Ekonomi
Giriş Tarihi : 16-07-2013 10:20

YAŞAR KARAKELLE: 'OSM'LERİN ÖNEMİ ANLAŞILMALI'

........

YAŞAR KARAKELLE: 'OSM'LERİN ÖNEMİ ANLAŞILMALI'

........YAŞAR KARAKELLE GRUP Yönetim Kurulu Başkanı ve Girişimci İşadamı Yaşar Karakelle, organize sanayi bölgelerinin, ülke ekonomisi için en önemli can damarlarından biri olduğnu dile getirerek, 'KOBİlerin bir ülkenin ekonomisindeki yerinin, organize sanayi bölgeleri ile anlaşılmıştır' diye konuştu.

İş dünyasında olduğu kadar, sosyal hayatta da çok konuşulan hamlelerle adından sıkça söz ettiren genç işadamlarından olan YAŞAR KARAKELLE GRUP Yönetim Kurulu Başkanı ve Girişimci İşadamı Yaşar Karakelle, önceki akşam da, İstanbul Ümraniye İMES Organize Sanayi Bölgesi Kooperatifi’nin, Kandilli Cemile Sultan Korusu’nda gerçekleştirdiği ‘Geleneksel İftar Programı’na katıldı.

İftar sonrası, organize sanayi bölgeleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan YAŞAR KARAKELLE GRUP Yönetim Kurulu Başkanı ve Girişimci İşadamı Yaşar Karakelle, konunun tarihsel süreçle ele alınması gerektiğini ifade ederek, Gözardı edilmemesi lazım gelen bir husus vardır. Organize sanayi bölgeleri, esasen bazı ihtiyaçlara binayen ortaya çıkmıştır. Geçtiğimiz asrın sonlarında sanayinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesinin önemine bağlı olarak dünyada ilk örneğinin İngiltere'de görüldüğü organize sanayi bölgesi projelerine, başta ABD ve Kanada olmak üzere diğer gelişmiş ülkelerce de başlanmıştı. Öncelikli amaç, sanayicilerin altyapılı arsa ihtiyaçlarının karşılanması yoluyla bu bölgeleri inşa eden özel firmaların kar elde etmeleri olmuştu. Bu amaç zamanla gelişti, çok daha kapsamlı bir hal aldı. İkinci Dünya Savaşıyla birlikte başlayan dönemde organize sanayi bölgeleri, bir devlet yatırımı olarak uygulanmaya başlamış ve az gelişmiş ülkelerde küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesi amacına hizmet eder bir biçimde düzenlenmiştir. İşte organize sanayi bölgelerinin önemi, istihdam yaratması açısından çok döhü iyi anlaşılır olmuştur' şeklinde konuştu.

Organize sanayi bölgelerinin, 53 seni gibi kısa bir süreçte; büyük hamleler yaptığını da hatırlatan YAŞAR KARAKELLE GRUP Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Karakelle, sözlerine şu şekilde devam etti:

'Bu sürece de kolay gelinmedi. 1960 yılında başlayan planlı kalkınma döneminde ise sanayinin “lokomotif” sektör olduğu açıklıkla belirtilmiş, ekonomik dengenin kurulması, ekonomik ve toplumsal kalkınmanın birlikte gerçekleştirilmesi, belli bir hızda büyüme ve sanayileşmeye önem verilmesi gibi uzun vadeli hedefler tek tek tespit edilmiştir.  Ortaya konulan hedefler doğrultusunda; ülkede sanayinin geliştirilmesi amacıyla uygulamaya konulan pek çok teşvik tedbirlerinden biri olan OSB uygulamalarına, ilk olarak 1962 yılında Bursa'da bir organize sanayi bölgesi kurulmasıyla başlanmıştır. 1962 yılından başlayarak bugün gelinen noktada; 28.065 hektar büyüklüğünde, 153 adet organize sanyi bölgesi hizmete sunulmuştur. 1962 yılından 2002 yılı sonuna kadar 70 adet organez saniy bölgesi projesi tamamlandığı, 2003-2012 yılları arasında ise 83 adet projenin tamamlandığı görülmektedir. Burada önemli olan, organize sanayi bölgelerinin çevrye en duyarlı son tekniklerle donatılmış işletmeleri barındırması, bu konuda yönetimlerin, yedi gün yirmi döt saat denetim yapması ve istihdamda sosyal güvenliki işlemlerinin eksiksiz olması gerekmektedir. Bu sağlandığı takdirde, ülke ekonomisi çok daha büyük bir ivme kazanacaktır...'

 

AdminAdmin