Gündem
Giriş Tarihi : 05-03-2011 02:56

BAŞSAVCI HÜKÜMETİ UYARDI

İnşaatı tamamlanan İstanbul Adalet Sarayı'nın Adalet Bakanlığına devir teslim töreninde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin uyarıda bulunarak 'Ceza hukukumuzda yeni değişikliklerin yapılması gerekmektedir.' dedi. Başsavcı Engin'in ardından kürsüye Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir geldi.

BAŞSAVCI HÜKÜMETİ UYARDI

İnşaatı tamamlanan İstanbul Adalet Sarayı'nın Adalet Bakanlığına devir teslim töreninde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin uyarıda bulunarak 'Ceza hukukumuzda yeni değişikliklerin yapılması gerekmektedir.' dedi. Başsavcı Engin'in ardından kürsüye Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir geldi.

BAŞSAVCI AYKUT CENGİZ ENGİN:

"Hukuk toplumsal düzenin temelidir. Bireysel hak ve özgürlüklerin garantisidir. Bir ülkede hukuk ne kadar sağlıklı işliyorsa iç barış ve huzur o kadar garanti altındadır. Bir canlı için hava ve su nasıl ihtiyaçsa adalet de bir toplum için o kadar önemlidir. Halkımızın haklı beklentisi davaların en kısa sürede haklı ve adil bir biçimde karara varmasıdır.

Bazı birimlerimizde duruşma yapmak için duruşma sırası bekleyen hakimlerimiz var. Halkımız bugüne kadar bu olumsuzlukları anlayışla karşılamaktadır. Özellikle ceza hukukumuzda yeni değişikliklerin yapılması gerekmektedir. İnsan kaynakları açısından arzu edilen gelişmenin sağlanamadığı belirtip bu sorunun da en kısa sürede çözülmesini arzu ediyoruz."

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANI MUSTAFA DEMİR:

Kompleksin içinde duruşma salonları, hakim-savcı odaları, ofisler, kütüphane, kreş, PTT, banka şubesi ve sağlık ünitesi gibi bölümler var. Isıtma ve soğutma sistemleri bilgisayardan izlenebiliyor. 1200 ton kullanma suyu rezerve olarak var. Kapalı otoparklarda egzoz gazı çift fanlı vantilatörlerle dışarı alınabiliyor.

ADALET BAKANI SADULLAH ERGİN:

Siyasi istikrar ve kararlılık küresel aktör olmamızı sağlamıştır. Türk yargısının sorunları şöyledir:

Fiziki ve teknik altyapı sorunları, insan kaynaklarının yetersiz olması, uzun süren yargılamalar, ceza-infaz sistemiyle ilgili sorunlar… Temel kanunların tamamı yenilendi. İdari yargıda yaşadığımız sorunlara rağmen 2002’ye oranla hakim ve savcı sayısında artış yaşanmıştır.

İSTİNAF MAHKEMELERİNE ATAMA YAPILDI

İnsan hakları ihlalleriyle gündeme gelen cezaevleri yenilenmiştir. Uzun süren yargılamaların en önemli nedenlerinden biri temyiz mahkemelerinde geçen sürenin uzunluğu idi. Bunu önlemek için istinaf mahkemelerinin başsavcılarının atamaları yapıldı.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI CEMİL ÇİÇEK:

Benim söylemek istediklerimi eserin kendisi zaten söylüyor. Bugün bu binanın değerinin 5-6 katı arsa eder. İşin doğrusunu söyleyen biziz, gereğini yapan da biziz. Biz göreve geldiğimizde devlet bütçesinden ayrılan para bugünkü parayla 50 milyon. Bu 50 milyon ödeneğin bütçede olduğu günlerde yargının önemiyle ilgili bolca nutuk çekiliyordu. 2 katrilyon 631 trilyon nere benim altına imza attığım miktar.

Zekeriya Özdil diye değerli bir hukuk adamı var. Meslek anılarını yazdı.Daha sonra Bakanlık Müfettişi olarka Türkiye’nin her yerini yazdı.

Ankara’ya 100 km mesafede müfettiş olarak adliyeye teftişe gider. 2. katta savcının odasına oturmuş. İçeride berbat bir koku var. Savcıya kokunun kaynağını sormuş. Savcı demiş ki: Adliyenin alt katı ahırdır.

Diğer hikaye ise:

Bodrum’a tatile gider. Kapıdan içeri girince ahşap merdiven ha çöktü ha çökecek. Üst kata çıkmış, polisler yaka paça birini getirmiş. Yabancıymış. Tercüman savcının ifadesini alacağını söyledi. Yabancı oranın mahkeme olamayacağını söylemiş. O kadar kötüymüş ki. Bu kitap çıktığında biz Bodrum Adliyesi’ni yapmıştık.Bunlar seferberlik zamanında olmadı.Türkiye 8 senede ne kazandı bunun takdirini yargı mensubu arkadaşlarıma bırakıyorum.

BAŞBAKAN ERDOĞAN:

Bugün Türkiyenine en büyük şehrine, dünyanın en büyük şehirklerinmden birine istanbula akışan bir adalet sarayını yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz. şu ana kadar yapılmış en prestijli yapı. Adalet sarayımız 19 farklı bloktan oluşuyor. 267 savcı odası, 447 hakim odası, 353 kişilik konferans salonu, 4 adet de seminer salonu bulunuyor. adalet sarayında ofisler, avukat görüşme odaları, yemekhaneler, kütüphaneler, kreş ve banka şubeleri de gayet modern bir şekilde hizmet verecek.

Belediye başkalıüğımda aslında bu alana ist büyük şehir belediye başkanlığı hizmet binasını yapmayı düşnüüyorduk, hatta projesini hazırlamıştık. Ancak son anda vazgeçmeleri sebebiyle proje kalmıştı. Şimdi adalet sarayı oldu, hayırlı olsun.

Bu eseri adalet camiamıza kazandıran adalet bakanlığımıza ve inşaat süresinde bunun kontrolünü yapan bayındırlık bakanlığımıza, eserin ortaya çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

AdminAdmin