Gündem
Giriş Tarihi : 05-02-2020 18:56

Çığ felaketinde acı haberler peş peşe geldi

Van Bahçesaray'da yaşanan ikinci çığ faciasında ölü sayısı 33'e çıktı. Yaralı sayısının da 51 olduğu açıklandı. Çığ altından kurtarılanlar arasında Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan da bulunuyor.

Çığ felaketinde acı haberler peş peşe geldi

Van-Bahçesaray kara yolunun 33’üncü kilometresinde dün çığ altında kalan iki kişiyi arama çalışmaları devam ederken, bugün saat 12.15’te aynı bölgede ikinci bir çığ felaketi yaşandı.

Bölgede kurtarma çalışması yürüten AFAD, UMKE, JAK, Van Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin yanı sıra köy korucuları ve vatandaşlarında aralarında olduğu kalabalık bir ekip çığ altında kaldı.

Kar altında kalanlardan bir kısmı kendi imkânları ile kurtulurken, bölgede bulunan ve çığdan etkilenmeyen ekipler bu kez ikinci facianın kurbanları için kurtarma çalışmalarına girişti.

Ekipler zamanla yarışırken bölgeden kötü haberler de gelmeye devam ediyor. İçişleri Bakanı Soylu, sekizi jandarma, üçü güvenlik korucusu toplam 11 kişinin şehit olduğunu ifade etti.

Bu açıklamanın hemen ardından kahreden haberi Van Valisi Mehmet Emin Bilmez duyurdu. Vali Bilmez, çığda sekiz jandarma, üç güvenlik korucusu, üç itfaiye eri ile dokuz sivil vatandaşın yaşamını yitirdiğini söyledi.

VAN AFAD İl Müdürü Osman Uçar da dahil olmak üzere çığ altından 30 kişinin kurtarıldığı öğrenildi. 29 kişinin hastanede tedavisi sürerken, can kaybının artmasından endişe ediliyor.

Van Bahçesaray’da dün 17.00 sıralarında yaşanan çığ faciasında bir minibüs karlar altında kalmıştı. Beyaz felaket sonucu beş kişi hayatını kaybetmişti. Türkiye’yi kahreden bugünkü facia, kar altında olduğu düşünülen iki kişiyi arama çalışmaları sırasında yaşandı.

NELER OLMUŞTU?

Yaşanan ikinci çığ felaketinde kurtarma faaliyeti yürüten ekipler araçları ile birlikte kar altında kaldı.

Bölgede kurtarma çalışması yürüten AFAD, UMKE, JAK, Van Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin yanı sıra köy korucuları ve vatandaşlarında aralarında olduğu kalabalık bir ekip çığ altında kaldı. Kar altında kalanlardan bir kısmı kendi imkanları ile kurtulurken, bölgede bulunan ve çığdan etkilenmeyen ekipler bu kez ikinci facianın kurbanları için kurtarma çalışmalarına girişti. Ekipler zamanla yarışırken bölgeden kötü haberler de gelmeye başladı.

Facianın ardından açıklama yapan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, kar altından çıkarılan 25 kişinin hastaneye kaldırıldığını dile getirdi. Bir televizyon kanalının canlı yayınına telefonla bağlana Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas ise, facia sırasında bölgede 300’e yakın kişinin olduğunu, tahminen 50’den fazla kişinin çığ altında kaldığını ifade etti. Arvas, çığ altında kalanlardan 8’in cansız bedenine ulaşıldığını da kaydetti.

İÇİŞLERİ: 30 KİŞİYE ULAŞILDI

İçişleri Bakanlığı’nca Van’da 2’nci çığ düşmesiyle ilgili yapılan açıklamada, 30 kişiye ulaşıldığı, arama- kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğü belirtildi. Bakanlığın açıklamasında, “Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde meydana gelen çığda devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgede tekrar bir çığ düşme hadisesi yaşanmıştır. Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir” denildi.

Çığ altından kurtarılanlar hastanelere sevk edildi.

