görülenler, yani işin derinlerinde neler var bilemiyorum, fakat benim küçük penceremden gözüken bunlar… Kuşkusuz daha birçok şey var. İnsanlar konuşmuyor, korkuyor… İşinden gücünden olacağından veya birtakım yaptırımlarla karşılaşacağından, soruşturma veya sürgünler yaşayacağından korkuyor. Nitekim, bugün bunları ben yazıyorsam, emekliye ayrıldığım için yazıyorum. Ezilenlerin sesi olmak için emekliliği tercih ettim. Bir şeyler söylemekten çekinen meslektaşlarıma hak vermiyor değilim. Çünkü ben de son bir yılımı soruşturmalarla geçirdim. Bu soruşturmaların en komiği Kampus lojmanlarında bir kutu bira içtiğim iddiası. Düşünebiliyor musunuz? Bugünün Türkiye’sinde bir kutu bira içti diye bir öğretim üyesi soruşturma geçiriyor ve her türlü itiraz dikkate alınmayarak disiplin suçu addediliyor. Bu korkunç bir şey. Kaldı ki soruşturmanın yürütülmesi tamamen hukuk dışı. Bir kısım yandaşlarını da kullanarak bu hukuksuzluk sürdürülüyor ve beni itibarsızlaştırmaya çalışılıyor. Peki neden? Bütün bunların arkasında benim ve benim gibilerin mevcut yapıya destek vermememizden kaynaklanıyor. Aynı hususta birlikte olduğumuz arkadaşa “Ezan vakti Uluyor” diye iftira atıldı. İki gün önce mahkemesi vardı. İftirayı atanlar arasında Tarih Bölümünden Doç. Dr. Alpaslan Demir, Yard. Doç. Samettin Başol ve Eğitim Fakültesinden Yard. Doç. Dr. Zehra Nur Ersözlü ve Yard. Doç. Dr. Rukiye Şahin var. Bunlardan Nur Ersözlü ve kocası Alpay Ersözlü Amerika’da ballı bir eğitim alıp hızlı bir şekilde yönetim tarafından öğreti üyeliğine geçirildiler. Yani tam bir paralel yapılanma örneği. Şimdi bu öğretim üyeleri Eğitim Fakültesinden Öğretim üyesi Erdoğan Usta’yı “Ezan vakti uluyor” diye Rektörlüğe bildiriyorlar. Rektör Mustafa Şahin de meseleyi savcılığa intikal ettiriyor. Böyle bir şey olabilir mi? Tam bir itibarsızlaştırma girişimi. İşin ilginç tarafı, savcılık bunu dikkate alıyor ve mahkeme kuruyor. Bugünün dünyasında bir sürü terör örgütü, IŞID, Hizbullah, Boko Haram, El-Kaide din için adam boğazlıyor. Şimdi bu adamlar kalkmış bir öğretim üyesini dine hakaret etti diye deşifre ediyor. Rektör buna ortaklık ediyor, Savcılık alet oluyor… Bu işi mantıkla izah etmek mümkün değil. Diyelim yarın bu arkadaşı bu terör örgütlerinden biri infaz etti, bunun altından bunlar kalkabilir mi? Türkiye bunun altından kalkamaz. Bunlar yolunu şaşırmışlar, ideolojileri gözlerini kör etmiş durumda.

Kürşat Tecel: Anlattıklarınız gerçekten korkunç. Bir üniversite hocasının ve Rektörün bunları düşünmemesi gerçekten korkunç. Bu sorunların temelinde ne olabilir, tabiki düşünmüşsünüzdür?

