Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 17-04-2024 22:51   Güncelleme : 19-04-2024 04:13

CAK’ın “Deprem ve Afet Bilinci” eğitimi Sivas’ın ilçe MYO’larında başladı…

Afete Hazır Üniversite Projesi kapsamında, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Gürün MYO öğrencilerine, Deprem ve Afet Bilinci Eğitimi verildi.

CAK’ın “Deprem ve Afet Bilinci” eğitimi Sivas’ın ilçe MYO’larında başladı…

Eğitime Cumhuriyet Arama Kurtarma Birim (CAK) Başkanı ve Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Kemal Demetçiçek, CAK Sekreteri Cevdet Koru ile Sivas AFAD Eğitim Şube Müdürü Fatih Tecer katıldı.

Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) bünyesinde Cumhuriyet Arama Kurtarma Birimi (CAK) kuruldu.

CAK Birimi Başkanı Öğr. Gör. Kemal Demetçiçek “Ekibimiz 1 Mart 2023 tarihinde Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız tarafından kurulmuştur. Birçoğu akademisyen olan yaklaşık 130 kişiden oluşan arama kurtarma ekibimiz, önce AFAD tarafından verilen eğitimleri aldı. Ardından ilk yardım kurslarıyla akredite açısından gerekli eğitimlerini tamamladı. Önümüzdeki günlerde birimimizin İçişleri Bakanlığı tarafından akredite edilmesi için başvuruda bulunacağız. Şu an için AFAD’ın resmi olarak tanıdığı hafif arama kurtarma ekiplerinden biri haline geldik” dedi.

Gönüllülük esasının önemine değinen Öğr. Gör. Demetçiçek, “Asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde gönüllülük esasının gerekliliğini çok daha iyi anladık. Büyük afetlerde çok sayıda gencin, gönüllünün görev alması devletimiz açısından çok kıymetlidir. Tamamen gençlerden oluşan Üniversitemizde, gönüllü yapılanmaların daha fazla olması için gayret gösteriyoruz. Akredite olduktan sonra CAK ekibimiz arkasına gönüllü öğrencileri de alarak Türkiye’nin her yerinde olası bir afet durumunda devletimizin yanında görev yapacaktır.” dedi.

Afetlere karşı alınması gereken önlemlerden bahseden Öğr. Gör. Demetçiçek, “Alp-Himalaya dediğimiz deprem kuşağı üzerinde bulunan Anadolu coğrafyası yüzyıllardır afetlerle karşı karşıya. Bizim yapmamız gereken deprem ve diğer afetlerin zararını nasıl azaltabiliriz, bununla ilgili ne tür önlemler alabiliriz bunları düşünmektir. Biz buna risk yönetimi diyoruz. Yani afet olmadan önce alınması gereken çok önemli tedbirler var ki bu tedbirleri aldığınız takdirde inanın ölümleri sıfıra yaklaştırabilirsiniz” dedi.

Konuşmasının devamında afetlere karşı toplumdaki duyarlılık bilincinden bahseden Öğr. Gör. Demetçiçek, “Toplumun bilinçlenmesi gerçekten çok önemli. Problem temelde başlıyor. Eğitim ve bilinç problemimiz var. Çocuklarımızın ve gençlerimizin bu konuda küçük yaşlardan itibaren çok iyi eğitilmesi, bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Gönüllü yapılanmaların artırılması çok önemli. Afet öldürmüyor binalar, ihmal ve cehalet öldürüyor. AFAD ile beraber yapmış olduğumuz proje kapsamında ilerleyen zamanlarda da bütün üniversite öğrencilerimize afet bilinci eğitimi vermeyi planlıyoruz. Şuanada kadar Sivas Merkez Kampüste yaklaşık 25 bin öğrencimize afet bilinci eğitimleri verdik öğrencilerimiz yaptıkları müracaatlar sonucu sertifikalandırılacaklar.” ifadelerini kullandı.

Coşkulu katılımı ile gerçekleşen, yoğun ilgi gören Eğitime Gürün MYO öğrencileri yanı sıra çok sayıda akademik ve idari personel katıldı.

AdminAdmin