Gündem
Giriş Tarihi : 24-07-2020 16:25

Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk kez kılınan namaza 350 bin kişi katıldı; Erdoğan Kur'an-ı Kerim okudu, Diyanet İşleri Başkanı kılıçla hutbe verdi

Danıştay 10. Dairesi'nin camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Diyanet'e devredilen Ayasofya'da ilk namaz kılındı.

Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk kez kılınan namaza 350 bin kişi katıldı; Erdoğan Kur'an-ı Kerim okudu, Diyanet İşleri Başkanı kılıçla hutbe verdi

Yeni tip Koronavirüs salgını gölgesinde gerçekleşen cuma namazı için yüzlerce vatandaş Sultanahmet'e akın etti. Bazı vatandaşların alanda sabahladığı görüldü. Polislerin dün geceden kurduğu güvenlik barikatlarının açılmasıyla onlarca vatandaş Sultanahmet'e doğru koştu. Kameralara yansıyan görüntüler, sosyal mesafenin hiçe sayıldığını ortaya koydu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya Camii'nde kılınan ilk namazda Osmanlı'daki kılıç geleneğini devam ettirerek minberde kılıçla hutbeyi irat etti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ile birlikte Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesini ziyaret etti. Çıkışta kameraların karşısına geçen Erdoğan, bugün cuma namazına 350 bin kişi iştirak ettiğini duyurdu. Kültür Bakanlığı tarafından Ayasofya'nın içine ve dışında yapılacak restorasyon çalışmasına dikkati çeken Erdoğan, "Ayasofyamızı bu alışmalarla çok daha anlamlı bir yapıya kavuşturmuş olacağız" dedi.

Ayasofya'da kılınan cuma namazında dakika dakika yaşananlar şöyle:

Saat 15.05: Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesi ziyaretinin ardından şu açıklamalarda bulundu:

"Müzeye çevrilmiş olan maalesef 34'te Ayasofya'yı bizim şuanda aslına cumhur ittifakı olarak büyük bir gayretle döndürmüş olmamız milletimizin on yıllara sari özlemini gerçekleştirme bakımından çok çok önemliydi. 350 bin kişi bugün cuma namazına iştirak etmiş. Tabii çok çok önemli bir aşkın mahsulüydü. Bundan sonra içeride ve dışarıda Kültür Bakanımızın yapacağı restorasyon çalışmaları var. Ayasofyamızı bu alışmalarla çok daha anlamlı bir yapıya kavuşturmuş olacağız. Hep beraber biz emeği geçen tüm kardeşlerime, gerek burada yargının ortaya koyduğu tavra, gerekse Cumhur İttifakı olarak ortaya koyduğumuz tavra birlik beraberlik içerisindeki tavrının devamını diliyorum."

Saat 14.55: Ayasofya'da cuma namazının ardından camiden ayrılan Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesini ziyaret etmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, "Gayretlerimizin neticesinde hamdolsun yargının hakikati görmesiyle sona erdirdi. Camiydi yine cami oldu. Şimdi ilaniyani inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Bunun yanında da tüm insanlığın bir kültür mirası olarak da her dinden insanın gelip gezebileceği bir yer" ifadelerini kullandı.

Saat 13.57: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 86 yıl sonra ilk hutbeyi okudu, ardından Osmanlı'daki kılıç geleneğini devam ettirerek minberde kılıçla hutbeyi irad etti.

AdminAdmin