Gündem
Giriş Tarihi : 19-01-2024 02:19

Erdoğan: Cumhuriyetimizin ikinci asrına, ilk kez gerçekleştirdiğimiz insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Ortak gururumuzun zirveye yükseldiği zamanlardan birini yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci asrına ilk kez gerçekleştirdiğimiz insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz" dedi.

Erdoğan: Cumhuriyetimizin ikinci asrına, ilk kez gerçekleştirdiğimiz insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı "Ax-3" misyonu kapsamında yapılacak fırlatma öncesinde sosyal medya hesaplarından videolu açıklama yaptı.

"Aziz milletim, hep birlikte tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Ortak gururumuzun zirveye yükseldiği zamanlardan birini yaşıyoruz" diyen Erdoğan, "Cumhuriyetimizin ikinci asrına, Türkiye Yüzyılı'na ilk kez gerçekleştirdiğimiz insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz. Bilim tarihine eşsiz katkılar sunmuş bir medeniyetin varisleri olarak, tarihte taşıdığımız misyonu yeniden icra etmek adına çok değerli yeni bir başlangıç yapıyoruz. Gözlerindeki parıltıyla ufka bakan gençlerimize, hayalleri dünyaya sığmayan çocuklarımıza ilham kaynağı olmak adına ilk kez bir vatandaşımızı uzaya gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.

Alper Gezeravcı'nın savaş pilotu olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Yıllarca Türk Hava Kuvvetlerimize jet pilotu olarak kahramanca hizmet eden Alper Gezeravcı, uzun süren hazırlıkların ve eğitimlerin ardından bugün Uluslararası Uzay İstasyonu'na yolculuğa çıkıyor. 2021 yılında dünyaya ilan ettiğimiz Milli Uzay Programımızdaki hedeflerimizden birini daha böylece gerçeğe dönüştürüyoruz" dedi.

14 gün boyunca deneyler yapılacağını belirten Erdoğan, "Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün boyunca sürecek 'Türk Uzay Bilimi' misyonu kapsamında bilim insanlarımızın hazırlıklarını yaptığı 13 deney gerçekleştirilecek. Astronomi, tıp, genetik, malzeme bilimi gibi alanlarda bilimsel çalışmalar yapılacak. Bu çalışmaların şimdiden ülkemize ve bilim insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Rabbim yolumuzu bahtımızı açık etsin" diye konuştu.

AdminAdmin