VAN AFAD İL MÜDÜRÜ ÇIĞ ALTINDA

Bakanlığın açıklamasında ayrıca, olayın ardından bölgeye Van, Hakkari, Şırnak, Bitlis, Siirt, Erzurum ve Ankara illerinden JAK dahil arama kurtarma ekiplerinin sevk edildiği bildirilerek, “Ayrıca arama kurtarma faaliyetlerini koordine ettiği sırada çığ altında kalan Van AFAD İl Müdürünün yerine Muş İl AFAD Müdürü bölgeye sevk edilmiştir. Diğer iller teyakküza geçirilmiş olup, arama kurtarma çalışmaları için hazır bekletilmektedir. Ayrıca Ankara´dan yürütülen çalışmaları sevk etmek üzere AFAD Müdahale Daire Başkanı bölgeye gönderilmiştir.” denildi.

SOYLU: MAALESSEF 8 JANDARMA, 3 GÜVENLİK KORUCUMUZU KAYBETTİK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van-Bahçesaray karayolunda meydana gelen çığ düşmesi ile ilgili açıklama yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu:

Bakan Soylu ikinci çığ faciasına ilişkin olarak, "Maalesef 8 jandarma, 3 güvenlik korucumuzu kaybettik. Çığın altında olanlar olduğunu değerlendiriyoruz. Ben de şimdi Van'a geçiyorum." açıklamasın yaptı.

Yeni bir çığ tehlikesi olabileceğini düşünerek arama kurtarma timlerimizi çektik ve iki vatandaşımızın aranması konusunda sabah yapacağımız konusunda ortak karar aldık. Sabah 07.00 itibariyle yeniden arama kurtarma çalışmaları katıldı. Arama kurtarma timlerimiz, gönüllü korucularımız; orada herhangi bir araçla arama kurtarma mümkün değil. Ve ardından arama başladı ama 12.00 - 12.15 arasında yine bir çığ geldi. Ve o esnada arama kurtarma yapan hem jandarma, hem UMKE, hem itfaiye hem de gönüllü koruculardan müteşekkil çığ ile karşı karşıya kaldık. Biz alana ancak telefonla ulaşabiliyoruz. Çünkü bu yer, iletişim açısından da çok zor. Ama ilk andan itibaren bir irtibat kurmaya çalıştık.

Şu ana kadar, 3’ü güvenlik korucusu, 3’ü uzman çavuş, biri astsubay, bir de vatandaşımız 8 vatandaşımız çığın altında kalarak şehit oldular. 10 ile 15 civarında bir vatandaşımıza ulaşılmaya çalışılıyor. Ama biz bu bilgileri oradaki arkadaşlarımız netleştirdikçe kamuoyumuzla paylaşacağız. Şunu söyleyebiliriz, özellikle çığın altında 10 ile 15 civarında vatandaşımızın olabildiğini değerlendiriyoruz. Yaklaşık 30-35 civarında vatandaşımızı, timlerimizi çıkardık. Onları da hastaneye sevk ettik. İlk olay olduktan bir veya iki dakika sonra sayın Cumhurbaşkanımıza ulaşıp bilgileri not olarak ilettik. Zannediyorum konuşmadaydı, Cumhurbaşkanımız talimat verdi tüm ekiplerimizle arama kurtarma timlerimizin çalışmalara devam etmesi yönünde.

KRT

VAN’DA YARIN KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR

Van’da bugün havanın rüzgarsız olması bekleniyor ve kar yağışı beklenmiyor ancak yarın kar Van’ı etkileyecek. 1 derece dolaylarında olan hava sıcaklıklarının sıfırın altında 5 dereceye kadar düşmesi bekleniyor. 

AFAD: 26 ÖLÜ 53 YARALI

AFAD'dan yapılan son dakika açıklamasına göre ise 26 kişinin hayatını kaybettiği 53 kişinin de yaralandığı belirtildi.

AdminAdmin