Sağlık
Giriş Tarihi : 05-02-2018 10:09

Obezite cerrahisine bakanlık neşteri

Sağlık Bakanlığı, yaygınlaşan mide küçültme operasyonlarına bağlı olarak bazı vakaların ölümle sonuçlanması üzerine harekete geçti.

Obezite cerrahisine bakanlık neşteri

Bir süredir obezite cerrahisi uygulaması ile ilgili yeni düzenlemeler üzerine çalışan Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde değişikliğe giderek obezite cerrahisine el attı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan tebliğde, ameliyat ölçütleri ve ameliyatı gerçekleştiren uzmanların ve sağlık tesislerinin sahip olması gereken yeterlilikler belirlendi.

AMELİYATA KURUL KARAR VERECEK

Tebliğe göre obezite cerrahisi için gerekli şartlar şöyle olacak:

Tebliğ gereği, ilgili cerrahın muayenesi ile endokrinoloji ve dahiliye, akıl ve ruh sağlığı hastalıkları ile anestezi ve reanimasyon uzmanının konsültasyonu yapıldıktan sonra obezite cerrahisi uygulamasına karar verilecek. Hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği durumlarda kardiyoloji, göğüs hastalıkları, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı ile diğer uzmanlık dallarından da görüş alınacak.

Obezite cerrahisi uygulanmasına karar verilen kişiler, operasyon öncesinde, cerrahi prosedür, ameliyatın fayda ve zararları ile olası riskleri hakkında ilgili hekim tarafından bilgilendirilecek.

35-40 kg/m2 olan ve eşlik eden hastalığı bulunan (diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi, hareket kısıtlılığına neden olan dejeneratif osteoartrit ve vertebral disk bozuklukları) kişilerde; genel cerrahi, endokrinoloji (endokrinoloji uzmanının bulunmaması halinde dahiliye), akıl ve ruh sağlığı hastalıkları, anestezi ve reanimasyon uzman hekimleri ile mevcut eşlik eden hastalığı ile ilgili branş uzman hekiminin de yer aldığı ve tıbbi endikasyonun belirtildiği sağlık kurulu raporu aranacak. Hastanın ameliyat kararının verilebilmesi için sağlık kurulu raporunda; uzman kontrolünde en az 6 ay yaşam tarzı değişikliği ve/veya medikal tedavi ile kilo verilemediğinin belirtilmesi gerekecek.

Reklamdan sonra devam ediyor 

 

 

SAĞLIK TESİSLERİ ŞARTLARA UYGUN OLACAK

Tebliğde, obezite cerrahisi uygulamalarının yapılacağı sağlık tesislerine ilişkin de ölçütler belirlendi. Buna göre tesislerin, ameliyat öncesi gerekli değerlendirme ve konsültasyonların yapılabileceği yeterlilikte uzman tabip ve donanım altyapı imkanlarına sahip olması gerekiyor.

Ayrıca tesislerde, ameliyat sonrası dönemde oluşabilecek komplikasyonların zamanında ve etkili şekilde yönetilebileceği, ilgili mevzuata göre tescili yapılan üçüncü seviye erişkin yoğun bakım servisi ve endoskopi ünitesi ile obezite şartlarına uygun altyapı ve cerrahi donanımı olan ameliyathane bulundurulması koşulu getirildi. Sağlık tesisindeki yatak, sedye, ameliyat masası ve benzeri donanımın da obez hastalara uygun yapılandırılması gerekecek. Hastanın, ameliyat öncesi ve sonrası beslenme, egzersiz ve psikolojik danışmanlık gibi programlarının düzenlenmesi, idame tedavisinin sağlanması ve periyodik takip ve kontrollerinin gerçekleştirilmesinden, uygulamayı yapan cerrahla birlikte ilgili sağlık tesisi yönetimi de sorumlu olacak.

Uluslararası Avrasya Gastroenteroloji Derneği ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Özkan, tebliği Aydınlık’a şu sözlerle değerlendirdi: “Bizim yıllardır dile getirdiğimiz gibi ve estetik amaçlı yapılan obezite cerrahisine Sağlık Bakanlığı müdahale etti. Çok olumlu ve yerinde bir karar oldu. Mide küçültme ameliyatları artık estetik kaygıyla yapılmaya başlandı ve pek çoğu ölümle sonuçlandı. Bu işin artık bilimsel bir temele oturtulması gerekiyordu. Obezite cerrahisi şartları uygun olmayan hastanelerde ve uzman olmayan hekimler tarafından yapılıyordu. Sağlık Bakanlığı tebliğde yer alan maddelerde obezite cerrahisine bilimsel bir boyut kazandırdı. Artık obezite cerrahisinde deneyimli olmayan hekimler estetik kaygı için hastaları ameliyat edemeyecek. Şartları uygun olmayan ve Sağlık Bakanlığı’ndan tescilli olmayan hastanelerde de obezite cerrahisi yapılamayacak.”

ACİL HALİN BİTİMİ FORMLA BELGELENECEK

Değişen Sağlık Uygulama Tebliği’nde kamu hastanelerinin acil servislerinde başlayan yeni uygulamaya ilişkin de bir form yayımlandı. Tebliğe göre hastanın acil servise başvurusundan itibaren 24 saat içinde stabilize edilerek ilgili kliniğe yatışı ya da başka bir sağlık hizmeti sunucusunun yataklı kliniğine sevk edilmesiyle acil hal sona erecek. Acil servislerden kabul edilerek doğrudan uygulanan acil girişimsel işlemler ile 24 saat içinde acil gözlem ünitelerinde uygulanan tüm sağlık hizmetleri için ilave ücret alınmayacak. Hastadan ilave ücret alınabilmesi için hastaya/hasta yakınına acil halin sona erdiğine ve müteakip işlemlerin ilave ücrete tabi olduğuna ilişkin “Acil Halin Sona Ermesine İlişkin Bilgilendirme Formu” doldurulup imzalatılacak.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, önceki gün Türkiye genelindeki 63 hastanede ayakta hastalar için ‘uzamış vardiya poliklinikleri’nin saat 23.00’e kadar hizmet vereceğini açıkladı. Acil servise gelen hastaların ilk değerlendirmesinin sağlık personeli ve hekim tarafından yapılacağını dile getiren Gümüş, “Bu değerlendirmeden sonra hasta ya acil polikliniğine ya da yeşil alan 2 dediğimiz, daha hafif olan hastaların, ağır olmayanların, hemen acilin yakınındaki konuşlandırılan mesai dışı polikliniklerde bakılmasını sağlayacağız” şeklinde konuştu. Bu düzenlemeye ilişkin Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklik dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

AYDINLIK

AdminAdmin