DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Osman YILDIZ
Osman YILDIZ
Giriş Tarihi : 26-04-2022 01:49

KUMPAS ŞAHİN VE ŞÜREKASI – 18 –

 

KUMPAS ŞAHİN VE ŞÜREKASI – 18 – 

Bardaktan boşanırcasına yağan yağmurun altında yüzlerce öğrenci aynı anda otobüs durağında bulunmanın sıkıntısını ıslanarak yaşıyorlardı. Bu saatlerde dolmuşa binmek oldukça zordu. Her bir öğrenci sırtına aldıkları çantası veya koltuğunun arasına sıkıştırdığı kitaplarıyla gelen bir dolmuşa binerek bir an evvel kampus içerisinde bulunan yurtlarına ulaşmak istiyorlardı. Dolmuşa binen her öğrenci minibüsün ikinci basamağına  çıktığında “aaa bu şimdi nerden çıktı” diyerek yağmurdan kaçarken doluya tutulmanın şaşkınlığını içinde ceplerinden 1 lira çıkartıp şoföre uzatıyorlardı. O güne kadar üniversite dolmuşları şehirden getirdikleri öğrencileri kampus içinde boşalttıktan sonra, yurtlara gidecek öğrencileri ücretsiz olarak taşımaktaydılar.

Kumpas için her şeyi ranta çevirmek bir yönetim becerisi idi. Karşılıksız hizmet sadece hizmet hareketine mahsustu. Gerçi orada da insanların sömürülmesi ayrı bir ustalık becerisiydi.

Kimi öğrenci hiç hesapta olmayan bu ücretlenme sistemini kabullenirken, bir kısım öğrenciler dolmuşun yokuşu çıkarken çıkarttığı homurtular arasında isyan eden cümleleri peşpeşe sıralıyorlardı… Bu cümleler kurulan göz temaslarıyla birleştiğinde ufak bir öğrenci eylemine dönüşeceğinin  ilk işaretleri olarak görmek mümkündü.

Birkaç gün sonra, kendiliğinden bir araya gelen bu asi(l) ruhlu gençler, Rektörlük binasının önünde toplanarak durumu protesto ederken Kumpas, penceresinden onları izlemekteydi. İçinden “Zaralı haşereler, okumak sizin neyinize, en ufak bir şeyde isyan, burnunuzdan getireyim  de görün” diyerek gösteri yapan bütün öğrencilerin tek tek fotoğraflarının çekilmesi talimatını verdi. Öğrencilerin çoğu zaten rektörlük kamerasının çekim alanı içindeydi. Fakat Kumpas, her şeyi garanti altına almak istiyor, isyan eden tayfalarını  köşkünden izleyen bir kaptan edasıyla dürbününü eline almış yanındaki şürekasına “hiç birini es geçmeyin, bunların burnunu öyle sürtün ki, bir daha bir araya gelmek neymiş görsünler. Yılanın başı küçükken ezilir” diyerek emirler veriyordu. Gösteri pek uzun sürmedi. Gerekli fotoğraflar alındıktan sonra, üniversitenin güvenlik ordusu harekete geçmiş ve kısa sürede dağılın talimatını yerine getirmişlerdi.

Kumpas ve Şürekası işi gücü bırakmış bir hafta içerisinde gösteriye katılan bütün öğrencileri tespit etmişlerdi. Her bir öğrenci, soruşturma evrakını eline alırken, büyük bir telaş ve korku içerisindeydi. Korku gittikçe yerini paniğe bırakıyor, 1 TL’lik dolmuş ücreti okul hayatlarının sonuymuş gibi kabusa dönüşüyordu.

Kumpas kurmada son derece becerikli olan şüreka, evrak, resmi belge tanzimi gibi hususlar söz konusu olduğunda bir o kadar acemiydiler. Düzenledikleri soruşturma evraklarının altına imza atmayı unutmuşlardı. Yaptıkları iş biraz gözdağından öte bir şey olmamıştı. Ama yine de işe yaramıştı. Kumpas, şürekasına, “bulduğunuz her fırsatta soruşturma açacaksınız; soruşturmaların gücü… Budur bizi güçlü kılacak olan…”

Artık soruşturmaların biri açılıyor, diğeri kapanmadan bir başkası açılıyordu. Bir ara o derece ileri gidildi ki, usulsüz açılan soruşturmalar ileride başlarını ağrıtacağı endişesiyle Kumpas, bölümlere resmi yazı yazarak “soruşturmaların usulüne göre yapılmasını ve idari mahkemeden dönmeyecek şekilde açılması” uyarısıda bulunmak zorunda kaldı.

