Ekonomi
Giriş Tarihi : 12-02-2011 00:16

ANISI ASIRLAR BOYU GENÇ GİRİŞİMCİ VE ÜRETKEN DEHALARLA YAŞATILACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin turizm alanında dünyada yedincisi olduğunu belirterek, ''Hem gelen sayısı, hem de gelir itibariyle dünyada ilk ona girmiş durumdayız'' diye konuştu.

ANISI ASIRLAR BOYU GENÇ GİRİŞİMCİ VE ÜRETKEN DEHALARLA YAŞATILACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin turizm alanında dünyada yedincisi olduğunu belirterek, ''Hem gelen sayısı, hem de gelir itibariyle dünyada ilk ona girmiş durumdayız'' diye konuştu.

Dedeman Topluluğunun kurucusu, ünlü işadamı ve girişimci Mehmet Kemal Dedeman'ın anısını yaşatmak ve madencilik ile turizm sektörlerinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen ''7. Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması''nın ödül töreni, Dedeman İstanbul Otel'de yapıldı.
Törende konuşan Bakan Günay, İstanbul'da 2 gündür turizm sektörünün duayenleriyle güzel çalışmalara tanıklık ettiklerini, bu yıl birçok etkinlik yapacaklarını belirtti.
Bakan Günay, ödül törenine, geçen yıl da katıldığını hatırlatarak, madencilik alanında çok tecrübeleri olan Dedeman Grubuna teşekkür etti.


Dedeman'ın turizmde ihtiyaçların karşılanması için çok büyük çalışmalar yaptığını ifade eden Bakan Günay, ''Geçen yıl bizim için çok önemli bir konu, yarışma konusuydu. Henüz somut veri alamadığımı, ama teorik olarak üzerinde çok çalışmamız gereken, dünyada da artık üzerinde çalışılan ikinci konutların turizme kazandırılması yarışma konusuydu. O projeler bizim hala masamızda çalışma dosyası olarak duruyor. Bu yıl da destinasyon yönetimi konusu. Bu da çok ilgi çekici, çok önemli bir konu'' diye konuştu.
Günay, bu çalışmaların Dedeman ailesine çok yakıştığını düşündüğünü dile getirdi. Dünyada hiçbir şeyin tesadüfi olmadığına dikkati çeken Günay, Anadolu'nun bir kasabasında yaşayan delikanlının çıkıp soyadını evrensel bir markaya dönüştürdüğünü, bunun bir vizyonun ve büyük bir gayretin sonucu olduğunu kaydetti.
Bakan Günay, kafasındaki ''nitelikli otel'' kavramının Dedeman ile özdeşleştiğini, Dedeman markasının ülkenin sınırlarını aşmasından dolayı övünç duyduğunu vurguladı.

 Türkiye'nin turizm alanında çok ilerlediğini dile getiren Bakan Günay, sözlerini şöyle tamamladı:
''Türkiye, turizm alanında dünyanın 7'incisi. Hem gelen sayısı itibariyle hem de gelir itibariyle dünyada ilk 10'a girmiş durumdayız. Bizim artık turizmi sürekli ve çok yüksek nitelikli halde devam ettirmek konusunda bir ihtiyacımız var. O da bu tür çalışmalarla gerçekleşecek. Yani otellerin kalitesini değerlendirmek, turizm alt yapısını değerlendirmek, kurumsal yapıyı güçlendirmek konularında yoğunlaşmamızla gelişebilir.
Turizm, içinde bulunduğumuz yüzyılda Türkiye'nin geleceğini şekillendirmede çok etkili bir sektör olacak. Çünkü hem büyük bir ekonomik gelir kapısı hem de aynı zamanda inanılmaz bir toplumsal değişim, gelecek vizyonu kazandıran, toplumları birbirine tanıştıran bir barış projesi. 21. yüzyılın da bir barış yüzyılı olmasını yürekten arzu ediyoruz.''

Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman, babası Mehmet Kemal Dedeman'ın 1961 yılında yazdığı mektuptan bazı bölümleri okudu.
Murat Dedeman, babasının vatanına, milletine vazifeyi amaç edinmiş, hayatını bunun üzerine kurmuş biri olduğunu, evlatlarını da bu doğrultuda yetiştirmeyi arzuladığını söyledi.
Mehmet Kemal Dedeman'ın çalışma hayatı boyunca, yeraltındaki cevherler kadar yeryüzündeki cevherleri de çıkarmaya, topluma kazandırmaya çalıştığını dile getiren Dedeman, şunları kaydetti:
''Değerli büyüğümüz Mehmet Kemal Dedeman'ın takipçileri olan bizler de bu proje yarışmasıyla değerli fikirlerin topluma sunulmasına katkıda bulunmaktan onur duyuyoruz. Kurucusu olduğu Dedeman Topluluğunun ana faaliyet alanları olan 'turizm' ve 'madencilik' konularında düzenlenen proje yarışması bu yıl da meyvelerini verdi. Birbirinden değerli projeler, sevgili babamızın hayatı boyunca peşinde olduğu değişime, gelişime ve ilerlemeye katkıda bulunmak için topluma sunuldu.''

Konuşmaların ardından madencilik ve turizm alanında ödül almaya hak kazananlar açıklandı.
Madencilik alanında, ''Yeraltı Madenciliğinde Bilgisayar Kontrollü Ayarlı Hava Kapıları ile Hava Akımının Düzenlenmesi'' projesiyle Araştırma Görevlisi Şahin Yuvka ve Prof. Dr. Göktay Ediz birincilik, ''Sürdürülebilir Madencilik'' projesiyle Doç. Dr. Gürcan Konak ve Araştırma Görevlisi Dr. Doğan Karakuş, ikincilik ödülünün sahibi oldular. Üçüncülük ödülü ise ''Türkiye Diatomit, Perlit ve Pomza Madenlerinin Kullanımını Yaygınlaştırmak Amacıyla Uygulamaya Yönelik Araştırma: Diatomit ve Perlit Katkılı Bimsblok Üretimi'' projesiyle Kamuran Arı, Hamza Tanrıkulu ve Tefaruk Haktanır ekibiyle ''Huntit/Hidromanyezit Mineralinin Plastiklerde Ateş Önleyici Olarak Kullanılması ve Boyut Dağılımının Alev Geciktirici Etkisinin İncelenmesi'' projesiyle Hüsnügül Yılmaz Atay ve Erdal Çelik'e verildi.
Turizm alanında birincilik ödülünü ''Sağlık Turizminde Destinasyon Yönetimi: Adana Modeli'' projesiyle Doç. Dr. Mehmet Cihan Yavuz kazanırken, ikincilik ödülünün sahibi ''Kuzey Ege'de Bütünleşik Turizm Yönetimi'' projesiyle Prof. Dr. Zekiye Yenen, Araştırma Görevlisi Dr. Tuba İnal Çekiç, Araştırma Görevlisi Dr. Bora Yerliyurt ve Yardımcı Doç. Dr. Elif Örnek Özden oldu. Üçüncülük ödülü ise ''Geleneksel-Modern Ulaşım Ağı Bütünlüğünde Zamana Yolculuk'' projesiyle Dr. Mümtaz Peker'e verildi.
Ayrıca Mehmet Kemal Dedeman Özel Teşvik Ödülü'nü, ''Seferihisar İlçesi Turizm Destinasyon Yönetimi İçin Yeni Bir Turizm Vizyonu, Modeli ve Katalizör Önerisi'' projesiyle Pınar Gökbayrak, Ali Eray, Burçin Yıldırım ve Deniz Erdem ile ''Kültür Turizmi Odaklı Destinasyon Belirleme ve Yönetim Modeli: Kommagene ? Nemrut Örneği'' projesiyle Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan ve Yardımcı Doç. Dr. Güliz Bilgin Altınöz aldı.
Ödül töreninde birincilere 20 biner, ikincilere 10 biner ve üçüncülere 5 biner liralık para ödülü verildi.

 

 

 

 

 

 

BOĞAÇ YÜZGÜL/TÜRK HABERLER

 

 

AdminAdmin