Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 04-09-2014 23:21

4 EYLÜL SİVAS KONGRESİ’NİN 95. YIL DÖNÜMÜ SİVAS’TA COŞKUYLA KUTLANDI

4 Eylül Sivas Kongresi’nin 95. yıl dönümü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil ÇİÇEK’in de katılımıyla çeşitli etkinliklerle kutlandı.

4 EYLÜL SİVAS KONGRESİ’NİN 95. YIL DÖNÜMÜ SİVAS’TA COŞKUYLA KUTLANDI

 

Kutlamalara; Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil ÇİÇEK’in yanı sıra; Vali Âlim BARUT, Sivas Milletvekili (TBMM İdare Amiri) Malik Ecder ÖZDEMİR, Sivas Milletvekilleri Hilmi BİLGİN, Mesude Nursuna MEMECAN ve Ali TURAN, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Faruk KOCACIK, Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin SAĞIR, Belediye Başkanı Sami AYDIN, il protokolü, Siyasi Parti Temsilcileri, Stk Temsilcileri  ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil ÇİÇEK ziyaretinde ilk olarak Valilik ve Belediye Başkanlığı’na bir ziyaret gerçekleştirdi. Vali Âlim BARUT’u makamında ziyaret eden Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil ÇİÇEK, ziyaretinde Valilik şeref defterini imzaladı ve Vali BARUT’a çalışmalarında başarılar diledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı ÇİÇEK, daha sonra Belediye Başkanlığı’na da bir ziyaret gerçekleştirdi.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı ÇİÇEK, daha sonra  '4 Eylül Sivas Kongresi' kültür ve sanat etkinlikleri 95. yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilecek olan tören programına katıldı.

Kutlamalar çerçevesinde programda ilk olarak Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Çelenk sunma töreninin ardından tören alanına geçen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil ÇİÇEK, Vali Âlim BARUT ve beraberindekiler, burada ilk olarak Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi Bahçesi’nde Sivas Kongresi’nin tiyatrocular tarafından temsili olarak canlandırılmasını izlediler.

 

4 Eylül Sivas Kongresi' Kültür ve Sanat Etkinlikleri 95. yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen tören programında, kutlama mesajlarının okunmasının ardından protokol konuşmalarına yer verildi.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil ÇİÇEK'in Sivas Kongresi'nin 95. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önünde gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, Kongre’nin yıldönümü törenlerine 2011 yılından beri katıldığını anımsatan ve Kongre’nin önemine değinen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil ÇİÇEK: “4 Eylül günü, Türk Milleti için çok önemli bir gün. Burası, bağımsızlığa, Cumhuriyet'e ve demokrasiye giden kutlu yolculuğumuzda çok önemli yer. 4 Eylül günü ve 4 Eylül kararları, sadece Türk Milleti için değil, bugün Birleşmiş Milletler'e kayıtlı, bağımsızlığını bizden sonra kazanmış olan pek çok millet için ve pek çok devlet için de bir ilham kaynağıdır. Türkiye'nin İstiklâl Mücadelesi’ni örnek alırken buradan aldıkları ilhamla kendi bağımsızlıklarına kavuşmuşlardır. Onun için bize bu günü, bağımsızlığımızı, Cumhuriyet'i ve demokrasiyi kazandıran başta Atatürk olmak üzere Milli Mücadele'nin tüm kahramanlarını, Anadolu'ya ayak bastığımız 1071'den bugüne kadar ülkemiz ve milletimiz için kanlarını ve canlarını ortaya koyan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet, şükranla ve rahmetle anıyorum. Burada bazı şeyleri konuşup dağılmak, hele hele resmi tören olarak kabul edip sonra ne oldu, ne bitti, bunu idrak içerisinde yeterince olmadan dağıldığımız bir gün olmamalıdır. Bugün bir taraftan borçlarımızı hatırlayacağız. Tarihimize karşı olan borcumuzu, kahramanlarımıza ve devlet kurucularımıza olan borçlarımızı hatırlayacağız ama onunla beraber milletimize ve gelecek nesillere karşı sorumluluklarımızı da hatırlayacağız. Dolayısıyla hem bu gün şükranlarımızı ifade etmek hem de sorumluluklarımızı hep birlikte hatırlamak için önemli bir fırsattır, önemli bir imkândır. Bugün, bizim için önemli. Önemini vurguladık. Yakın çevremizde başka yerlerde, dünün Osmanlı Coğrafyası'nda yaşanan vahşeti, cinnet, cinayeti, her türlü insanlık dışı görüntüleri gördükten sonra, 4 Eylül, bizim için ne kadar önemli, ne kadar anlamlı bir gün. Bu sorumluluğu hazırlayamazsak gelecekten emin olamayız. Bir millet acılarını unutursa, sevinçlerini paylaşmazsa, bir ve beraber olmazsa o toplumun geleceği çok parlak olmaz.” sözlerine yer verdi.

