Sivas
Giriş Tarihi : 10-07-2014 19:18

KAMUSEN: "TOPLU SÖZLEŞMEDE YAPILAN HATA MEMURU YAKTI"

Türkiye Kamu-Sen Sivas İl temsilciliği yaptığı çalışmayla yaptığı çalışmayla kamu görevlilerinin toplu sözleşme masasında uğratıldığı zararı hesapladı.

KAMUSEN:

Türkiye Kamu-Sen Sivas İl temsilciliği yaptığı açıklamada: "Eğer yetkili konfederasyon, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde 123 TL’ye imza atmayıp, enflasyon farkını unutmasaydı ve Hükümetin teklifi olan %3+3’e bile razı olsaydı, şu anda memurların büyük çoğunluğu daha fazla zam alacaktı. Kaldı ki %3+3; Hükümetin ilk teklifiydi ve eğer toplu sözleşme görüşmeleri 23 gün erkenden bitirilmeyip gerçek anlamda pazarlık yapılsaydı bu oran %4+4 ya da %5+5 de olabilirdi" dedi. 

İl Temsilcisi Nurullah Albayrak yaptığı açıklamanın tamamında şunları kayıt etti:

"Enflasyon farkı unutulunca adeta memurun idam fermanı imzalandı

Bilindiği gibi 2014 yılının ilk altı aylık enflasyonu %5,7 olarak açıklandı. Yetkili konfederasyon eğer memurların enflasyon farkından faydalanma hakkını toplu sözleşme görüşmelerinde korumuş olsaydı, memurların ilk altı ay için %3 zam alması durumunda, Temmuz ayı itibarı ile maaşlarına %2,7 oranında enflasyon farkı eklenecek, bununla birlikte ayrıca %3 ikinci yarıyıl zammı daha alacaklardı. Başka bir deyişle 2014 yılının Ocak ayında 123 TL zam alan ve yıl boyunca maaşına bir daha artış yapılmayacak olan memurlar, Temmuz ayı itibarı ile en az %8,7 zam alacaklardı. Bu zamma 2014 yılının ikinci altı aylık döneminde ortaya çıkması muhtemel enflasyon farkı da eklendiğinde memur maaşları %10’un üzerinde artmış olacaktı.

Hemşirenin aylık zararı 60; Memurun 46; Hizmetlinin 28 TL’yi buldu

Ama yetkili konfederasyonun aceleci tavrı ve yeterince pazarlık yapılmaması sonucunda imzalanan toplu sözleşme sonucunda en düşük dereceden maaş alan bir hizmetlinin eline 2013 yılı sonunda sosyal yardımlarla birlikte 1753 TL geçerken, 123 TL’lik zamla birlikte maaşı 1881 TL’ye yükseldi. Eğer Hükümetin ilk teklifi bile kabul edilmiş olsaydı aynı hizmetli, Temmuz ayı itibarı ile enflasyon farkı da dâhil olmak üzere 156 TL maaş zammı alacak ve maaşı 1909 TL’ye yükselecekti. Memur-Sen’in yaptığı bu affedilmez hata, bir hizmetlinin aylık 28 TL daha az zam almasına neden oldu.

Toplu sözleşmede yapılan iş bilmezlik nedeniyle 2013 yılı sonunda 1960 TL dolayında maaş alan bir memur ise 2134 TL yerine 2088 TL maaş ile yetinmek zorunda kaldı. Memur-Sen’in hatasının bedeli, lise mezunu bir memur için aylık 46 TL oldu.

Benzer şekilde sosyal yardımlarla birlikte 2013 yılı sonunda 2057 TL maaş alan bir hemşirenin maaşı 2240 TL yerine 2180 TL’de kaldı. Böylece yetkili konfederasyonun toplu sözleşmelerde yaptığı yanlışın faturası bir hemşireye aylık 60 TL olarak yansıdı.

