Dünya
Giriş Tarihi : 10-04-2011 09:51

SURİYE'YE 'ALA TURCA' MODEL

Rejim karşıtlarının reform talebiyle sokağa döküldüğü Suriye'de 48 yıldır uygulanan OHAL'in yerini Ulusal Güvenlik Yasası alıyor. Yasa Türkiye'nin Siyasi Partiler, Seçim, Terör ve Basın Kanunları incelenerek hazırlandı

SURİYE'YE 'ALA TURCA' MODEL

Rejim karşıtlarının reform talebiyle sokağa döküldüğü Suriye'de 48 yıldır uygulanan OHAL'in yerini Ulusal Güvenlik Yasası alıyor. Yasa Türkiye'nin Siyasi Partiler, Seçim, Terör ve Basın Kanunları incelenerek hazırlandı

SURİYE'de özgürlük talebiyle 18 Mart tarihinde sokağa dökülen rejim karşıtlarına reform sözü veren Beşşar Esad liderliğindeki Şam yönetimi, 48 yıldır yürürlükte olan Olağanüstü Hal Yasası'nın (OHAL) yerine Ulusal Güvenlik Yasası hazırladı. Şam yönetimi yeni yasa hazırlığı için Ankara'dan Terörle Mücadele Yasası, Siyasi Partiler Yasası, Basın Yasası ve Seçim Yasası'nı istedi. Bu yasalar tercüme edildi ve Ulusal Güvenlik Yasası'nı hazırlayan komisyona sunuldu. Hukukçular, yüksek yargıçlar ve farklı alanlardan uzmanların bulunduğu komisyon bu doğrultuda yeni yasa taslağını hazırladı. Etnik ve mezhepsel yapısı Türkiye ile büyük benzerlikler taşıyan Suriye'nin yeni seçim yasası etnik ayrımcılığa dayalı parti kurulmasını yasaklıyor. Türk seçim sisteminde yer alan yüzde 10'luk baraj seviyesi getiriliyor. Türkiye deneyimini örnek alan Suriye'de de Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin yerini bizdeki gibi özel yetkili mahkemeler alacak.

TARTIŞMAYA AÇILACAK

Şam yönetimi 1963'ten beri uygulamada olan OHAL'in yerine hazırlanan Ulusal Güvenlik Yasası için hazırlanan taslağı önümüzdeki günlerde tartışmaya açacak. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bu çerçevede toplumun önde gelenleri, kanaat önderleri, akademisyenler, aydınlar, meslek odaları temsilcileri ve sendikalar gibi çevreleri yeni yasa hakkındaki görüş ve önerilerini sunmak üzere davet edecek. Yeni yasa bu kişilerin görüşleri doğrultusunda son halini alacak. Suriye Meclisi OHAL'in kaldırılması dahil olmak üzere çalışmaları devam eden bazı yasal düzenlemeleri onaylamak üzere 2-6 Mayıs tarihleri arasında olağanüstü toplanacak.

MİT MÜSTEŞARI GİTTİ

Suriye halkının reform çağrılarının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yakın dostu Suriye Devlet Başkanı Esad'ı 3 kez arayarak reform sürecini başlatması yönünde tavsiyelerde bulundu. Bu doğrultuda Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla MİT Müsteşarı Hakan Fidan 29 Mart'ta Şam'a giderek Esad ile bir araya geldi. Türkiye'nin desteğini bildiren Fidan, Ankara'nın kaygılarını ve tavsiyelerini bildirdi. MİT Müsteşarı reform sürecinin başlatılması yönünde tavsiyelerde bulundu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da reform ve yeni yasa çalışmalarına destek için 6 Nisan'da Şam'a gitti. Suriye Devlet Başkanı ve Davutoğlu 3.5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Şam yönetiminin somut adımları

- Dini eğitim veren bütün kurumlar ve merkezler tek çatı altında toplanacak. Devlet Başkanı Esad, dini eğitim veren kurum, medrese ve okulların tek çatı altında toplanmasını öngören kararnameyi onayladı. Bu doğrultuda dini eğitim veren ve halk arasında 'medrese'' olarak bilinen İslami Fetih, Şeyh Ahmet Keftaro ve Seyyide Rukiyye kurumları başta olmak üzere bu kurumlara benzer bütün dini eğitim merkezleri Vakıflar Bakanlığı'na bağlanacak.

- Devlet Başkanı Esad, halkın talebi üzerine Humus ve Dara valilerini kötü muamele suçlamasıyla görevden aldı. Dara Valisi Faysal El Kelsum mahkemeye sevk edildi.

- Ülkenin kuzeydoğusundaki 250 bin Kürt'e Suriye vatandaşlığı verilecek.

- Suriye Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin peçe takmasını yasaklayan kararı iptal etti. 1200 peçeli öğretmenin işlerine geri dönmesine karar verildi.

- Ülkedeki tek kumarhane kapatıldı. Dünden itibaren hükümete ait gazeteler ve televizyon kanallarında muhaliflerin görüşlerine yer verilmeye başlandı.

Türk yönetimi değişimin öncüsü

Suriye Devlet Başkanı Esad'ın Siyasi ve Basın Danışmanı Buseyna Şaban geçtiğimiz hafta, TRT'nin Arapça yayın yapan El Türkiye kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye modelinin kendileri için son derece önemli bir model olduğunu belirtmişti. Şaban, Arap dünyası olarak en büyük eksiklerinin kurumlaşma olduğunu ve bunu başardıkları takdirde Türkiye'nin kendileri için iyi model olacağını vurgulamıştı. Şaban, 'Türkiye modeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun varlığı ile güvenirliği ve cesur politikalarıyla genel anlamda Türkiye yönetimi, Arap aleminde bugün yaşanan değişim hareketlerinin önünü açan en önemli argümanlardan biri olmuştur' demişti.

AdminAdmin