Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 28-04-2015 19:44

ÖĞRETİM ÜYELERİ ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİNİ ANLATTI…

Sivas’ta “Beden ve Ruh Sağlığı için Anne Sütü ve Emzirme” konulu konferans verildi.

ÖĞRETİM ÜYELERİ ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİNİ ANLATTI…

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Öğrenci Kulübü tarafından Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde düzenlenen müzik dinletisi ve konferansa Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Mehmet Fikret Ergüngör, Öğretim Üyeleri, Üniversite Hastanesi Başhemşiresi Nezahat Demirkaya, Sağlık Personeli, Öğrenciler ve Sivas halkı katıldı.

 

Açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof.Dr. Havva Tel, Beden ve Ruh Sağlığı için Anne Sütü ve Emzirme önemine değinerek, Çocuğun gelişimi ve etkileşimi hakkında bilgiler verdi. Beslenmenin önemine vurgu yapan Prof.Dr. Havva Tel; “emzirmenin Anne bebek iletişiminin başlamasını, anne bebek etkileşiminin devam etmesini ve bebeğin temel güven duygusunun başlamasını sağlamaktadır" dedi.

 

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Mehmet Fikret Ergüngör yaptığı konuşmada Anne Sütü ve rahmeti hakkında bilgiler aktardı.

 

Prof.Dr. Mehmet Fikret Ergüngör yaptığı konuşmada emzirmenin ve anne sütünün önemine işaret ederken, “anne sütünün tüm memeli canlılarda, vahşi yaratıklarda dahi bir annelik hissi uyandıran bebeğini de sevgi ve şefkatle besleyen o varlıklar dâhil olmak üzere yaratılan varlıkların hayata tutunabilmek için ilk yıllarda son derece elzem olan bir rahmettir” dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından yapılan Müzik dinletisi izleyicilerin büyük beğenisini kazanırken, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz tarafından yapılan çiçek takdimi ile son buldu.

 

Konuşmacı olarak katılan Öğretim üyeleri Doç.Dr. Zehra Gölbaşı, Doç.Dr. Meral Kelleci ve Yrd.Doç.Dr. Nilüfer Tuğut konferansta anne sütü ve emzirme konularına değindi.

 

Konuşmacılardan Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zehra Gölbaşı ise doğumdan sonra 1 saat içinde emzirmenin başlaması ile bebek ölümlerinin beşte birinin önlenebileceğini söyledi.

 

Hemşirelik Bölümü öğretim üyelerinden ve Suşehri Sağlık Yüksekokulu Müdürü olan Doç. Dr. Meral Kelleci de emzirmenin önemine değinerek, "Bir taraftan çocuğun temel güven duygusu gelişiyor, çocuk kendini önemli bir varlık olarak hissediyor.

Diğer taraftan annede, kendini annelik rolünde gördüğü için doğum sonrası dönemde çok görülen depresyon, anksiyete gibi bozuklukların oluşmasını önlüyor. Çünkü anne, kendini daha önemli ve güvende hissediyor. Yeni yapılan araştırmalar da, doğum sonrası 10 kadından 4'ünün yaşadığı depresyon riskinin emziren annelerde daha düşük olduğunu gösteriyor" dedi.

 

Doç. Dr. Kelleci daha sonra, biberonla beslenen çocuklarda ruhsal sorunların daha fazla görüldüğünü ifade ederek, anne sütü alan çocukların biberonla beslenen çocuklardan yüzde 5 oranında daha zeki olduğunu söyledi.

 

Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, anne sütü ile beslenen bebeklerde kanser olma riskinin azaldığını, enfeksiyon hastalıklarının daha az görüldüğünü belirterek, “sağlıklı nesiller anne sütü ile beslenen bebeklerden oluşacaktır" dedi.


 

 
 
AdminAdmin