“Türk İslâm Sentezimiz vardı, sonra “Türk İslâm Ülküsü” dedik; o da tatmin etmeyince “Türk’ün İslâm Ülküsü”nde karar kıldık… „
Yukarıdaki ifade Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Sayın Suat Başaran’a ait. “Ülkücülük Kimin Tekelinde II” başlıklı yazısında belirtiyor. ilk yazısına atfen ben de “Ülkücülüğün Adresi Neresidir” başlıklı bir yazı yayınlamıştım.
Suat Başkan yazısında birbirine yakın olsa bile, biri biriyle zaman zaman çelişen farklı düşüncedeki insanların bir araya gelerek aynı hiyerarşi içerisinde kendilerine Ülkücü dediğine vurgu yapıyor.
Ülkücülüğün bir fikir birlikteliği mi yoksa bir tavır birlikteliğimi olduğuna, Birlikte ölebilmekten, bir lider etrafında toplanmaya, bir duygudaşlığa, arkadaşlığa, Anadolu Türk Muhafazakârlığından, Atatürkçülüğe kadar birçok fikri savunan insanların nasıl olup da ortak isim olarak Ülkücülüğü benimsediğini dikkat çekiyor.
Hakikaten zaman zaman insanın aklına gelmiyor değil, neydi farklı farklı düşünen insanların hepsinin de Ülkücü olabilmesinin sırrı?
Benim kanaatimce aynen “Türk Üst Kimliği” gibi bir kavramdı Ülkücülük. Nasıl ki, Laz Hasan, Çerkez Ömer, Gürcü Halit, Kürt Osman, Yörük Halil, hatta Arap İsmail, Türk ve Türk Milliyetçisi olabildiyse, Anadolu Türk Muhafazakârından, Atatürkçüsüne, Ümmetçisinden, Laikine, Sunnisinden, Alevisine, hatta Şamaniste kadar birçok insan da bir tavır olarak, bir duruş olarak ortaya çıkmış, Ülkücü olabilmiştir.
İdam edilmeden önce Mustafa Pehlivanoğlu’nun mektubu bunun en güzel delilidir. Ne diyordu Pehlivanoğlu? Şunu hiçbir zaman unutmasınlar ki, Mustafalar ölür, Allah davası ölmez, Milliyetçilik yaşar… Yani Milliyetçilik Allah davası olarak görülmekte ve uğruna canlar verilmektedir.
Ülkenin o günkü şartlarında yaklaşan tehlikeye karşı Ülkücülük, belki de bir milletin yeniden uyanışının adıydı..Büyük Taarruzdan sonra, vatan sevgisi taşıyan insanların bir lider etrafında yeniden bir araya gelmesiydi.
Belki de, Sathı Müdafaa için toplanan insanların ortak adıydı.
Ne olursa olsun Ülkemizdeki en demokratik fikir hareketinin Ülkücülük olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oluyor. Bölücülük dışında her görüşten insanın fikirlerinin saygı ile dinlenildiği, fikirlerini anlatma fırsatının verildiğini söyleyebiliriz. Bu durum Ülkücü hareket içerisinde “Meşveret” mekanizmasının sürekli çalıştığının da bir göstergesidir.
“Ülküdaşlık Hukuku” tabirini herkes duymuştur. Belkide ülkücüleri bir arada tutan yazılı olmayan bu Ülküdaşlık hukukuydu. Bir Ülkücü diğerini kutsal bir emanet gözüyle görmekte ona sahip çıkıp koruyup kollamaktaydı.
Geçmişte Ülkücülüğün (bir nevi) birlikte hareket edebilmek olgusu olduğu tezi bana göre üzerinde durulması, düşünülmesi gereken bir iddiadır.
Bu günde; armudun sapı-üzümün çöpü anlayışından kurtulup birlikte hareket edebilme kabiliyeti yeniden yakalanabilirse, umulmadık düzeyde başarılı olunacağını düşünüyorum.
Türklüğün bir üst kimlik olarak benimsenmesinin Üniter yapı açısından önemi kadar, Ülkücülüğün ifade edilmesi de ideoloji açısından önemlidir. Türklük bu ülkede yaşayan herkesin ortak adıysa Ülkücülük de birlikte hareket eden vatanseverlerin ortak adıdır.
Ülkücülüğün onlarca tarifini yapmak mümkündür, İslami hassasiyetleri ön plana çıkartan, Türklüğü daha fazla önemseyen, Atatürkçülüğü vurgulayan insan tipine rastlamak mümkündür. Bunlar kişiye özel durumlardır, ancak Ülkücülük; bütün bu unsurların orantısal olarak var olduğu bir düşünce sistematiğidir . Ne var ki bunlardan birisini dışlayan, diğer hassasiyetleri kabul eden yada birisine daha fazla ağırlık kazandıran bir Ülkücülük anlayışından söz etmek mümkün değildir.
Ülkücüleri, Ülkücüler değilde genelde dışarıdaki insanlar ötekileştirmeye gayret etmektedir.Çirkin üsluplar ve saldırılar ile somut siyaset yaptıklarını sanarak Ülkücüler arasındaki dokuya zarar vermektedirler.
Profosyonel siyasetin kendine göre birtakım davranış metodlarını benimseyerek milyonlarca insanın emeği olan bir harekete karşı söylem geliştirerek, o hareketin gelişimini engelleyerek başarı elde etmeyi umanlar, Ülkücülerin gönlünde yara açmaktadır.Yoksa isteyen istediği mekanda istediği tarzda siyaset yapma hakkına sahiptir.Ülkücüler farklı yerlerde siyaset yapmak isterken, el evine sığınıp baba evini taşlamalarını içine sindirememektedir.
Ülkücülük İster birlikte hareket etme yeteneği olsun isterse tam anlamıyla netleşmiş bir fikir hareketi, benim gördüğüm Türkiyedeki en hoşgörülü, en demokrat ve en mütevazi fikir hareketidir.İnsana değer veren, yaşam tarzını değilde fikri olgunluğu daha fazla ön planda tutan, bu yönüyle de gerçek anlamda laik, vatansever insanların kendisine verdiği bir isimdir.