Sivas
Giriş Tarihi : 10-04-2016 21:35

Bakan Binali YILDIRIM ve İsmet YILMAZ Geminbeli Tüneli İnşaatını İnceledi

Çeşitli açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere ilimize gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı YILDIRIM ile Milli Savunma Bakanı İsmet YILMAZ, Karadeniz Bölgesi'ni Sivas üzerinden Akdeniz Bölgesi'ne bağlayacak olan 4 bin 300 metre uzunluğundaki çift tüp Geminbeli Tüneli'nin inşaatını inceledi.

Bakan Binali YILDIRIM ve İsmet YILMAZ Geminbeli Tüneli İnşaatını İnceledi
Çeşitli açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere ilimize gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı YILDIRIM ile Milli Savunma Bakanı İsmet YILMAZ, Karadeniz Bölgesi'ni Sivas üzerinden Akdeniz Bölgesi'ne bağlayacak olan 4 bin 300 metre uzunluğundaki çift tüp Geminbeli Tüneli'nin inşaatını inceledi. 
 
İnceleme ziyaretine Vali Âlim BARUT, Sivas Milletvekilli Habip SOLUK, Zara Kaymakamı Fehmi LİKOĞLU ve protokol üyeleri de katıldı.
 
 
Bakan YILMAZ ve YILDIRIM şantiye alanlarını gezip çalışanlarla sohbet ederek, yüklenici firma yetkilisinden çalışmalar hakkında bilgi aldı.
 
İncelemelerin ardından açıklama yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı YILDIRIM, bu güzergahın adının "Karadeniz-Akdeniz Koridoru" olduğunu belirtti.
 
Karadeniz'den gelen trafiğin buradan geçerek Akdeniz illerine ulaşacağına işaret eden YILDIRIM, "767 kilometrelik, 2 deniz arasında bir yol. Bu güzergahta irili ufaklı 48 tünel var. Geminbeli tünelinin ikisini uç uca koyduğumuzda 8,5 kilometre ediyor. Yani büyük bir tünel. Eskiden bu tünelleri yapmak için 30-40 yıl gerekirdi. Şimdi Allah'ın izniyle bunun gibi tüneller 3-4 yılda bitirilebiliyor." dedi.
 
Geminbeli Yolu ve Tüneli projesinin de bitmek üzere olduğunu aktaran YILDIRIM; "Bundan sonra süratle beton kaplama bir yandan yapılacak, bir yandan da kalan 3 bin metre bitirilmiş olacak. Tünel inşaatında gece gündüz 300'den fazla çalışan var. Tünel inşaatında 4 ayna var. Her bir tünelde 10 kilometre ilerleme sağlanıyor. Adeta iğneyle dağı deliyor gibi yapıyoruz. Zahmetli, zor bir iş. Buradaki işçilerimiz Türkiye'nin geleceğini inşa eden, gelecek nesillerin gururla hatırlayacakları büyük projelerin gerçek mimarları. Ülkemizin neresinde ne iş yaparsan bu millet, bu hizmetleri hak ediyor. Siz bakmayın 3-5 bölücüye. Hendek kazıyor, bina yıkıyor, kardeşliğimizi bozmaya çalışıyorlar. Bunların gittiği yol, yol değildir. Bunlar ya hizaya gelecekler ya da yok olup gidecekler. Başka çaresi yok. Türkiye bayrağıyla, 780 bin kilometrekare vatan toprağıyla, 79 milyon vatandaşıyla birdir, beraberdir, kardeştir. Bu milletin kardeşliğine göz dikenler, bozmaya çalışanlar, Sivas Geminbeli şahittir ki hak ettikleri cevabı alacaktır." dedi.
 
Bakan YILDIRIM, Sivas'ın projeyi sahiplendiğini de dile getirerek, bu heyecanı herkesin duyması gerektiğini söyledi.
 
"2018'de mutlaka bitecek"
 
Tünelin tamamlanma tarihi hakkında da bilgi veren YILDIRIM, sözlerini şöyle tamamladı: 
 
"Tamamlanma tarihi, '2018, 2019' dediler, 'olmaz' dedik. 2018'de mutlaka bitecek. Ona göre tedbirler alınacak. İşler gerekirse ilave ekiplerle, gerekirse başka tedbirler alınarak 2018'de bu tüneli mutlaka; sadece tüneli değil Karadeniz Akdeniz yolunun bu bölümünü tamamen açmış olacağız. Kızıldağ kış aylarında büyük bir problemdir. Bu geçidi yaptığımız zaman artık kışın Kızıldağ kapansa bile Zara'dan girecekler, Suşehrin'den çıkıp nereye gidecekse vatandaşlarımız rahatlıkla, sıkıntı yaşamadan seyahatlerini sürdürecekler." 
 
Milli Savunma Bakanı İsmet YILMAZ da Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan projenin önemli geçiş noktalarından birinde olduklarını aktardı.
 
Tünelin 8 bin 500 metre uzunluğa sahip olduğunu belirten Bakan YILMAZ, "Bunun da yaklaşık 5 bin 200 metresi tamamlanmış durumda. Gece gündüz çalışıyorlar. Gerek Ulaştırma Bakanlığımızın gerekse Karayolları Genel Müdürlüğümüzün yönetiminde ve gözetiminde inşallah en kısa zamanda Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacağız." şeklinde konuştu.
 
Milli Savunma Bakanı İsmet YILMAZ, Karadeniz Akdeniz'e bağlandığında iki taraftaki yük ve insan hareketinin daha kolay sürede limanlara ulaşacağına değinerek, "Bu Türkiye'nin kalkınma projesinin en önemli kuşaklarından biri. Çoğu gitti azı kaldı. İnşallah en kısa zamanda tamamlanacak ve milletimizin hizmetine sunulacaktır." ifadelerini kullandı.
AdminAdmin