Ama iş çığırından çıkmıştı bir kez. Öyle ki BİMER denilen internet üzerinden ispiyonlama sistemine gelen isimsiz, imzasız şikayetler bile dikkate alınıyor, kurulan kumpaslarla soruşturma evrakları tanzim ediliyordu.

Öğrencilerin çoğu okul saatlerinde çektikleri bu sıkıntıların devamını akşam yurda döndüklerinde bu sefer yurt yönetimi tarafından ortaya konan uygulamalardan çekiyorlardı. Bir ara televizyon izlenmesine bile yasak getirdiler. Bu uygulama tutmayınca Talaş TV, Saman TV gibi ot türevi  televizyon kanallarını seyretmeleri teşvik edildi.

Öğrenciler için kampus yaşamı tam bir çile idi. Kampusta bırakın alışveriş yapacağınız bir market bulmayı gazete bayisi dahi yoktu. Akşam olunca koskoca kampus, eşine ancak kırsal bölgelerde rastladığımız bir köy sessizliğine bürünüyordu. Küme küme köpek sürüleri bu tenhalıkta volta atmasa hayatiyetin bütün belirtileri de ortadan kalkmış olacaktı. Ne bir müzik ne bir eğlence alanı… yatsıdan sonra yatılır mantığı ile çoğu öğrenci kendini uykuya veriyor ya da çöp sisine batmış hava atmosferinde açık pencerelerinden etrafı seyrediyorlardı. Yüzlerine dikkatle bakılsa bir başka açıdan uyuşturulmuş insanların yüzlerine akseden miskinlere mahsus bir mahmurluk göze çarpardı. Adeta miskinler tekkesinin ihtiyar müritlerinde gördüğümüz söndürülmüş ruhlar gibiydiler.  Şehre gidip dönenlerin de yüzlerinde mutluluğu andırır bir ifade bulmak çok azdı. 

Kampustaki yaşam canlılığı sadece gençlik şöleni adı altında bir haftalığına kurulan panayırda kendini gösteriyordu. Bütün bir yıl boyunca uyuşan gençlik, bu haftada kendini kamus sahası ortasında kurulan panayır alanına salıyor fakat bu eğlence günlerinin çoğu yağmurlu havaya denk geldiği için o da canlanmak imkanı bulamadan sönüp gidiyordu. Birkaç spor aktivitesi, ucuz yollu temin edilmiş bir sanatçı ve birkaç amatör müzik grubu, gözleme ayran stantları, derme çatma panayır alanı bütün bu aktivitelerin renkli parçalarıydı.

Okul hayatı içerisinde mutlu olan öğrenciye rastlamak nerede ise imkansızdı. Asistanların sırtına yüklenmiş derslerin kendi gelecekleri açısından doğuracağı sıkıntının herkes farkındaydı. Eğitimin en önemli yönü, şüphesiz alanında iyi yetişmiş öğretim üyeleri vasıtasıyla olurdu. Kumpas için bu tür şeylerin önemi yoktu. Kasaplıkla cerrahlık arasındaki farkı çözmekte güçlük çeken bu adam için, kendi yandaşı bir asistanın vereceği ders kendinden olmayan bir profesörün vereceği dersten daha iyiydi. Durum böyle olunca, dersler verimli geçmiyor, öğrencilerin meslek becerisi yeterli olmuyordu. Daha yakınlarda Türkiye’nin üniversite başarı sıralaması açıklanmıştı. Kumpas’ın üniversitesi sıralamada pek de iyi bir yerde durmuyordu. Nasıl dursun ki, son açılan formasyon eğitimi yenilir yutulur cinsten değildi. Eğitimden ziyade bir rant kapısına dönmüştü. Üç haftada hıyar bile yetişmezken, sıkıştırılmış, daraltılmış, şişirilmiş bir formasyon eğitimini 20 günde öğretmen adaylarına yükleyebilme becerisini gösterebildiler. Bunda Kumpas’ın başarısın göz ardı etmek büyük saygısızlık olur. Hem rektör hem de dekan olan Kumpas, öğrencilerden aldığı binlerce lirayı yandaşları arasında pay ederken, yüzlerce öğrenciyi üç haftada öğretmen adayı yapabilmişti.