Osman Yıldız: Birçok şeyi düşündüm. Ama temelde radikalizm ve hoşgörüsüzlük var. İnsanlar öğretim üyesi olabiliyorlar fakat hoşgörülü olmak bambaşka bir şey. Bu yapılanlar sadece bize mi mahsus, hayır. Birçok öğretim üyesi arkadaşımıza kan kusturdular. İdari personele yapılanlar, öğrencilere yapılanlar… Kendilerinden olmayanı yok etmek, onlar için adeta kutsal bir görev. İŞID militanları ne kadar radikalse bunlar da öyle. Türkiye’nin çehresine yakışmayan bu insanlar ne yazık ki üniversite idare ediyorlar. Devletin kurumunu babalarının çiftliği gibi idare ediyorlar. Kurumsal hiçbir şeyi dikkate almıyorlar. Atamalar korkunç. Kanun ve nizam tanımıyorlar. Bu durumu Sivas egemen gazetesinin sayfalarında okuduk. Varan 1, Varan 2’de Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Hanifi Vural’ın yaptığı usulsüzlükler. Hiçbirinden ses çıktı mı? Hep üstü kapatıldı. Tam bir paralel yapılanma. Hanifi Vural’ın yaptığı usulsüzlüklerden birini 19 Mayıs Üniversitesi dekanı yaptığında görevden alınırken Hanifi Vural’ın yaptıkları neden görmemezlikten geliniyor. Ya Rektör Mustafa Şahin. Onunla da ilgili gazetelerde ve gazetenizde birçok haber çıktı. Üniversite Senatosundaki uygulamalarındaki usulsüzlükler… Okuyunca insanın dudakları uçukluyor. Ama herhangi bir ses cıktı mı? YÖK’ün meseleye el atması gerekirdi. Beklenen olmadı. Ben öyle inanıyorum ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakanımızın bu tarz yapılarla mücadelede gerekenleri yapacaktır. Tekrar atanmamaları en büyük arzumuzdur. Kimsenin Türkiye’yi itibarsızlaştırmaya ve hukuk devleti olmadığına dair imaj oluşturmaya hakkı yoktur.

Kürşat Tecel: Tokat Gaziosmanpaşa üniversitesiyle ilgili olarak bahsettiğiniz bu hukuksuz uygulamaların biraz da sonuçlarından bahseder misiniz?

Osman Yıldız: Sevgili Kürşat Bey, öyle veya böyle Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bir taşra üniversitesi olarak kendi istikametinde bir yol almış gidiyordu. Bunlar daha şeffaf, daha demokratik bir üniversite oluşturacakları iddiasıyla geldiler. Gelir gelmez, ilk işleri ne kadar dekan, ne kadar bölüm başkanı varsa hepsinin eline bir çiçek verip hadi güle güle dediler. Ne değerli öğretim üyeleri vardı. Bu insanlar Tokat’ın kıt imkanları içerisinde özveri ile çalışıyorlardı. Hepsini küstürdüler. Hepsi birer birer Tokat’ı terk etti. İktisat Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Tıp Fakültesi adeta Halaç pamuğu gibi dağıtıldı. Meslek Yüksek Okullarına kadar indiler. Fen Edebiyat, Prof. Dr. Hanifi Vural’ın hukuksuz uygulamalarına terk edildi. Dağıtılanların yerine “tamam efendim” diyenleri getirdiler. Yani anlayacağınız üzere yılların birikimi olan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bunların kötü idaresi neticesinde heba oldu. Öğrencileri mutsuz, öğretim üyeleri mutsuz, idari personeli mutsuz, çalışan hizmetlisi bile mutsuz. Böyle bir idareyi kabul etmek 21. Yüzyılda mümkün mü? Düşünün, asgari ücretle çalışan hizmetli arkadaşlar arasında bile bunlar ayrım yaptılar. Bunlar gariban insan, ekmeğinin telaşında olan insanlar, yazık günah değil mi? İnsan Allah’tan korkar…

Kürşat Tecel: Anlattıklarınız gerçekten korkunç, Bu arada biraz da yandaşlardan bahsetseniz.

Osman Yıldız: Yandaşlık ve yağcılık o derece ileri boyuttaki anlatmak gerçekten midemi bulandırıyor. Cuma namazları için Rektör Mustafa Şahin’in yakınında saf tutmaya çalışanlar… Namaz vakti tuvalette paçalarını sıvazlayıp abdest almaya çalışanlar… Cumadan ve namazdan geldiğini söyleyenler… gerçekten iğrenç manzara… Riya yani iki yüzlülük Müslümanlığı bitiriyor. Üniversitenin camisi yatsı namazı ezanı okunurken tek bir ışığı yanmadan karanlıkların içerisinde. Ama gelin görün ki, Cuma oldu mu, dolup taşıyor… Yağcılıkta bu kadar ileri giden bu insanlar, Allah’tan korkar mı? Elbette ki hayır. İşte bu karakterde insanlar, sağa sola çamur atmakta Rektörün hizmetine girmiş vaziyetteler. Ne diyeyim Allah ıslah etsin…

Kürşat Tecel: Gelelim kumpas Şahin ve Şürekasına, romanda geçen bazı hadiselerin Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesiyle bir ilgisi var mı?

