Ekonomi
Giriş Tarihi : 08-03-2011 00:05

GÜNAH KEÇİSİ BULMAK KOLAY TABİİ...

EPDK'nın kaçak elektrik faturalarının bedelini sanayici, meskene ve turizmcilere yansıttı; yüksek faturalarla karşılaşan turizmci ne yapacağını şaşırdı. Üstelik, en fazla çarpanı da turizm sektörü ödüyor. Turizmciler, ödül beklerken yapılan gizli zammın haksızlık olduğunu söylüyor.

GÜNAH KEÇİSİ BULMAK KOLAY TABİİ...

EPDK'nın kaçak elektrik faturalarının bedelini sanayici, meskene ve turizmcilere yansıttı; yüksek faturalarla karşılaşan turizmci ne yapacağını şaşırdı. Üstelik, en fazla çarpanı da turizm sektörü ödüyor. Turizmciler, ödül beklerken yapılan gizli zammın haksızlık olduğunu söyl

EPDK, 2011 yılı itibariyle kaçak elektrik faturalarını sadece hanelere değil, otellerin ve fabrikaların elektrik faturalarına da yansıtmaya başladı. Elektrik dağıtım işinin özel sektöredevredilmesi, turizm sektörünü olumsuz etkiledi.

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) 31 Aralık'ta aldığı kararla, 2011 yılı itibariyle kaçak elektrik faturalarını sadece hanelere değil, otel ve fabrikaların elektrik faturalarına da yansıtmaya başladı. Ocak ayından itibaren başlayan uygulamayla turizmcilere 'kayıp' adı altında yüzde 14'lük bir gizli zam getiren uygulama, sektörü zor durumda bıraktı. Şubat ayı faturaları yüksek gelen turizmciler,  konuyu İzmir'de ETİK ve TÜROFED önderliğinde yapılan değerlendirme toplantısında gündeme getirdi.

 
MEHMET İŞLER: NEDEN TURİZMCİYE EN YÜKSEK ÇARPAN VERİLİYOR?

ETİK Başkanı Mehmet İşler, yeni yapılan düzenlemenin aslında ''kayıp' adı altında yapılan gizli bir zam olduğuna dikkat çekti. Devletin kaçak elektrik faturasını otelcilere, sanayici ve ve meskenlere ödetmesinin adil olmadığına dikkat çeken İşler, "Biz ödüllendirileceğimize cezalandırılmış olduk. Oysa biz turizmciler olarak daha önce elektrikten teşvik alıyorduk. Bizim teşviğimiz kaldırıldığı gibi, dürüst çalışan insanların başkalarından doğan hatalarını bize yıkılıyor. Bu demokratik ve adilane değildir. Ayrıca meskene bu kayıp oranları kullandığınız elektrik miktarı üzerinden  2.4 çarpan tahakkuk edilirken söz konusu  kaçaktan dolayı sanayiciye 2.16, turizmciye ise yüzde 2.93.  olarak uygulana geliyor Neden en yüksek oranı biz ödüyoruz. EPDK yetkilileri, turizmcilerin elektrik kullanımlarının belli saatlerde inip çıktığı için en yüksek çarpanı bizim ödememeiz gerektiğini  söylüyorlar. Bu bize yapılan haksızlık değil mi?  Neden devletin alt yapısının kaçak riskini  bizlere yıkıyorlar bu risk yok oluncaya kadar devlet sübvanse etsin ,bu adil değilidir. Sayın Bakan ile yaptığımız toplantıda bu konunun bir an önce düzeltilmesini talep ettik"


NEDEN BÖYLE BİR UYGULAMAYA GİDİLDİ

Kaçak elektrik kullanımının yüksek olduğu özellikle doğu bölgelerindeki elektrik dağıtım şirketleri alacaklarını tahsil edemediği için kâr edemiyor hatta iflas tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle Türkiye'de bölge bölge değişmekle birlikte elektrik faturalarına yüzde 15'lere varan oranlarda kaçak elektrik kullanım bedeli ekleniyor. Ancak bu bedel bugüne kadar sadece vatandaşa yükleniyor, serbest tüketici konumunda olan 5 yıldızlı otellere, fabrikalara ve benzeri büyük işletmelere uygulanmıyordu. Ancak belli bir oranda faturalarda maliyetlerin içinde giydirilmiş olarak mevcuttu ancak şimdi açık açık kayıp adı altında bunu dürüst olan ve basiretli insanlardan tahsil ediyorlar.

OSMAN AYIK: YAPILAN İŞLEM 2634'E AYKIRI

Konuyla ilgili olarak Turizm Güncel'e bir açıklamada bulunan TÜROFED Başkan Yardımcısı Osman Ayık, sorunun sadece otellerin değil, genel anlamda tüm Türkiye'nin sorunu olduğuna dikkat çekti. Yapılan yeni düzenlemeyle beraber kayıp oranlarının elektrik faturasına yansıtılması noktasında ciddi sorunlar olduğunu belirten Ayık, otellere getirilen ve en yüksek çarpan olan 2,93'ün adeta otelciyi cezalandırmak anlamına geldiğini söyledi. Konuyla ilgili olarak her türlü girişimde bulunacaklarının altını da çizen Ayık, Turizm Teşvik Kanunu içinde yer alan otellere ve otel yatırımlarına yönelik enerji desteği sağlanmasına dönük hükme de aykırı oduğunu belirtti.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI WEB SİTESİNDE "ENERJİ DESTEĞİ, 'KARARNAME' İLE DEVAM EDECEK" DENİLİYOR

2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu'nun otellere enerji desteği sağlanmaına dair madde ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın web sitesinde şu ifadeler kullanılıyor:

Turizmi Teşvik Kanunu’nun 16 ncı maddesinde geçen, “Turizm belgeli yatırım ve işletmeler elektrik, gaz ve su ücretlerini o bölgedeki sanayi ve meskenlere uygulanan tarifelerden en düşüğü üzerinden öderler.” hükme istinaden, işletmelere elektrik enerjisi desteği sağlanmaktadır. 09.08.2005 tarih ve 25901 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2002/1 Sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin 2005/1 Sayılı Tebliğ" ile işletmelere ait elektrik enerjisi giderlerinin, şantiye dönemi dahil olmak üzere o bölgedeki mesken ve sanayi abonelerine uygulanan tarifelerden en düşüğü ile kendi abone gurubuna uygulanan tarife arasındaki farkın Hazinece karşılanması için belge sahiplerinin ilk müracaatlarında Bakanlığımız İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine başvurmaları gerekmekteydi. Belge ve faturalar üzerinde yapılan incelemeler sonucunda vergi ve SSK borcu bulunmayan belgeli turizm işletmeleri normal tarifeden elektrik ücreti ödemeye ve en düşük tarife ile normal tarife arasındaki farkın da Hazine Müsteşarlığı tarafından kendilerine iadesine başlanmıştır. Ancak 16/07/2009 tarihinde yayımlanan “2009/15199 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı” ile son bulan Enerji Desteği, uygulamasına, 29/06/2010 tarih ve 27626 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2010/478 sayılı Kararname ile devam edilmektedir.

 


 

AdminAdmin