 

Vali Âlim BARUT ise törende yaptığı konuşmada: “Sivas Kongresi’nde vatanın bütünlüğü hedeflenmiş milli iradeyi egemen kılmak temel ilke olarak benimsenmiştir. 95. yıl önce alınan kararların günümüzde de icrası manidardır. Her zaman olduğu gibi vatanın bölünmez bütünlüğü esastır. Milli İradenin egemen olmasına yönelik tasallutların geride kalması, gelecek için iyiye işarettir. Kurtuluş Savaşı’mızın en önemli dönüm noktalarından biri olan Sivas Kongresi, Aziz Milletimizin her türlü işgal ve müdahaleye karşı canı pahasına direneceğini tüm dünyaya ilan etmiştir. Tarihin her döneminde hür ve bağımsız yaşayan Türk Milleti, o zor günlerinde “Ya İstiklâl Ya Ölüm”  diyerek bu anlayışı vatan sathına yaymak istemiştir. Egemenliği Kayıtsız-Şartsız Türk Milleti’nin kendisine vermek üzere Samsun’dan yola çıkarak tutuşturulan bağımsızlık meşalesi Sivas’ta güç bulmuştur. 4 Eylül 1919 tarihinde toplanan Kongre ile Milli Mücadele sırasında Sivas’a Sivaslılara güvenen Atatürk, “Burada Bir Milletin Kurtuluşunu Hazırlayan Kararlar Verilmiştir” derken Sivas; Milli Mücadele’de etkin olmuş, milletin geleceği hakkında önemli kararlar alan Temsil Heyeti'ni 108 gün ağırlamış ve Milli Mücadele hareketinin ilk fiili hükümet merkezi olmuştur. “Her türlü işgale karşı millet kendini müdafaa edecektir” kararı milletin nezdinde büyük kabul görmüş, kurtuluş ümit ve azmi güçlenmiştir. Bugün; Sivas için, ülkemiz için son derece önemli bir tarihi anıyoruz. Umut yok denilen bir milletin azmiyle yazdığı destanı anıyoruz. Yeni ve modern Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi’nin 95. yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kongre delegeleri ve milli iradeye kucak açan tüm Sivas halkını bir kez daha minnet ve şükranla anıyorum. Katılımlarıyla etkinliklerimizin coşku içinde gerçekleşmesine vesile olan başta Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Cemil ÇİÇEK olmak üzere çok kıymetli konuklarımıza ve Sivas halkına teşekkürlerimi sunuyor, hepinize bir kez daha hoşgeldiniz diyorum.” dedi.

 

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önünde gerçekleştirilen törende Belediye Başkanı Sami AYDIN da günün anlam ve önemine dair bir konuşma gerçekleştirdi.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı ÇİÇEK, konuşmaların ardından Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi özel defterini imzaladı.

Günün anlam ve önemininin anlatıldığı şiirlerin de yer aldığı programda Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü Gösterileri izleyenleri büyüledi.

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önünde gerçekleştirelen tören programının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı ÇİÇEK, daha sonra restorasyon çalışmaları devam eden Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'ni gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

4 Eylül Sivas Kongresi Kültür ve Sanat Şenlikleri 95. yıldönümü kutlama programı kapsamında İlimize bir ziyaret gerçekleştiren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil ÇİÇEK, daha sonra havayolu ile Ankara’ya gitmek üzere Sivas’tan ayrıldı.

AdminAdmin