Osman Yıldız: Başlangıçta da söyledim, bu bir roman. Tabiki yazdıklarımın arasında yaşadıklarımın etkisi de olmuş olabilir. Fakat netice de bir roman. Benzerlikler iz düşümü olabilir. Gerçeğe ne kadar yakın olursa olsun hiçbir romanı gerçek alemin bir parçası saymamız mümkün değildir. İtibari alemin kendine ait yaratma koşulları vardır. Bu koşulların kendi iç yapısı içerisinde tutarlı olması beklenir. Dolayısıyla romanı itibari alemin bir parçası olarak kendi içerisinde tutarlı olup olmadığına bakmak gerekir. Yoksa bir romandan hareketle işte gerçek budur demek, roman konusunu bilmemekten kaynaklanır. Gerçek hayattan kişiler, “aaa bu romandaki kişi bana benziyor, ben de bunları yapmıştım” demesi onun konuyla ilgili cehaletinin belgesidir. Dolayısıyla burada geçen bir şahıs için “bu benim demek”, romanda geçen hadiseleri kabul etmektir.  Böylesi bir durum insanları komik duruma düşürür.

Kürşat Tecel: Sanırım mesele anlaşılmıştır. Bir başka mülakatta görüşmek dileğiyle…

NELER SÖYLENDİ?
@
Osman YILDIZ

Osman YILDIZ

DİĞER YAZILARI İTİNA İLE ŞEYTAN TAŞLANIR ADEM’İN ADAM OLMASI STİRLANDİNGO SIFIRA İNAT, BİRİZ TEOG SINAVI VE MUHTEMEL FETÖ GİRİŞİMLERİ CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ VARAN1 Müfredat tartışması mı? MAVİ KÖŞKÜN LAMBASI KANUNLARIN RUHU KAPI ARALIĞİNDAN DÜN ve BUGÜN SİYASET TOPTAN YUVARLAKTIR – DEVLETLÜ AHMET TÜRK “ALTI OK”TAN BEKLEDİKLERİMİZ EVET Mİ HAYIR MI TOKAT GOP ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ İÇİN SAMİMİYET TESTİ 1 İÇİN BİR TEKZİP YENİ ANAYASA SÜRECİNDE TERÖR ve MHP SİYASET-NANEDEN SEÇMELER RİZE ZİLETİ VE ÜLKÜ OCAKLARI TERÖR ve DİL KIÇI HÖLLÜKLENMEMİŞ BEYLER Türk pasaportu ŞU BİZİM AVRUPA SEVDAMIZ TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ İÇİN SAMİMİYET TESTİ -1- KİM BU? REKTÖR MÜ? TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ FETÖ 4 BİR KUMPAS DAVASININ ANATOMİSİ ÜZERİNDEN – TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ REKTÖR MUSTAFA ŞAHİN İSTİFA ETMELİDİR… TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ VE FETÖ YAPILANMASI -1- KÜÇÜK BİR FETÖ TARİHÇESİ BİR ŞEYE HAYIR DEMEK: MİLLİYETÇİLİK VE AKP GOPTUM ÇOK GOPTUM BEYAZ ADAM BOŞ KONUŞUYOR PARALEL AVCILIK OSMANLI-CA - TÜRK-CE TOKAT GAZİOSMAN PAŞA ÜNİVERSİTESİNDE NİHAYET… TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİNDE EĞİTİMİN ‘E’ si FETULLAH'IN ‘F’ sine NASIL DÖNÜŞTÜ? TOKAT GÜNDEM GAZETESİ YAZARI HAMZA SOYKAN’IN DİKKATİNE KUMPAS ŞAHİN VE ŞÜREKASI -21- GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK SEÇİMİ VE SÜREÇ KUMPAS ŞAHİN VE ŞÜREKASI -20- KUMPAS ŞAHİN VE ŞÜREKASI -19- KIBRIS TÜRK’Ü ve TÜRK KAHVESİ KUMPAS ŞAHİN VE ŞÜREKASI – 18 – KUMPAS VE ŞÜREKASI -17- KUMPAS ŞAHİN VE ŞÜREKASI - 16 - KUMPAS ŞAHİN VE ŞÜREKASI - 15 -
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA