Gündem
Giriş Tarihi : 20-09-2020 16:16

Kılıçdaroğlu'ndan 'Esnaf Bakanlığı' önerisi: Esnafın yaşaması lazım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ahilik Haftası çerçevesinde İzmir Tarihi Kemeraltı Esnafı ile videokonferans toplantısında bir araya geldi. Tarihi çarşı esnafı, Covid-19 salgını dolayısıyla yaşadıkları sıkıntıları Kılıçdaroğlu'na anlattı. Esnafın yanında olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Süreç içinde en büyük zararı gören esnaf. Esnaf Bakanlığı olmalı, esnafın yaşaması lazım" dedi.

Kılıçdaroğlu'ndan 'Esnaf Bakanlığı' önerisi: Esnafın yaşaması lazım

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter'in açılışını yaptığı, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın da katıldığı görüşmede Kemeraltı Çarşısı esnafı, Covid-19 salgını dolayısıyla yaşadıkları sıkıntıları paylaştı. Toplantı sonunda Kılıçdaroğlu'na bir dijital ortamda teşekkür belgesi verildi. 

Tarihi Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin çarşıda binlerce kişinin çalıştığını, esnafın pandemiye hazırlıksız yakalandığını ve maddi zorluk çektiklerini anlattı. Pandemi dolayısıyla çarşının iki ay kapalı kaldığını söyleyen esnaf temsilcileri, daha sonra da işlerinin azaldığını, esnaf ve ticaret odalarının bu süreçte esnafa yardımcı olmadığını belirttiler.

‘KOMŞUMUZUN KİMLİĞİNİ SORGULAMAYA BAŞLADIK’

Kemeraltı Çarşısı'nın sadece İzmir açısından değil Türkiye açısından önemlli bir alan olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Hem tarihi açısından hem kültürü açısından, farklı kültürlern bir arada barış içerisinde yaşadığı güzel bir atmosfer var orada. Tabii zaman içerisinde bu dayanışma, Ahilik kültürü yeteri kadar, eskisi kadar içselleştirilemedi. Bunun sorumlusu aslında esnaflar değil. Bunun sorumlusu tamamen siyasetçiler. Siyasetçiler Türkiye'yi öyle bir noktaya getirdi ki, komşumuzun kimliğini sorgulamaya başladık. Bu atmosferden Türkiye'nin mutlaka kurtulması lazım. Komşumuzun kimliği, inancı, yaşam tarzı ne olursa olsun komşumuz bizim komşumuzdur. Onu insan olarak görmeliyiz. Onun emeğini alın terini görmeliyiz. Esnaflık kolay bir iş değil, bunu ben bilirim. Esnaf sabahın köründe kalkar, dükkanını temizler, dükkanının önünü temizler. Gelen müşteriye acısı bile olsa acıyı hissettirmez. Güleryüzle karşılar. Ayrıca esnaf dediğimiz kişinin devlete yük olmadığını da biliyoruz tam tersine kazandığından götürür vergisini verir. Yanında birini çalıştırıyorsa ona ustalık kazandırır. 135 yıllık bir gelenek. Bu gelenekler kolay sürdürülmüyor."

'ODALAR ESNAFLARIN ÇIKARLARINI YETERİ KADAR SAVUNAMIYOR BUNUN SORUMLUSU DA ESNAFLAR'

Esnafa pandemi sürecinde gösterdikleri özveri için teşekkür eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Esnafın da kendi içlerinde dayanışması lazım. Maalesef odalar zayıf. Odalar esnafların çıkarlarını yeteri kadar savunamıyorlar, yeteri kadar güçlü değiller. Bunun sorumlusu da esnaflar, onu da ifade edeyim. Esnaf arkadaşlar kendi haklarını, kendi çıkarlarını savunan güçlü profiller seçmeliler. Bunlar siyaset kurumuyla gerekirse kavga edebilmeli, Gerekirse düşüncelerini biraz daha net ve açık dillendirmeli. Biz olabildiğince esnafın sesi olmaya çalışıyoruz. Bu süreç içinde en büyük zararı gören esnaf. Esnafın bir kısmı zaten günlük yaşıyor. Esnaf Bakanlığı olmalı, esnafın yaşaması lazım. Esnafı öldürdüğünüz takdirde esnaf ne yapacak allah aşkına?"

 

(Anka)

AdminAdmin