Yüksek maaş alan kamu görevlilerinin zararı çok daha büyük

Memur-Sen’in yaptığı hatanın faturası, memurun maaşı yükseldikçe daha da büyüyor ve tam bir trajediye dönüşüyor. Öyle ki, 2013 yılı Aralık ayı itibarı ile 2521 TL maaş alan bir müdürün maaşı 2014 yılı için 2651 TL olarak belirlendi. Oysa %3+3 ve enflasyon farkı kabul edilmiş olsaydı bile, bu müdürün maaşı Temmuz 2014 itibarı ile 2746 TL’ye yükselecekti. Böylece Memur-Sen’in iş bilmezliğinin, bir mühendis için aylık 95 TL zarara yol açtığı ortaya çıkıyor.

Avukat aylık 162; Mühendis 182; Pratisyen Doktor 190 TL zararda

Eğer bu hata yapılmamış, memurlar için gerçek anlamda bir toplu pazarlık yapılmış olsaydı, 2013 Aralık ayında 3300 TL maaş alan bir avukat ise bugün 3431 TL yerine 3593 TL maaş alacaktı. Yapılan hata, bir avukata aylık 162 TL’ye mal oldu.

Geçtiğimiz yılın sonunda 3540 TL maaş alan bir mühendisin zararı ise aylık 182 TL’ye ulaştı. Memur-Sen’in hatası nedeniyle bir mühendis 3854 TL maaş alacağına bugün ancak 3672 TL maaş alabiliyor.

2013 yılında 3632 TL maaş alan bir pratisyen tabibin eline Temmuz 2014 itibarı ile 3765 TL geçiyor. Eğer toplu sözleşme faciası yaşanmamış olsaydı bu pratisyen tabibin maaşı bugün itibarı ile 3955 TL olacaktı. Böylece Memur-Sen’in hatası bir doktora aylık 190 TL zarar getirdi.

Albayrak: Memurun zararını ‘Tarihi sözleşme imzaladık’ diyenler karşılasın!

Toplu sözleşme masasında yapılan bu hatanın memur maaşlarına getirdiği zararlara ilişkin açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi M.Nurullah Albayrak ise “Kapalı kapılar ardında memurları pazarlayan konfederasyonun, ‘tarihi toplu sözleşme yaptık’ yalanı,

altıncı ayın sonunda ortaya çıkmıştır.” dedi. Toplu sözleşmenin imzalandığı ilk günden beri memurları bu konuda uyardıklarını hatırlatan Albayrak şöyle konuştu:

İş bilmeyen, sendikacılığı hükümet yetkilileriyle çay içmek olarak anlayan bir kısım zevatın memurları düşürdüğü durum, tam bir hayal kırıklığıdır. Aylardan beri memurlarımızın enflasyon farkı hakkına dikkat çekmeye çalışıyor, hazırlanan bütün kanun tasarılarına memurlara 2014 yılı için enflasyon farkı verilmesini öngören bir hüküm eklenmesi için mücadele ediyoruz. Bu konudaki her uyarımızda malum konfederasyon ‘Taban aylığa zam yaptık’ gibi anlamsız bir gerekçe ile karşı çıktı. Şimdi gelinen durum ortadadır. Resmi rakamlara göre memurun kaybı aylık 200 lirayı aşmıştır. Bu durumun iki sorumlusu vardır, o da memurların iradelerini hiçe sayıp toplu sözleşme masasında diğer konfederasyonları görmezden gelen iktidar ve yaptığı hatayı bir görmeyen ve kabul etmeyen iş bilmez konfederasyondur.

Her ne kadar toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon tarafından göz ardı edilmiş olsa da, memurlarımızın yaşadığı kayıp ortadadır. Bu nedenle her fırsatta memurların hakkını gasp etme sevdasına kapılan Hükümet yetkililerinin bir kez de memurlar adına hayırlı bir işe imza atmaları zorunlu hale gelmiştir. Bu nedenle memurlara 2014 yılı enflasyon farkını verecek bir karar hayata geçirilmelidir.

Memurların hakkı olanı gasp etmek, kul hakkı yemektir. Bu mübarek günlerde kul hakkı yiyenlerden Allah bunun hesabını soracaktır. Her fırsatta tarihi sözleşme imzaladığını iddia edenlerin aslında tarihi bir hezimete imza attıkları ortaya çıkmıştır. Memurların zararını da aylardır yalanlarla, gerçekleri gizlemeye çalışanlar karşılamalıdır” dedi.

 

 

AdminAdmin