Gündem
Giriş Tarihi : 14-12-2011 17:10

ALEVİ DEDESİ, ÜNİVERSİTEDE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRÜ OLDU

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ’un girişimleri ile, Tunceli Üniversitesi bünyesinde 2009’da kurulan “Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü”ne, Türkiye’de ilk kez , Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt (34) müdür olarak atandı.

ALEVİ DEDESİ, ÜNİVERSİTEDE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRÜ OLDU

Ali Ekber Yurt, Tunceli Hozat’ta bulunan Sarısaltuk Ocağı’na bağlı ve Tunceli’nin en önemli dedelerinden sayılan Sarısaltuk Ocağı dedesi Ahmet Yurt dedenin oğlu. Ali Ekber Yurt aynı zamanda Tunceli’deki Cem Evinde de dedelik yapıyor ve Tunceli Vergi Dairesi’nde memur olarak çalışıyordu. Üniversiteye yatay geçiş yaparak, Rektör Prof. Dr. Boztuğ’un girişimiyle müdürlüğe atanan Yurt,  böylece Türkiye’de ilk kez bir devlet üniversitesine atanan dede oldu. 

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü'ne atanan Alevi Dedesi Ali Ekber Yurt ile birlikte gazetecilere açıklamalarda bulundu. Rektör Boztuğ, Tunceli yöresinde yoğunlukla yaşayan Aleviler'in sorunlarına daha ciddi ve bilimsel olarak eğilmek için Üniversite bünyesinde Türkiye'de ilk kez Alevi ismini de kullanarak bir bölüm açtıklarını ve bu bölüme Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi adını verdiklerini söyledi.

 

Rektör Boztuğ, Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü kurulmasının ardından bugüne kadar çevre illerde bulunan cemevleri ile ortaklaşa birçok etkinlik düzenlediklerini belirtti. Rektör Boztuğ, merkezin müdürlüğünü bugünden sonra işin ehli olan ve Alevilik konusunda engin düşünceye sahip olan Hozat Sarısaltuk Ocağı dedesine bırakacaklarını belirterek, şöyle dedi:

 

"Tunceli için önemli bir gün yaşıyoruz, çünkü bu gün itibariyle Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürlüğünü ilimizin önemli Alevi ocaklarından birisi olan Hozat Sarısaltuk Ocağı dedelerinden Ali Ekber Yurt dedemize bu görevi veriyoruz. Önümüzdeki dönem içinde dedemizden önemli bir beklentimiz olacak. Cem ibadetinde Semah adlı uluslararası bir sempozyum düzenleyeceğiz. Artık bu sempozyumun düzenlemesini sayın dedemize bırakıyoruz. Ülkemizde hukuk ve demokrasinin evrenselleşmesi sürecinde Alevi kardeşlerimizin de yaşadığı sorunlara çözüm üretebilmek ve sorunlarını gündeme taşımak için bu merkezin iyi çalışacağına inanıyoruz. Alevilik konusunda gelecek kuşaklara daha çok yazılı belge bırakmak ve bu inancın daha iyi bir şekilde gelenek ve göreneklerini sürdürebilmesi içinde üniversitemiz bilimsel çalışmalar yapacaktır."

 

Tunceli Üniversitesi Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü'ne atanan Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt, tarihsel süreç içersinde baskılara maruz kalan ve daha çok sözlü gelenek ile bugünlere gelen Aleviliğin devlet bünyesinde bir üniversitede araştırma merkezinde ele alınmasının Alevi toplumu ve Türkiye açısından sevindirici bir olay olduğunu söyledi. Yurt, "Aleviliğin, devletimizin bünyesinde bulunan bir üniversitede ele alınarak gelecek kuşaklara aktarılması hakikaten sevindirici. Aleviler açısından, Türkiye açısından ve dünya açısından sevindirici bir olay. İnşallah Aleviliği özünden koparmadan hakikaten özüne yakışır şekilde, geçmişte büyük baskılara maruz kaldığı halde bize aktararak aldığımız Aleviliği bilimsel anlamda yoğurarak gelecekteki kuşaklara daha doğru ve daha güzel şekilde aktaracağız" dedi.

 

AdminAdmin