Gündem
Giriş Tarihi : 13-01-2020 21:45

Ön koşulsuz ve süresiz ateşkes için anlaştılar!

Libya'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla yürürlüğe giren ateşkes ikinci gününe girdi. Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin başbakanı Fayez el Sarraj ile ülkenin doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter arasında anlaşmaya varıldı. Rusya’dan sızan taslak metne göre Türkiye Libya’ya asker göndermeyecek.

Ön koşulsuz ve süresiz ateşkes için anlaştılar!

Türkiye ve Rusya’nın ara buluculuk görevi üstlendiği Libya’daki iç savaşı durdurma girişiminde flaş bir gelişme yaşandı.

Önce Rus basını Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es Serrac ile General Hafter arasında ön koşulsuz ve süresiz ateşkes yapıldığını duyurdu.

Ardından ise Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov kameraların karşısına geçerek UMH’nin ateşkes anlaşmasını kabul ettiğini ancak Hafter’in yarın sabaha kadar süre istediğini bildirdi.

Ayrıca, Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada “Rus ortaklarımızla birlikte gün boyu çalıştık” ifadelerini kullanarak, muhtemel bir ateşkesin modalitelerini içeren taslak metin ortaya çıkardıklarını söyledi.

TASLAKTA NE VAR?

Gazeteci Hasan Sivri Libya konusunda Twitter hesabından flaş bir bilgi paylaştı. Rus kaynaklarından sızan taslak metinde Türkiye'nin Libya'ya asker göndermeyeceği bilgisinin yer aldığını belirtti.

Sivri, "Mayadeen Tv’ye göre ise tarafların uzlaşısında bazı zorluklar aşılmaya çalışılıyor" denildiğini aktardı. 

İşte o tweet:

General Halife Hafter yanlısı olan El Arabiya kanalının Arapça sitesinde yayımlanan taslak metinde, ‘Libya’ya Türk askeri gönderilmesine son verilmesi’ maddesi dikkat çekiyor. Taslakta ayrıca, ateşkesin Birleşmiş Milletler gözetiminde devam ettirilmesi maddesi de yer alıyor.
El Arabiya’nın yayımladığı metindeki maddeler şöyle:

Türkiye’nin Libya’ya asker göndermeyi durdurması,

Ateşkesin uluslararası ve tarafsız bir kurum olarak Birleşmiş Milletler’in gözetiminde sürdürülmesi,

Her iki tarafın da silahlı güçlerinin koşulsuz olarak kışlalarına geri dönmesi,

Sadece siyasi bir çözüm aranması,

Bazı silahlı milislerin silah bırakması,

Görev ve yetkilerin Trablus ve Bingazi arasında paylaşılması,

İç savaşın tarafları olan Fayez el Sarraj ile General Halife Hafter’in bağlayıcı bir anlaşma imzalaması ve bu anlaşmadan geri adım atmaması,

Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’na terörle mücadele başta olmak üzere belirli görevler verilmesi, bu görevlerin Sarraj’la işbirliği içinde icra edilmesi,

Libya’nın petrol ve doğalgaz kuyularının güvence altına alınması görevinin Ulusal Ordu’ya verilmesi, offshore noktaların uluslararası denetim altına girmesi.

GÖRÜŞMEYİ REDDETTİ

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es Serrac'ın General Hafter ile yüz yüze görüşmeyi reddettiği açıklandı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da Türkiye ve Rusya'nın ara buluculuğunda devam eden ateşkes görüşmeleri için Rusya sabah saatlerinde Libya Ulusal Mutabakat Hükümet lideri Serrac ile General Hafter'in görüşme yapacağını açıklamıştı.

Türk ve Rus heyetlerinin ara buluculuğunda devam eden görüşmelerde Serrac ile General Hafter görüşmesinin gerçekleşmeyeceği öğrenildi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Orta Doğu'da yayın yapan bir basın kuruluşuna yaptığı açıklamada Libya Ulusal Mutabakat Hükümet lideri Serrac'ın General Hafter ile görüşme yapmayacağını söyledi.

Görüşmenin gerçekleşmemesine rağmen ateşkes için heyetlerarası görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Mişri, Serrac ve Hafter'e bağlı diplomatların Moskova'da görüşmeleri sürdürdüğünü ifade etti.

Rusya'nın başkenti Moskova'da Türk ve Rus heyetlerin katıldığı Libya toplantısı başladı.

Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya'da sağlanan ateşkesi kalıcı hale getirmek için Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu liderliğindeki heyetle görüşüyor.

2015 tarihli siyasi anlaşma kapsamında danışma heyeti olarak kurulan Devlet Yüksek Konseyi'nin Başkanı Halid el Mecri, Libya'da yayın yapan el Ahrar kanalına yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasının imzalanmasının siyasi sürecin yeniden başlamasının önünü açacağını söyledi.

Mecri, Sarraj ile birlikte Moskova'ya giden heyette yer aldığını da ifade etti. Hafter'in heyetinde de şu anda Tobruk'ta bulunan ve uluslararası alanda tanınan parlamentonun başkanı Agila Salah yer alıyor.

AdminAdmin