Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 18-10-2017 02:11

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİNDE YAZ OKULU SKANDALI

Cumhuriyet Üniversitesinde Yönetmeliklere ve mevzuata aykırı uygulamalar olduğuna dair duyumlar alınmaktadır. İddialara göre, Yaz Okulundan sonra en çok üç dersi kalan öğrencilere 18-29 Eylül tarihlerinde yapılmak üzere Yönetmelikte yeri olmayan “üç ders” hakkı verilmiştir.

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİNDE YAZ OKULU SKANDALI

Cumhuriyet Üniversitesinde Yönetmeliklere ve mevzuata aykırı uygulamalar olduğuna dair duyumlar alınmaktadır. İddialara göre, Yaz Okulundan sonra en çok üç dersi kalan öğrencilere 18-29 Eylül tarihlerinde yapılmak üzere Yönetmelikte yeri olmayan “üç ders” hakkı verilmiştir. Bu uygulamada yönetmeliklere aykırılık var mıdır?

Cumhuriyet Üniversitesi’nin web sitesine göz atılırsa karşıya çıkan manzara şudur:

2013 yılından itibaren uygulanan “Cumhuriyet Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 24’üncü maddesinin 1’inci fıkrası ile 1’inci fıkrasının (d) bendine göre; “mezuniyet aşamasına gelmiş tek dersten başarısız olan öğrencilere, her yarıyılın sonunda dersin açıldığı döneme bakılmaksızın tek ders sınav hakkı verilmektedir. Yaz okulunda ders alıp mezuniyetine tek dersi kalan öğrencilere de bu tek ders sınav hakkı tanınmaktadır. Bu sınavın değerlendirilmesinde ara sınav notu hesaba katılmaz. Bu sınavda asgari geçer not 100 üzerinden 60 puandır.” denilmektedir.

Yönetmelikte durum böyleyken hangi gerekçe ile 18.01.2017 tarihli senato kararıyla sınav yönetmeliğinin 24’üncü maddesinin 1’inci fıkrası ile 1’inci fıkrasının (d) bendinde değişiklik yaparak mezuniyet aşamasına gelmiş ve 3 (üç) ve altında dersten başarısız olan öğrencilere her yarıyılın sonunda dersin açıldığı döneme bakılmaksızın, dersleri almak kaydıyla, üç ders sınav hakkı verilmiştir. Yapılan bu değişiklikle, Yaz okulunda ders alıp mezuniyetine 3 (üç) ve altında dersi kalan öğrencilere Eylül ayında üç ders sınav hakkı verilmektedir.

Senatonun bu kararından üç ay sonra (19.04.2017 tarihli senato kararı)  sınav yönetmeliğine geçici madde eklenerek üç ders hakkından vaz geçilmekte ve tek ders sınav hakkı 2017-2018 güz döneminden uygulanmak üzere geri getirilmektedir. Yapılan değişiklik 02.06.2017 tarihinde Resmi gazetede yayımlanmıştır. Yapılan bu değişikliğe göre Eylül ayında tek ders sınav hakkı yoktur.

Bu noktada sorulan soru şudur:

Acaba kimler için bu üç ders sınavı hakkı önce getirildi ve kısa süre sonra kaldırıldı?

Yönetmelik maddeleri böyle iken Cumhuriyet Üniversitesinin Fakülte ve Yüksek okullarında 18-29 Eylül tarihlerinde üç ders sınavları yapılması, 15-16 Haziran 2017 de üç ders sınavına girmiş bazı öğrencilere üç ay sonra aynı hakkın verilmesi yasal mıdır?

Cumhuriyet Üniversitesinin bu hukuksuz uygulaması nasıl gerçekleşmiştir?

Cumhuriyet Üniversitesi Genel sekreter vekili Doç. Dr. Hakan Yekbaş, 30182376-000 sayılı ve Tek Ders Uygulaması konulu yazısında;

 

demektedir.

Hakan Yekbaş’ın mütalaa edilmek üzere Fakülte Dekanlıklarına, Yüksek Okul Sekreterliklerine, Meslek Yüksek Okulu Müdürlüklerine, Rektörlüğe bağlı bölümlere ve öğrenci işlerine gönderdiği bu yazıdan kendine görev çıkaran birimlerde, Üniversite web sitesinde üç ders sınavı duyurusu yapılarak 18-29 Eylül tarihlerinde sınavlar yapılmıştır. Hatta İlahiyat Fakültesi üç ders sınavının yapılması için yönetim kurulu kararı bile almıştır.

