Gündem
Giriş Tarihi : 09-08-2021 14:27

Koronavirüste 4. dalga başladı

Koronavirüs vaka ve vefat sayıları yaz ayları ile birlikte tekrar yükselişe geçti. Uzmanlardan art arda korkutan uyarılar geldi. sarkac.org'un vefat sayıları ile ilgili yaptığı çalışma korkunç durumu gözler önüne serdi.

Koronavirüste 4. dalga başladı

Koronavirüs, Delta varyantıyla daha hızlı yayılırken, vaka sayıları da, vefat sayıları da artmaya devam ediyor. Özellikle aşılama hızındaki yavaşlama ve tatil bölgelerindeki hareketliliğin yayılmayı ve oranları arttırdığı belirtiliyor.

sarkac.org'un vefat sayıları ile ilgili yaptığı çalışma korkunç durumu gözlar önüne serdi. 4. dalganın resmen başladığı ortaya çıktı.

İstanbul'daki vefat sayıları ile ilgili sarkac.org grafiklerle bir çalışma yaptı, 2015'ten 2021'e kadar vefat sayıları gösterildi. 2021'deki vefat sayılarının artışı korkuttu. Özellikle yaz aylalarındaki vefat sayıları 2020'ye fark attı.

31 Temmuz - 5 Ağustos arasında 2015-2019 ortalama vefat sayısı 1332 iken 2020'de 1416, 2021'de 1865 oldu. Vefat sayısıları yüzde 40 artış gösterdi.

İşte sarkac.org'un hazırladığı grafikler:

Grafikteki mor şeridi 2015-2019 yıllarındaki maksimum ve minimum haftalık ölüm sayıları oluşturuyor. Mor şeridin içinde/civarında gerçekleşen ölümlerin salgın gibi bir kriz olmadığı durumda beklenen ölüm sayıları... 

sarkac.org şu bilgileri verdi:

2021’in ilk yedi haftasında haftalık vefat sayıları önceki yıllardaki sayıların yani mor şeridin üzerine çıkmadı fakat sekizinci haftadan itibaren artmaya başladı. Artan vakalar sonucunda Türkiye 17. haftanın son gününde (29 Nisan) 17 günlük “tam kapanma”ya girdi, 17 Mayıs’ta tam kapanma sona erdi, haftasonu sokağa çıkma yasakları devam etti. 1 Haziran’da Cumartesi sokağa çıkma yasakları sona erdi ve yeme-içme mekanları açıldı. 1 Temmuz’da ise tüm yasaklar kalktı. Bu arada Türkiye’de aşılama Haziran ortasından itibaren hızlandı (Bkz. Turcovid19.com aşı izlem ekranı). 2020 yaz aylarında “normal” seviyelerde seyreden haftalık vefat sayıları, 2021 yazında “normal” seviyelere seyretmiyor ve 25. haftadan itibaren de belirgin bir artış var. 31. haftada (30 Temmuz-5 Ağustos) 2015-2019 ortalamasına kıyasla 533 (+%40) fazladan ölüm (ek ölüm) gerçekleşti. 

12 Mart-30 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da 2015-2019 ortalamasına kıyasla toplam 18197 fazla ölüm (ek ölüm) gerçekleşti.

2021’de İstanbul’da gerçekleşen 2015-2019 ortalamasına kıyasla ek ölüm: 11347

***

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı tabloyu sosyal medya hesabından değerlendirmişti.

"Rakamlar iç açıcı değil! Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Dalganın çıkış kolundayız" dedi, Türkiye'deki gerçek vaka sayısını açıkladı.

Ceyhan, son tabloyu sosyal medya hesabından değerlendirerek birtakım tavsiyelerde bulundu. 

"SALGIN KONTROLDE DEĞİL"

"Salgın beklediğimiz gibi yayılıyor." diyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan," Dalganın hala çıkış kolundayız. Ek önlem almadan, toplumun % 80’i aşılanmadan farklı bir durum da beklenemez zaten. Salgın kontrolde değil, çünkü günlük yeni vaka sayısı iyileşen sayısından çok fazla" değerlendirmesinde bulundu.

