Kültür-Sanat
Giriş Tarihi : 25-01-2013 19:59

İSTANBUL'DA BİR SANAT GALERİSİ'NDE BÜYÜK REZALET

........

İSTANBUL'DA BİR SANAT GALERİSİ'NDE BÜYÜK REZALET

Gerek Avrupa Kültür Başkenti süreci, gerekse sonrasında gerçekleştirilen irili-ufaklı ve her b iri birbirinden farklı sanatsal etkinliklerle, Avrupa ile birilkte, tüm dünyada adı sanatla eş anlamda kullanılmaya başlanan İstanbul’da bulunan bir sanat galerisinde, dün akşam sergi sahibi olduğunu iddia eden bir kişinin, resim ve katımcıların fotoğraflarını çeken bir kişiye yumruk sille saldırıp , tehdit etmesiyle  birilkte yaşananlar; akıllara durgunluk verecek nitelikte bir rezalet olarak değerlendirildi.

Söz konusu olay, Nişantaşı Ahmet Fetgari Sokak’ta yer alan ve 2011 yılından bu yana, ‘Bir yandan resim ve heykele; diğer yandan uzman kadrosu ile koleksiyonculuğa destek veriyor’ iddiası ile sergiler düzenleyen BONART Sanat Galerisi’nde yaşandı.

Edinilen bilgilere göre, saat 18:10 sularında, kendisi giib sanatsever arkadaşları ile, BONART Sanat Galerisi’ne gelen bir sanatsever, gerek resimlerin, gerek arkadaşlarının, gerekse katılımcıların fotoğraflarını çekti. Özellikle sanat camiasında tanınan bir kşi olduğu için, birçok kişinin poz vererek resim çekmensi istediği bu kişi, sergiye giriş esnasında, kendi istekleri ile fotoğraf çektiren masaya yönelerek, yeni bi katılımın olup olmadığını kontrol etmek istedi. Ancak o anda masada duran bir kişi, ‘Orada benim karım var, çekme’ diyerek, fotoğraf çeken sanatseveri itekledi. Bu çirkin ve fütursuz davranış üzerine şaşıran sanatsever, ‘Tamam çekmem de, ben herkesin fotoğrafını çekiyorum, illa çekicem diye de ısrar etmiyorum’ cevabı verdi. Ancak hızını alamayan koyu renk ceketli kişi, ‘Ulan sana söylüyorum, makineni kaldırsana’ deyince, sanatsever kişi, ‘Siz kim oluyorsunuz, ben bu sergiye davetiyemle geldim’ yanıtını verdi. Ancak kişi, rezalete çıkarmakta kararlıydı. ‘Ben bu serginin sahibiyim, çık lan dışarı’ diyerek, sanatsal bir etkinliğe katılmanın manevi hazzını yaşamak isteyen sanatseveri kapıya itti.

Olay bununla da kalmadı, bir sanat galerisi sahibinin; sanatçı ruhundan uzak magandavari bir tavırla bir sanatsevere saldırmasına ihtimal vermeyen sanatsever kişi, kapıda adamın doğru söyleyip söylemediğini, yani gerçekten sergi sahibi olup olmadığını sorgulayacaktı ki, adam bu kez fotoğraf çeken sanatseveri merdivenlere süükleyerek, tartaklamaya ve tehdit etmeye başladı. Çaresiz kalan sanatsever, bir sanat galerisinde sanattan çok uzak bir çirkinlikte saldırıya maruz kalmasından dolayı yaşadığı üzüntüyle olay yerinden ayrıldı. Bu arada saldırıyı gerçekleştiren kişinin, gerçekten galeri sahibi olduğu ortaya çıktı.

AKIL ALIR İŞ DEĞİL

Öte yandan, olayın santa camiasında duyulmasının ardından, BONART Sanat Galerisi’ne tepkiler de gecikmedi.

Söz konusu tepkilerin ilki, Türk Ressam, Heykeltıraş ve Sanatçılar Birilği’nden geldi. Birlik adına bir açıklama yapan Ulviye Şeniz Yenal, söz konusu açıklamasında; 25 Ocak 2013 tarihinde BONART Sanat Galerisi’nde yaşanan dramatik ve bir o kaar da tirajı komik olayın, son derece üzücü olduğunu ve benzer çirkinlikte bu olayların; bir daha yaşanmaması için birlik olarak ellerinden gelen çabayı göstereceklerini vurgulayarak, ‘Bu saldırı, sanatsever katılımcıya değil, sanata yapılmıştır. Kötü bir örnek olmuştur. Edindiğimiz bilgiye göre, ftoğraf çekmek isteyen sanatsever kişinin  çekim yaptığı ortam ve çekmek istediği masa; etrafında birkaç kişinin durduğu ve kuytuda köşede ya da arkada gizli bir odada değil;  bizzat sergi alanındadır. Dolayısıyla bu bölgede çekim yapmaktan daha doğal ne olabilir. Elbette, bir kişinin, tanımadığı insanlara karısının fotoğrafı çeklirken, bnu engellme ya da çekilmesini istemme hakkı da vardır. Ancak bir sergi açılışında, üsteilk sanat galerisi sahibi bir kişinin; konuğu olan sanatsevere karşı köy magandası tavrı ile değil, daha insancıl bir üslupla söylemesi gerekmktedir. Olay hepimizi üzmüştür, esefle kınıyoruz’ ifadelerine yer verdi.

Kısa adı TÜSSADOP olan, Türk Sanaçılar ve Sanat Dostları Platformu yönetmi ise, BONART Snat Galerisi’nde yaşanan olayın; varoş semt kahvehanelerinde bile yaşanmaması temenni edilecek bir olay olduğunu dile getirdiği açıklamasında, ‘Bu olayın temel sebebi, her isteyenin, her önüne gelenin; adeta ipini koparanın sanat galerisi açmasından kaynaklanmaktadır. Sanat ruhu olmayan ya da  iş olsun diye, Nişantaşı’nda bulduğu bir dükkan ya da eve galeri açılmasının sonuçlarını, bugün tartaklama ile ucuz atlattık, yarın daha sanattan uzak bir olaya tanıklık edilebilir. BONART Sanat Galerisi’ni ve yaşanan çirkin olayı; derin bir endişe ve teessürle kınıyoruz’ sözlerini dile getirdi.

 

 

 

TUANA SAFİRKAPTANOĞLU / REYHAN DEMİREL / BALKAN HABER AJANSI

 

 

AdminAdmin