Ekonomi
Giriş Tarihi : 14-07-2011 07:51

KIDEM TAZMİNATI SORUNU KAOSA DÖNÜŞEBİLİR

Ekonomi Bakanı Çağlayan, TOBB Rifat Hisarcıklıoğlu ve Yönetim Kurulu’nu kabulünde, bir gazetecinin Kıdem Tazminatı Fonu kurulması ile esnek çalışma yönteminin hükümet programında yer aldığını hatırlatması üzerine, “Bu konuda daha önce ciddi bir noktaya gelinmişti. Bu konu, özel sektörle, çalışan kesimin mutlak suretle diyaloğuyla çözülecek bir konu. Bir noktada mutlak suretle buluşmak zorundayız. Rekabet yarışı son derece önemli” şeklinde konuştu.

KIDEM TAZMİNATI SORUNU KAOSA DÖNÜŞEBİLİR


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Yönetim Kurulu’nu kabulünde, bir gazetecinin Kıdem Tazminatı Fonu kurulması ile esnek çalışma yönteminin hükümet programında yer aldığını hatırlatması üzerine, “Bu konuda daha önce ciddi bir noktaya gelinmişti. Bu konu, özel sektörle, çalışan kesimin mutlak suretle diyaloğuyla çözülecek bir konu. Bir noktada mutlak suretle buluşmak zorundayız. Rekabet yarışı son derece önemli” şeklinde konuştu.


“Hükümet programında Sayın Başbakan’ın ifade ettiği gibi bir noktada  mutlak suretle buluşmak zorundayız. Türkiye’nin elinde şu anda çok ciddi şans var. Bugün Fransa ciddi sıkıntı içinde. 35 saat haftalık çalışma saatine sahip. Bunları yükseltmek istiyorlar, yükseltemiyorlar. Avrupadaki nüfusun yaşlanmış olması ve Avrupa’da geçmişte cömertçe popülist amaçlarla yapılan uygulamaların bugün iş gücü maliyetlerini hepten yükselttiği ve rekabet edemez hale geldiği de son derece önemli. Böyle bir ortamda dünyanın ekonomik ekseninin Batıdan, Doğu’ya kaydığı önemli. Türkiye’de pas geçilmemesi gerekiyor. Bu noktada bizim en büyük şansımız her fırsatta ifade ediyoruz 28 yaş ortalamasına sahip nüfusumuz” TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da şunları dile getirdi: “Kıdem tazminatı ve esnek çalışma da hükümetimizin programında koymuş olduğu prensipleri tamamıyla destekliyoruz. Üretemezseniz, yani başınızdaki komşularınızın haline düşersiniz. Hiçbir zaman bunu unutmayın. Eğer bu dersi iyi almazsak Allah korusun bugün büyük felaket bizim başımıza gelir. Fransa’nın, Almanya’nın, İtalya’nın, Yunanistan’ın vazgeçmek istediği sistemi bizim koruyup kollamamız mümkün değil. Dünya standartlarının altına inmeden nasıl yapabiliyorsak bunu yapmak durumundayız. Halk yetkiyi Ak Parti hükümetine verdi. Bu konu, hükümet programında da var. Biz de tam destekliyoruz.”


TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu, şunları söyledi: “Kıdem tazminatı sadece ekonomik değerler göz önüne alınarak düşünülmemesi gereken hassas bir konu. Kıdem tazminatının olmadığı bir çalışma yaşamı düşünülemez. Türk-İş, işçilerin kıdem tazminatı hakkına mevcut biçimiyle sahip çıkmaya devam edecek. Konunun, işçilerin tepkisine rağmen hükümet programında yer alması Türk-İş açısından kabul edilemez.”


ESKİ DİSK Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, 12 Eylül darbecilerinin cesaret edemediği bir düzenlemeyi yüzde 50 oy oranından cesaret alan Ak Parti’nin hayata geçirmek istediğini belirterek, “Hükümet hak gaspına gidiyor. Kaosa götürecek bir yaklaşım ortaya konuluyor. Buna destek vermeyiz” dedi.

Hak-İş: Bütün çalışanlar için güvence istiyoruz

HAK-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise Üçlü Danışma Kurulu’nda konunun hiçbir şekilde gündeme gelmediğini belirterek, şunları söyledi: “Özel sektörde çalışanların sadece yüzde 7’sinin kıdem tazminatı hakkı var. Bütün çalışanları güvence altına alacak bir model oluşturmamız gerekiyor. Bunun adı Kıdem Tazminatı Fonu olur, Kıdem Tazminatı Güvence Fonu olur, her neyse. Kıdem tazminatını her çalışanın alabileceği bir sistemi kurmalıyız. Kim tarafından, nasıl yönetilecek bütün bunların hepsini konuşalım tartışalım. Daha iyi bir model varsa onu kabul edelim.”
 

 

 

 

 

 

BOĞAÇ YÜZGÜL / AJANS TÜRK HABERLER

 

 

Metin BOSNAKMetin BOSNAK