 

AKTİF VAKALAR 270 BİNE ÇIKTI

Aktif vaka sayısının 270 bine çıktığını belirten Ceyhan," Tanısızlarla birlikte 2,5 milyondan fazla kişi şu anda virüs pozitif." dedi.

"TEK DOZLA UZUN SÜRE BEKLEMEK KİŞİYİ RİSKE SOKUYOR"

Ölüm sayısının da artmaya başladığını anımsatan Ceyhan, şöyle devam etti:

" Ben gelen bütün aşıların ilk doz olarak uygulanması politikasının doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü tek dozla uzun süre beklemek kişiyi riske sokuyor. Şili bundan zarar gördü. Umarım Biontech teminindeki sorun çok uzun sürmez." 

AŞILAMA ÇALIŞMALARI

Türkiye'nin hedeflediği aşılama oranının uzağında olduğunu kaydeden Ceyhan,"  2 doz aşılama oranımız yüzde 32 (27,7 milyon/85,3 milyon)" dedi. 

"EK ÖNLEM DÜŞÜNÜLMEMESİ, YENİ DALGALAR YAŞAMAMIZA NEDEN OLACAKTIR"

Mehmet Ceyhan şunları kaydetti:

" Hastalığın yayılmasının önlenmesi ve aşılamanın artırılması için ek önlem düşünülmemesi, salgın dalgasının büyümesine, çok sayıda insanın ölmesine ve salgının uzayıp bundan sonra da yeni dalgalar yaşamamıza neden olacaktır."

***

Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya da şu uyarıları yapmıştı:

Temmuz ayının sonu itibarı ile Türkiye tamamen Delta varyantının etkisine girmiş oldu. Bugünlerde pozitif saptanan vakaların hemen hemen tamamında Delta varyantı tespit edilmekte. Bu varyantın yayılımına aşılama oranımızı yeterince yükseltemeden yakalanmış olduk. Bir yandan aşılama hızımız yavaşlamaya başladı.

Öte yandan tüm önlemler birden kaldırıldı. Pandemi sönmüş gibi davranıldı. İşte tam da bu dönemde bulaş hızı daha yüksek olan varyantlar ortaya çıkmaya başladı. Yeni varyantların da aşıya karşı daha dirençli olduğu saptandı.

HASTANEYE YATIŞLARDA ARTIŞ VAR

Temmuz ayının ortası itibari ile vaka sayılarında hastaneye yatışlarda ve yoğun bakım hasta sayılarında artış görülmeye başladı. Yoğun bakım uzmanları ve pandemi hastanesi yöneticileri tarafından yoğun bakımda yatmakta olan hastaların büyük çoğunluğunun aşısız hastalar olduğu ifade edilmekte. Aşılı kişilerde hem ağır enfeksiyon hem de ölüm oranı düşük düzeyde saptanmakta. Virüsün mutasyon hızı düşünüldüğünde bulaşması kolay yeni varyantların da ortaya çıkabileceği bir gerçek. Hiçbir aşının yan etkisi enfeksiyondan daha tehlikeli olamaz bu nedenle hâlâ aşı olmayan kişilerin aşı olmak için motive edilmesi çok önemli. Bu arada ağustos ortası rakamlar artacak gibi görünüyor. Dolayısıyla dördüncü dalga eylülden önce yaşanabilir.

AÇIK ALANLARDA DA MASKE TAKIN

Virüsün bulaşmasını önleyebilecek en önemli korunma yöntemlerinden maske, mesafe ve hijyen kurallarına maksimum özen gösterilmesi bu dönemde çok önemli. Bağışıklığın yeterli düzeyde oluşmadığı bir anda Delta varyantı hakim olduğu için korunma önlemlerinden maske çok önemli. Bugünlerde kapalı ve kalabalık alanlarda çok uzun süre zaman geçirmemek, mutlaka maske takmak gerekiyor. Mesafeyi kontrol edemediğimiz açık alanlarda da yine maske takılmalı.

AdminAdmin