Gündem
Giriş Tarihi : 02-06-2018 02:27

Erdoğan: "Yeni sistemde Bakanlıkların yanı sıra ofisler ve kurullar da olacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin nasıl olacağına dair bazı ipuçlarını verdi.

Erdoğan:

Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre, yeni sistemde, Bakanlıkların yanı sıra ofisler ve kurullar olacak. Ofisler ve kurullar bürokraside boğulmayacak.

İŞTE DETAYLAR

HER AKŞAM SAHURA KADAR ÇALIŞIYORUM

Nazlı Çelik: Başbakan Binali Yıldırım ne yapacak diye soruluyor.

Recep Tayyip Erdoğan: Bunların hepsini 24 Haziran sonrası belirleyecek. Nasıl bir meclis oluşacak onu bir defa görmemiz lazım. Ben her akşam buralardan gittikten sonra sahura kadar onlarla çalışıyorum.

BİZDE BİR DE OFİSLER OLACAK

Burada ben sadece bir basit ipucu vereyim. Kaç bakan olacak? Bizde bir de ofisler olacak. Bu ofisler kaç ofis olacak? Bu ofislerin işleri ne olacak? Bir de kurullar olacak ve bu kurullar kaç tane olacak? Ve bu kurullar nere ile bağlantılı çalışacak? Bunların icra görevi olacak mı olmayacak mı?

OFİSLER DİREKT CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLI OLARAK ÇALIŞACAK

Nazlı Çelik: Ofislerden kastınız nedir?

Recep Tayyip Erdoğan: Birilerine malzeme vermeyelim. Bu ofisler direk Cumhurbaşkanlığı makamına bağlı çalışacaklar. Bu ofisler Cumhurbaşkanlığı makamının yükünü ciddi manada azaltacaklar. Ben bunların inşallah son hafta şematik olarak kamuoyuna açıklayacağım.

OFİSLER DIŞARDAN OLACAK, BİZİ BÜROKRASİYE BOĞMAYACAK

Nazlı Çelik: Bu ofisler başkan yardımcıları ve bakanlar kurulundan bağımsız olarak çalışacaklar.

Recep Tayyip Erdoğan: Tamamen dışarıdan, tamamen sivil illa özel sektör filan değil deneyiminin olması bizim için önemli. Teori ile pratiği iyi buluşturan, neticeye koşan, kalkıp bizi bürokraside engellemeyen yani bürokratik bir oligarşiyi biz orada görmeyeceğiz. Kurullar çok daha üretken olacak. Bunlarla biz Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini çok daha pratik çalıştıralım, çok daha hızlı neticeye ulaşabilelim. Dünyadaki bütün sistemleri bu konuda gözden geçirdik. Bunlardan bu çalışmaları yaparak adımlarımızı attık. Bütün bu çalışmalarla birlikte mevcut yapıyı adeta bir kenara koyan diyebileceğim bir çalışma yaptılar. Buradan hiç esinlendiklerimiz yok mu?

 

 

 

SADECE 7-8 BAKANLIK DURUMUNU KORUYACAK

Buradan 7-8 tane bakanlık mesela durumunu koruyacak ama bunun dışındakiler ya birleştirilecek ya onlarda bir değişime gidilecek.

KURULLAR BAKANLIKLARA DA FEEDBACK SAĞLAYACAK

Nazlı Çelik: Peki ofisler bakanların üzerinde mi olacak?

Recep Tayyip Erdoğan: Hayır hayır. Bakanlar gene durumunu gücünü koruyacak ama ofisler Cumhurbaşkanının yükünü alacak. Kurullar bakanlıklara feedback sağlayacak. Bakanlarda o kurulları rasgele değil saygın olarak karşılayacak.

Nazlı Çelik: Başkan yardımcıları yine kalacak tek veya iki kişi.

Recep Tayyip Erdoğan: Mevcuda ihtiyaca göre o sayıları değerlendireceğiz.

SEÇİME BİR HAFTA KALAN YENİ CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNİ AÇIKLAYACAĞIM

Nazlı Çelik: Peki seçime bir hafta kala kamuoyuna yeni kabineyi açıklamayı düşünür müsünüz?

 

Recep Tayyip Erdoğan: Yok öyle bir şey olmaz. Bir hafta kala yapacağız iş bizim şu anda yaptığımız çalışmayla birlikte bizim hükümet yapımızı yeni yapıyı ben açıklayacağım. Ama burada kimler rol alacak onların üzerinde duracak halimiz yok. Milletimiz Türkiye Cumhuriyeti bundan sonra nasıl yönetilecek, AK Parti nasıl yönetecek bunu görmüş olacak. Ve oyunu da verirken buna göre verecek. Bu sistem ne Amerika'nın bire bir taklididir ne Avrupa ülkelerinin bire bir taklididir. Bu bize has olacak. Ona göre de uygulamasını yapacağız. Siz başkan olarak istediğiniz zaman oradaki birçok şeyyi rahatlıkla değiştirme şansına sahipsiniz. Bu da sistemin elastikiyetini getiriyor. Sisteminin elastikiyetini getirmesi sebebiyle de tıkanma burada olmayacak.

AdminAdmin