Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 10-10-2012 09:16

SİVAS BİNALARDA ISI YALITIMI YÜZDE 50 TASARRUF SAĞLIYOR

Sivas CÜ Öğretim Üyesi Ertan Buyruk, havaların soğumasıyla birlikte ısınma ihtiyacının artacağını belirterek, halkı enerji tasarrufu konusunda uyardı.

SİVAS BİNALARDA ISI YALITIMI YÜZDE 50 TASARRUF SAĞLIYOR

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Buyruk, havaların soğumasıyla birlikte ısınma ihtiyacının artacağını belirterek, halkın enerji tasarrufu konusunda daha bilinçli olması gerektiğini söyledi. Buyruk, yapılarda alınacak önlemler ile yüzde 50 oranında tasarruf sağlanabileceğini belirtti.

 

Yaklaşan kış ayları nedeniyle enerjinin verimli kullanılması ve binalarda ısı yalıtımı yapılması konusunda uyarılarda bulunan CÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Buyruk, Türkiye'de enerji tüketiminin yüzde 40'ının binalarda ısınma amaçlı kullanıldığına dikkat çekerek, Yapılarda enerji ekonomisi sağlamak amacıyla alınacak önlemlerle yüzde 50'ler seviyesinde bir ekonomi sağlanabilir. Yapılan bu tasarrufla aynı zamanda çevre kirliliğinin azaltılmasında önemli gelişmeler sağlanabilecektir. Bir yapıda kaybolan ısı genel olarak binanın duvarlarından, pencere, döşeme ve tavandan kaybolmaktadır. Bu kaçan ısıyı engellemenin başlıca yolu yalıtımdır. Isı yalıtımı, kullanılan enerji tasarruf sağlaması nedeniyle bir parasal tasarruf ortaya çıkarmaktadır.Bunun en önemli sonucu, daha az yakıt ve daha az baca gazı nedeniyle çevre kirliliğini azaltıcı yönündeki etkisidir. dedi. Ev sahiplerinin ısı yalıtımına harcadıkları paraya üzülmemeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Buyruk, şöyle konuştu

 

Yapılarda ısı kaybının önemli bir bölümü üst kat dairelerin tavanından kaybolmaktadır. Üst kat dairelerin iç ortam sıcaklığının düşmesi alt katlardaki daireleri de zincirleme etkisi altına almaktadır. Ülkemizdeki soğuk illerimizde daha çok tavanlı çatı bulunmaktadır. Bu tavanlı çatılara uygulanan izolasyon malzemesinin döşendikten sonra ezilmemesine dikkat edilmesi gerekir. Kapılarda hava sızıntısı veya hava değişimi yoluyla büyük miktarda ısı kaybı olduğu açıktır. Açılan kısımların izolasyonunun yapılmasıyla tasarruf sağlanabilecektir. Genellikle binaların bodrum katları ısıtılmaz. Bodrum tavanlarını da yalıtım malzemesi ile kaplayarak zemin kat döşemesinden olan ısı kaybını azaltmak mümkündür. Bütün yapılarda en fazla ısı kaybına neden olan bölümler dış duvarlardır. Mevcut binalardaki duvarların içten veya dıştan bir yalıtım malzemesi ile yalıtılması çok yararlıdır. İçten yapılan yalıtım kolay olması ile birlikte dıştan yapılan yalıtım ile de bina iç yüzeylerinde oluşan terleme büyük ölçüde azaltılabilmektedir. Belirtilen bu önlemlerle beraber radyatör arkalarına yalıtım malzemesi yerleştirilmesi ayrıca radyatörlerin dekoratif amaçlı malzemelerle çevrelenmemesi enerjinin etkin kullanılmasını sağlayacaktır. Yani radyatörlerin üzerleri kesinlikle kapatılmamalıdır.

 

Oturma odalarında öngörülen sıcaklığın 22 derece olduğunun söyleyen Prof. Dr. Ertan Buyruk, şöyle devam etti

 

Bilinçsiz bir şekilde kazanın yakılmasıyla bu değer yükselmektedir. Bunun sonucunda yakıt sarfiyatı artmaktadır. Buna bir örnek verilecek olursa kazan suyu çıkış sıcaklığının 1 derece kadar düşürülmesiyle yakıt sarfiyatında yüzde 6 oranında tasarruf sağlanmaktadır. Yakıtın iyi seçilmesi, uygun sıcaklık ayarı, kolay ve gerekli ısı kaybı azaltıcı önlemler, tesisatın bilgili personel nezaretinde işletilmesi ve bakımı enerji tasarrufu yönünden çok büyük fayda getirmektedir.

 

Buyruk,Türkiye'nin yıllık petrol, kömür ve doğalgaz ithalatının her geçen yıl arttığını dile getirerek, orta seviyede yapılacak enerji tasarrufu ile ciddi ekonomik kazanımlar elde edileceğini söyledi. Ekonomik ısınma konusunda da ipuçları veren Prof. Dr. Buyruk,Oda sıcaklığı kontrolünün doğru yapılması, kazan suyu sıcaklığının doğru ayarlanması ki bu durum kömür kazanlarında çok kolay yapılamamaktadır, brülör bakımlarının servislerde istenilen dönemlerde yapılması, kazan bakım ve temizliğinin belli zamanlarda yapılması, tam otomatik ısıtma sistemleri için termostatik radyatör vanası konulması, kömür kazanlarının yakma, uykuya alma, kömür besleme gibi işlemlerinin itina ile yapılması ve doğalgaz sistemlerin tam ekipmanlı dış hava kompanzasyon apartlarının takılması ekonomik ısınma sağlanması açısından önemlidir. dedi.

AdminAdmin