Bölgesel
Giriş Tarihi : 06-05-2011 09:34

İZMİR'E 38, KAYSERİ'YE İSE 8 DENETÇİ GİTTİ

CHP’li belediyenin de içinde olduğu İzmir’i 38 denetçiyle ‘abluka’ya alan Sayıştay’ın AK Partili Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne yalnızca 8 denetçi gönderdiği anlaşıldı.

İZMİR'E 38, KAYSERİ'YE İSE 8 DENETÇİ GİTTİ

CHP’li belediyenin de içinde olduğu İzmir’i 38 denetçiyle ‘abluka’ya alan Sayıştay’ın AK Partili Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne yalnızca 8 denetçi gönderdiği anlaşıldı.

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonun, ana dayanaklarından birinin, Sayıştay raporları olduğu iddia ediliyor. Nitekim, kurumun, İzmir’i 38 denetçiyle adeta ‘abluka’ya aldığı ortaya çıktı. AKP’li Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne Sayıştay’ın yalnızca 8 denetçi gönderdiği anlaşıldı.

Sayıştay raporlarında, yaklaşık 100 trilyonluk kamu zararı olduğu iddia ediliyor. Her yıl nisan-eylül ayları arasında bir önceki senenin hesaplarının yıllık rutin denetimlerle incelendiğini belirten yetkililer, yalnızca belediyeleri değil; üniversite, hastane, il özel idare gibi kamu kurumlarını da denetim altında tuttuklarını kaydetti Denetçi sayısının da belediyeler ve kamu kurumlarını inceleyen ekiplerin toplamı olduğu vurgulandı.

Milliyet’e yapılan özel açıklamada, şunlar ifade edildi:

“İzmir’e mahsus bir inceleme yapılmıyor. Sayıştay, her yıl ortalama 5-6 bin kurumu denetliyor. Bazı yerlere az bazı yerlere çok denetçi gönderiyoruz. Bazı yerlere de hiç göndermiyoruz.

Denetçilerimizin 2010 yılıyla ilgili incelemeleri tamamlansa da henüz rapor kesinleşmedi. İzmir’de yapılan operasyonun, İzmir’e dair rapor kesinleşmediği için tamamen Sayıştay raporlarından kaynaklandığını söyleyemeyiz. Basına yansıyan bazı başlıkların raporla örtüştüğünü görmekteyiz. Aynı rapor İzmir Büyükşehir belediyesi Hesap İşleri Daire Başkanlığı’na da iletildi. İtiraz ve sonuç açıklandıktan sonra temyiz hakları bulunuyor.”

Ege Ordu da denetlendi

Sayıştay’ın, İzmir’e ve diğer illere gönderdiği denetmen sayıları dikkat çekiyor. 2010’da, bazı şehirlerdeki belediye ve kamu kurumlarına gönderilen denetçi sayıları şöyle: İstanbul 55, İzmir 38, Bursa 13, Eskişehir 10, Adana 9 ve yolsuzluk iddialarının bulunduğu Kayseri 8...İzmir’e gönderilen denetçilerin kurumlara göre dağılımı ise şöyle: Büyükşehir Belediyesi 4, Büyükşehir’e bağlı İZSU ve ESHOT şirketleri 3, Ege Üniversitesi’ne 4, Dokuz Eylül Üniversitesi 4, MSB İç Tedarik Bölge Başkanlığı ve Konak Belediyesi 3 (ortak ekip), İl Özel İdare ve çeşme Belediyesi 3 (ortak ekip), DSİ ve Karayolları 4 (ortak ekip), Ege Ordu ve Balçova ile Narlıdere Belediyeleri 3 (ortak ekip).

AdminAdmin