Kumpas’ın eğitim anlayışı bununla da sınırlı değildi. Öğretim esnasında öğrencilere inşaat gürültüsü dinletmek, çimento tozu yutturmak, çivili tahtalar arasında yürüyüş alanları oluşturmak bu becerileri arasında sayabileceklerimizden birkaçı idi.

Ama eğitim açısından en acısı, öğrenciler arasında ayrımcılık yapılması ve senden benden  şeklinde tasnif edilmeleriydi.  Gençleri, cemaate ne kadar yakın olursanız o kadar ilerlersiniz telkinleri ile çeşitli guruplara yönlendiriliyordu. Bu imajın daha da yaygınlaşması için bazı özel durumlar yaratılmaktaydı. Özellikle üniversite içerisinde kısmi zamanlı iş imkanı cemaate yakın öğrenciler arasından seçilirken, okulda ücretsiz yemek veya bir miktar harici burs gibi imkanlar yine bu öğrenciler arasında pay ediliyordu. Bu imaj altında son sınıfa gelen öğrencilerin çoğu yüksek lisans, asistanlık, araştırma görevlisi, okutmanlık gibi ileriye dönük planları artık düşünemez hale geliyordu. (Devam Edecek) (Bu bir romandır)

NELER SÖYLENDİ?
@
Osman YILDIZ

Osman YILDIZ

DİĞER YAZILARI İTİNA İLE ŞEYTAN TAŞLANIR ADEM’İN ADAM OLMASI STİRLANDİNGO SIFIRA İNAT, BİRİZ TEOG SINAVI VE MUHTEMEL FETÖ GİRİŞİMLERİ CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ VARAN1 Müfredat tartışması mı? MAVİ KÖŞKÜN LAMBASI KANUNLARIN RUHU KAPI ARALIĞİNDAN DÜN ve BUGÜN SİYASET TOPTAN YUVARLAKTIR – DEVLETLÜ AHMET TÜRK “ALTI OK”TAN BEKLEDİKLERİMİZ EVET Mİ HAYIR MI TOKAT GOP ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ İÇİN SAMİMİYET TESTİ 1 İÇİN BİR TEKZİP YENİ ANAYASA SÜRECİNDE TERÖR ve MHP SİYASET-NANEDEN SEÇMELER RİZE ZİLETİ VE ÜLKÜ OCAKLARI TERÖR ve DİL KIÇI HÖLLÜKLENMEMİŞ BEYLER Türk pasaportu ŞU BİZİM AVRUPA SEVDAMIZ TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ İÇİN SAMİMİYET TESTİ -1- KİM BU? REKTÖR MÜ? TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ FETÖ 4 BİR KUMPAS DAVASININ ANATOMİSİ ÜZERİNDEN – TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ REKTÖR MUSTAFA ŞAHİN İSTİFA ETMELİDİR… TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ VE FETÖ YAPILANMASI -1- KÜÇÜK BİR FETÖ TARİHÇESİ BİR ŞEYE HAYIR DEMEK: MİLLİYETÇİLİK VE AKP GOPTUM ÇOK GOPTUM BEYAZ ADAM BOŞ KONUŞUYOR PARALEL AVCILIK OSMANLI-CA - TÜRK-CE TOKAT GAZİOSMAN PAŞA ÜNİVERSİTESİNDE NİHAYET… TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİNDE EĞİTİMİN ‘E’ si FETULLAH'IN ‘F’ sine NASIL DÖNÜŞTÜ? TOKAT GÜNDEM GAZETESİ YAZARI HAMZA SOYKAN’IN DİKKATİNE KUMPAS ŞAHİN VE ŞÜREKASI -21- GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK SEÇİMİ VE SÜREÇ KUMPAS ŞAHİN VE ŞÜREKASI -20- KUMPAS ŞAHİN VE ŞÜREKASI -19- KIBRIS TÜRK’Ü ve TÜRK KAHVESİ KUMPAS ŞAHİN VE ŞÜREKASI ÜZERİNE MÜLAKAT KUMPAS VE ŞÜREKASI -17- KUMPAS ŞAHİN VE ŞÜREKASI - 16 - KUMPAS ŞAHİN VE ŞÜREKASI - 15 -
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA