Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 07-01-2016 02:20

ARTIK OLANLAR REKTÖR OLAMAYACAK!

Yök Başkanı Yekta Saraç önemli bir açıklama yaparak kimlerin Rektör olabileceğini, kimlerin olamayacağını açıkladı.

ARTIK OLANLAR REKTÖR OLAMAYACAK!


YÖK Başkanı Yekta Saraç, ilk kez uygulanan rektör atama kriterini anlattı, üniversiteleri değerlendirecek bir "Kalite Kurulu" oluşturulması gerektiğini söyledi. Bundan sonra üniversitelerdeki seçimlerde 4, 5, ve 6. Olanların rektör olarak atanma şansı olmayacak. Saraç’ın ifadesine göre rektör olmak isteyenler en az ilk 3’de yer almak zorunda.

Habertürk gazetesine demeç veren Saraç, rektör atamalarında izledikleri yeni kriteri şöyle anlattı:

YÖK'teki seçimlerde, kamu kaynaklarını doğru kullanma, dikkat edilen kriterlerden birisi olabilir. YÖK Başkanı olarak atanmamdan bir-iki gün sonra gerçekleşen 14 üniversite rektörünün seçiminde, ilk defa başka bir kriter, kullandık. YÖK kendi seçimini ve yetkisini üniversitenin iradesini dikkate alarak "ilk 3" ile sınırladı, sadece ilk 3'teki sıralamayı değiştirdi. İlk 3'ten sonraki adayları yukarı taşımadı. Daha önceki yıllarda bu kriter uygulanmamıştı. Bu radikal tavrın akademik camia ve kamuoyu tarafından görüleceğini umuyoruz. Rektör seçimleri üç aşamada yapılır. Üniversitede seçimle 6 aday belirlenir, YÖK Genel Kurulu'nda yapılan oylamada bu adaylardan 3'ü seçilir ve Cumhurbaşkanımıza sırasıyla sunulur. Cumhurbaşkanımız da bu 3 adaydan birini seçer ve atar. Bu 3 seçim de meşrudur, sadece birini "meşru" kabul etmek doğru değildir.”

Saraç’ın bu sözleriyle birlikte geçmişte 6., yani sonuncu olmuş veya 4., 5. Olmuş adayların Cumhurbaşkanlığı makamına sunulmayacağı anlaşılmış oldu.

AdminAdmin