Oysa, sınavların nasıl yapılacağı Yönetmeliklerle bellidir. Yönetmelikte böyle bir uygulama yer almazken, uygulamanın yapılmış olması, hukuksuz ve geçersizdir. Üstelik bu hukuksuz uygulama, başka üniversitelerde yaz okulunda alınmış sınav notlarının değerlendirmesi noktasında da karşımıza çıkmaktadır.

Cumhuriyet Üniversitesi Genel Sekreter Vekili  Doç. Dr. Hakan Yekbaş, Rektör adına, not değerlendirilmesi ile ilgili olarak Fakülte dekanlıklarına ve Yüksek Okul / Meslek Yüksek Okulu Müdürlüklerine gönderdiği 24441622-300 sayılı ve yönetmelik konulu yazısında “Cumhuriyet Üniversitesi Yaz Öğretimi Yönetmeliğinin 11’nci madde 3’üncü paragrafında yaz öğretiminde alınan bir dersten başarılı sayılabilmek için en ez CC harf notu almak ve / veya 100 üzerinden 60, 4 üzerinden 2 almış olmak şartı bulunmaktadır.  Her üniversitenin geçme notu farklı olduğundan Üniversitemiz dışından yaz öğretiminde ders alan öğrenciler için Geçer not alınmasının başarılı sayılmak için yeterli olacağı mütalaa edilmektedir” denilmektedir.

İşin özeti, Hakan Yekbaş; yönetmelikte yok ama biz yaz okulu öğrencilerini, Cumhuriyet Üniversitesi Yönetmeliğinin aksine düşük sınav notlarıyla geçirmeyi mütalaa edelim diyor. Mütalaa etmek; TDK sözlüğünde okumak, üzerinde düşünmek ve iyice incelemek anlamındadır. Yani bir karara bağlamak yoktur. Peki nasıl olur da fakültelerden, yönetmelikteki şartı sağlamayan FD, DD CD gibi yaz okulu sınav notlarının geçerli sayılması istenebilir ve bunda ısrar edilir? Yani mütalaa, emir telakki edilir ve yönetmeliğin aksine bir uygulamaya geçilir. Hukuksuzluğun başka bir boyutu şudur.

Başka üniversitelerde yaz okulunda ders almış öğrencilerin sınav notları eşleştirilip fakülte yönetim kurulu kararıyla onaylanmadan ve Öğrenci Bilgi Sistemine girilmeden, öğrencilerin üç derse kalmasını ispatlayan transkript belgesi öğrencilere verilmeden üç der sınavı yapılmıştır. Nitekim, Eğitim Fakültesi kendi Web Sitesinden duyuru yaparak 19-20 Eylül tarihlerinde üç ders sınavı yaptırmıştır. İşin tuhaf tarafı, öğrencilerin Yaz Okulunda aldıkları notlar henüz ÖBS sistemine girilmediğinden üç dersten kalıp kalmadıkları belli değildir. Bu durumda hocalar hangi gerekçeyle öğrencileri sınava alacaktır? İşin diğer bir tuhaf tarafı ise, yukarıda saydığımız eksikliklere rağmen çok sayıda öğretim üyesi ve görevlisi gösterilen tarihlerde üç ders sınavını yapması ve sınav notlarını ÖBS sistemine girmesidir. Yönetmelikte dayanağı olmayan ve bir sürü çelişkilerle gerçekleştirilen üç ders sınavlarının iptal edilmesi gerekmez miydi? Sınavlar geçerli sayıldığında bir hukuksuzluk sürecine katkı sağladıklarından dolayı bu hocalar suç işlemiş olmuyor mu?

Bu kargaşanın ve aceleciliğin arkasında burnumuza kötü kokular gelmektedir. Başta Hakan Yekbaş olmak üzere üniversite yönetimi, bu uygulamayı mütalaa adı altında yürütmesi bazı öğrencilerin kayırılması, kollanması adına mı yapılmıştır?

Ne zamandan beri, üniversitelerde sınav hakkı senato kararıyla değil de bir genel sekreterin mütalaa talebine göre şekillenmektedir?

İlgili yetkililerden cevap beklenmektedir.

AdminAdmin