Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 11-07-2014 17:56

REKTÖR YARDIMCISI YILMAZ “HZ. HASAN SEMPOZYUMUNA” KATILDI…

Sivas İl Müftülüğü tarafından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ'in de katılımıyla gerçekleştirilen ‘Hz. Hasan Sempozyumuna’ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz katıldı...

REKTÖR YARDIMCISI YILMAZ “HZ. HASAN SEMPOZYUMUNA” KATILDI…


Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Hz. Hasan Sempozyumu’na Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ’in yanı sıra; Vali Âlim BARUT, Baro Başkanı Av. Muharrem ELİŞ, Vali Yardımcıları Ömer KALAYLI, Salih AYHAN (İl Özel İdaresi Genel Sekreteri), Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet ÖZAYDIN,  Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz, İl Müftüsü Recep Şükrü BALKAN, akademisyen, din görevlileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Sempozyumun açılış konuşmasında; Ramazan ayının ülkemize, milletimize, acılar içinde kıvranan Âlem-i İslâm’a; barış, huzur, adalet, özgürlük, şefkat ve merhamet getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum” ifadelerine yer veren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ: “Değerli İl Müftümüz, kısa süre önce beni ziyaret ettiğinde Sivas’ta yaptıklarını benimle paylaştı. Şehrin dini hayatına, manevi hayatına, sosyal hayatına, kültürel hayatına müftülük olarak neler katmaya çalıştığını benimle paylaşmaya çalışırken, Sivas’ta biz aynı imanın, aynı inancın, aynı İslam’ın farklı yorumları ile birlikte Alevi vatandaşlarımızla birlikte yaşıyoruz. Dolaysıyla onlarla bizim çok büyük ortak değerlerimiz var. Bu ortak değerlerimizi ayakta tutabilmek adına bilimsel bir Sempozyum düşündüğünü ifade etti. Daha çok Hz. Ali (r.a) ile ilgili bir Sempozyum düşündüklerini ifade edince ona dedim ki, Hz. Ali, Hz. Hüseyin, Hz. Fatma bütün bunlar ehlibeytin büyükleri, Şiisiyle, Sunnisiyle, Alevisiyle, Caferisiyle herkesin, İslam ümmetinin ortak büyükleri, ortak değerleridir. Bunlarla ilgili çok çalışmalar yapıldı ama ülkemizde Hz. Hasan’la ilgili yapılan çalışmalar çok az. Oysa bugün bizim Hasanî bir bakış açısına ihtiyacımız var. Zor zamanlardan geçiyoruz. Dolaysıyla Sivas’ta Hasanî bir bakış açısını bütün İslam dünyasıyla paylaşabilmek adına, eğer Hz. Hasan’la ilgili bir Sempozyum düzenlersen söz veriyorum bende geleceğim ve mutlaka orada bulunacağımı söyledim.” ifadelerine yer verdi.

 

Hz. Hasan hakkında bir sempozyum düzenlenmiş olması ve bu sempozyuma başta Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ ile birlikte birçok değerli ilim adamının katılmasını fevkalade önemli bulduğunu belirten Vali Âlim BARUT, konuşmasında; “Milletleri tarih sahnesinde uzun ömürlü kılan önemli özellikler vardır. Devletler, hakim oldukları coğrafyada, vatandaşlarına karşı, insanca yaşayışı sağlayacak refah seviyesinde bir hayat standardı sağlamakla beraber, geçmişine sahip çıkmak, kültürünü çağın imkanlarıyla buluşturup geleceği için bir vizyon kurmakla mükelleftirler. Milletimiz, bugüne kadar köklü bir medeniyeti, kendi kültürel dinamikleri üzerine bina ederek ve kültürel dokusundan beslenerek inşa etmiş ve sürdürmüştür. O nedenle köklü medeniyetimizin temelini oluşturan dinamikleri yeni kuşaklarla buluşturmak ve tanıştırmak, bu milletin bekâsının esasıdır. Bu nedenle her biri tarihi bir hadise olarak geçmişte yaşanan kültür ve medeniyetimizi derinden etkileyen olayları incelemek, değerlendirmek ve ders alarak yolumuza devam etmek zorundayız. Ders alacağımız kültür coğrafyamızın önemli şahsiyetlerinden birisi de hiç kuşku yok ki Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’dir. Onların hayat hikâyeleri, yaşam mücadeleleri ve hadiseler karşısında takındıkları tavırlardır. Hz. Peygamberin güzide torunları olan, insani sevgi açısından kayda değer bir şekilde dikkatimizi celbeden bu iki torunun hayatında, günümüz insanının alacağı önemli dersler vardır. Hz. Hasan’ın peygamberimizin torunu olması sebebiyle, torun- dede münasebetiyle oluşan insani sevginin boyutuyla günümüz aile yapısına ve ilişkilerine yönelik örnekler görmekteyiz. Bu örnekler, toplumun temelini oluşturan ailenin ve aile içi ilişkilerin karşılıklı sevgi ve saygının boyutu açısından önemlidir. Hz. Hasan’ın hayatında günümüz insanının alması gereken hayat düsturları ve önemli örnekler vardır. İşte bugün burada Hz. Hasan ve hayatı etrafında geçmişten günümüze kültürel bağlarımızı güçlendirecek değerli bilgileri dinleyeceğiz.” dedi.

 

İl Müftüsü Recep Şükrü BALKAN ise yaptığı konuşmada: “Bizim bugün gerçekten çok mutlu olduğumuz bir gün. Aslında yapmakta olduğumuz sempozyumun fikri değerli Diyanet İşleri Başkanımız’dan çıktı. Hz. Hasan konulu bir Sempozyumun bugüne kadar yapılmadığını, yapılması durumunda kendilerinin de bizzat iştirak edeceklerini ifade ettiklerinde bizler hemen çalışmalara başladık. Ben böyle bir Ramazan gününde, yoğun programı içerisinde bize de bir yer ayırmak suretiyle ilimize teşrif eden saygıdeğer hocamıza, şahsım ve müftülüğüm adına teşekkürlerimi sunuyor,  şükranlarımı arz ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

 

Prof. Dr. Âlim YILDIZ başkanlığında gerçekleştirilen sempozyumun ikinci oturumunda; Prof. Dr. Cemal AĞIRMAN ‘Hadis Kaynaklarında Hz. Hasan’, Prof. Dr. Osman EĞRİ ‘Alevilikte Hz. Hasan’, Prof. Dr. M. Salih ARI ‘İlk Dönem Şia Kaynaklarına Göre Hz. Hasan’, Prof. Dr. Ali AKSU ‘Hz. Hasan’ın Ahlakı ve Kişiliği’ gibi konulara yer verildi.


AdminAdmin