Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 07-06-2016 00:34

DURMUŞ: “BADEMCİKLER ZARAR VERİYORSA ALINMASI DAHA İYİDİR”

Halk arasında vücudun sigortası olarak bilinen bademciklerle ilgili, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kasım Durmuş, çok önemli detayları paylaştı.

DURMUŞ: “BADEMCİKLER ZARAR VERİYORSA ALINMASI DAHA İYİDİR”

 

KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Durmuş, bademcik rahatsızlığı çeken kişilerin hangi durumlarda ameliyata alınması gerektiği, ameliyattan sonra nelere dikkat etmek gerekir ve bademcik ameliyatı sonrası yaşanabilecek sıkıntılara kadar birçok konu hakkında uyarılarda bulundu.

HANGİ DURUMLARDA BADEMCİK AMELİYATI OLUNMASI GEREKİR?

Her bademcik şişliğinde ameliyat yapılmadığını, bademciklerin alınmasını gerektiren önemli etkenlere rastlanılması gerektiğini söyleyen KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Durmuş, hangi durumlarda ameliyatla bademciklerin alınması gerektiğini şöyle ifade etti:

“Bademcik ameliyatı endikasyonu koyarken, hasta, sık enfeksiyon geçiriyor mu? Hastada solunum güçlüğü yaratacak kadar büyük bir bademciği var mı? Yutma güçlüğü çekecek kadar büyük bademciği var mı? İlk olarak tüm bu sorunlara bakıyoruz. Yani hastanın bademciklerinin büyüklüğü ve geçirilen enfeksiyonun sıklığı bizim önemli olan. Enfeksiyon sıklığı derken, bir çocuk bir yılda 8 enfeksiyon geçiriyorsa ya da birbirini takip eden 2 yılda 5-6 enfeksiyon geçiriyorsa, birbirini takip eden 3 yıl içerisinde her yıl 4-5 enfeksiyon geçiriyorsa bademcikleri alınır denir. Ben rutin pratiğimde, eğer çocukta ayda bire yakın enfeksiyon geçiriyorsa, artık çocuğun yaşam kalitesini bozmuşsa, her 10 günde 20 günde bir antibiyotik kullanmak zorunda kalıyorsa ya da yutma güçlüğü yaratacak kadar bademcikleri büyük katı gıdaları artık tolere edemiyor sıvı gıdalarla beslenmeye başlamışsa yine geceleri nefesini tıkayan apneler dediğimiz gece solunumu kesilerek uyandıracak boyuta gelen büyüklükte bademcikleri varsa ki biz bunlara birbirine değen bademcik diyoruz, böyle bir durum varsa bademcik ameliyatını kesinlikle öneriyorum. Tabi bademcik enfeksiyonlarının kendine göre bir takım komplikasyonları var. Kalp ağrısı yapabilir, eklemlerde ağrı yapabilir, böbreklerde rahatsızlıklar yapabilir.  Yani kalp romatizması, eklem romatizması, böbrek romatizma yapabilir. Böyle bir durumlar yine söz konusuysa bademcikler mutlaka alınır.”

“TEK TARAFLI BADEMCİK KESİNLİKLE ALINMALI”

Hastanın bademcik probleminde, eğer tek taraflı bir büyüklük varsa hiç düşünülmeden bademciğin alınması gerekir diyerek KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Durmuş, sebebini ise şöyle paylaştı:

“Tek taraflı bademcikleri büyükse hiç düşünmeden büyük bademcik alınır. Çünkü altından onlarda enfeksiyon değil daha başka kötü huylu bir şey çıkabilir. Bundan dolayı tek taraflı bademcik büyümesi varsa hiç düşünmenden, tereddüt etmeden ameliyatı öneririm hastaya.”

AMELİYATTAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bademcik ameliyatı olan kişilerin, doktorlarının vermiş olduğu diyete çok dikkat etmelerini gerektiğini vurgulayan KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Durmuş,  ameliyat sonra kanamaların meydana gelebileceği ama bu durumun ise tamamen hastanın kendisine verilen talimatlara uyup uymadığına bağlı kaldığını söyleyerek şunları kaydetti:

“Ameliyattan sonra en çok karşımıza çıkan komplikasyon kanama oluyor. Hasta ameliyattan son diyetine dikkat edecek. Yani ben kendi rutin pratiğimde ilk gün sulu gıdalar tavsiye ediyorum. Su, Süt ve beyaz dondurma. 24 saat bunlarla beslenmesini istiyorum. 24 saatten sonra da sadece sıvı gıdalar ve ılık gıdalarla, tanesiz gıdalarla beslenmesini öneriyorum.  Yani herhangi bir cerrahi olaraktan bir sıkıntınız yoksa hasta beslenmesine dikkat ederse bir kanama ile karşılaşılmaz. Tabi bundan daha sık karşımıza çıkan problem ise ağrılardır. Özellikle bademcik ameliyatı olan yetişkin hastalar, ağrı şikayetinden muzdarip olurlar. Onlarda da ağrı kesicilerle ve beslenme şekilleriyle önüne geçebiliyoruz.  Yetişkin hastaları tabi uyarıyoruz ağrıları çok olacak diye.  Çocuklar biraz daha bademcik ameliyatını tolere ettiği için çok fazla ağrıları olmuyor. Tabi kulağa vuran ağrılar bile olabilir bademcik ameliyatlarından sonra. Benim özellikle önerdiğim şeyi bademcik ameliyatı olduktan sonra lütfen doktorun önerdiği beslenmeyi uysunlar. Kanayan hastaları bir örnek olarak verecek olursak, çocuğuna sekizinci günde çiğ köfte yedirmiş geliyor. Bademcik ameliyatı olmuş tabi kanama olur yani… Ya da üçüncü gün çekirdek yemiş hastada tabi kanama olur.

Genellikle ben çocuklarda 10 günlük bir diye programı uyguluyorum. Yetişkinlerde ise bu süreyi 15 güne uzatıyorum ama.”

FARANJİT OLMA OLASILIĞI YÜKSEK

Bademcik ameliyatı olan hastaların, ameliyattan sonraki süreçte farantij olma ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Durmuş, zaman geçtikçe bu sıklığın azalacağını belirterek şu ifadelere yer verdi:

 

“Bademcik ameliyatı olan hastanın faranjit enfeksiyonu olma ihtimali daha yüksektir. Çünkü yetişkin hastalarda ve hastalarda kronik bir reflü varsa, sigara içiyorsa ya da kötü alışkanlıklar söz konusuysa farantij enfeksiyonu geçirme ihtimali daha ad artıyor. Bunun nedenlerinden biri, bademciği biliyorsunuz koruyucu etkisi var. Bu etkisi bir nevi ortadan kalkmış oluyor. Ama tabi bademciklerin koruyucu etkisi var diye onu almamazlık olmaz. Bademcikler zarar veriyorsa alınması daha iyidir. Ama faranjit öyle çok ciddi bir enfeksiyon tablosu değildir. İlk zamanlarda olur ama sonra giderek faranjit enfeksiyon sıklığı azalır.”

AdminAdmin