Politika
Giriş Tarihi : 05-07-2019 01:52

CHP'li Altay: O'nu oradan sandık marifetiyle indireceğiz

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yürütme organına yurtdışından yapılacak “operasyona” her zaman karşı durulacağını belirterek, “Tayyip Erdoğan'ın Başkanlık ettiği yürütme organına operasyon çekilmesine hep birlikte karşı çıkarız. Ama biz onu er geç, ister 2023 olur ister erken olur, oradan indireceğiz, sandık marifetiyle” diye konuştu.

CHP'li Altay: O'nu oradan sandık marifetiyle indireceğiz

TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile MHP Grup Başkanvekili arasında sistem ve “Erdoğan’a operasyon tartışması” yaşandı. TBMM tutanaklarından:

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Erken seçimi ilk zikreden Sayın Bahçeli'dir ‘Erken seçim yok’" diye zikretmiştir. Bunu ben kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

Gelelim sistem tartışmasına. Sayın Başkan, bu sistem tartışması yenilenen İstanbul seçiminden sonra başlamadı ki, 16 Nisan 2017 Referandumu öncesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisine bu Anayasa değişikliği geldiği andan itibaren yani 2017, 2018, 2019, neredeyse üç yıldır bu sistem tartışılıyor ve tartışılmaya muhtaç. Öyle ki bu sistemin tartışılmaya muhtaç olduğunu Meclisteki birinci partinin sayın yetkilileri de zaman zaman zikrettiler. Yani yenilenen İstanbul seçimlerinden sebep sistem tartışması yok, tartışılan bir sistem tartışması yok. Üç yıldır tartışılan bir sistem var ve bu sistemin bence bir yıl içinde köhneleştiğini, iş göremez, kullanılabilir olmayan ve Türkiye'de beklenileni veremediğini ekonomik göstergelerde de yargıda da eğitimde de görüyoruz. Güçlendirilmiş parlamenter sistem şimdiki sistemin yenisidir, iyisidir. Niye tartışmayalım. Partili Cumhurbaşkanını bu millet is-te-mi-yor. Eğer istiyorsa, öyle iddia ediyorsanız gelin, sırf bunun için bir referandum yapalım, millet bunu istiyorsa biz de milletin karşısında esas duruşa geçer ‘Başüstüne’ deriz. Olay bundan ibaret.

BAHÇELİ’DEN İZİN ALACAK HALİMİZ YOK

Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak yenilen ya da 31 Martı da 23 Haziranı da çıkıp şurada ‘Seçimi kazandık, gördünüz mü?' diye geçmişte kimi AK PARTİ'lilerin yaptığı gibi biz şımarıklık da yapmadık. Ama sistemi tartışmak için de Sayın Bahçeli'den izin alacak hâlimiz yok. Bahçeli'nin tasarrufu, takdiri kendinedir, bizim tasarrufumuz takdirimiz kendimizedir. Hiçbir CHP’li yenilenen İstanbul seçimleri öncesinde ‘seçimi kazanırsak sistemi tartışmaya açarız" diye bir hazırlık içinde olmadık. Bunu ispatlarsanız çıkar özür dilemesini bilirim.

OPERASYONA KARŞI ÇIKARIZ SANDIKLA İNDİRECEĞİZ

Şunu kabul etmiyorum: Yürütme organına yani şu anda Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkanlık ettiği yürütme organına operasyon çekilmek ne demek, bunu kabul edemeyiz, Parlamento olarak kabul edemeyiz, hep birlikte arkasında dururuz. Öyle şey olmaz. 

MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Uluslararası odaklar tarafından…

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Efendim, hep birlikte karşı çıkarız diyorum. Ama biz onu er geç, ister 2023 olur ister erken olur, oradan indireceğiz, sandık marifetiyle, o ayrı bir şey.”

AdminAdmin