Sağlık
Giriş Tarihi : 22-11-2011 10:13

DİŞ SAĞLIĞI İHMALE GELMEZ

İstanbul Dişhekimleri Odası, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü’nü içine alan Ağız ve Diş Sağlığı Haftası programını, 21 Kasım 2011 Pazartesi, Yılmaz Manisalı Eğitim Merkezinde yaptığı basın açıklamasıyla başlattı.

DİŞ SAĞLIĞI İHMALE GELMEZ

İstanbul Dişhekimleri Odası, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü’nü içine alan Ağız ve Diş Sağlığı Haftası programını, 21 Kasım 2011 Pazartesi, Yılmaz Manisalı Eğitim Merkezinde yaptığı basın açıklamasıyla başlattı.

Toplantıya; İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Prof.Dr.Serdar Çintan, Başkan Vekili Prof.Dr.Ender Kazazoğlu, Genel Sekreter Ayten Yıldırım, Denetleme Kurulu Başkanı Prof.Dr.Turhan Atalay, Disiplin Kurulu üyesi Neslihan Yamalıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Diş Hekimi Kadir Gökmen Öğüt, Türk Dişhekimleri Birliği Genel Sekreteri Ahmet Tarık İşmen, İstanbul Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu üyeleri, Türk Dişhekimleri Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ile çok sayıda diş hekimi katıldı. Toplantıda, Sağlık Bakanlığı’nın bir gece yarısı apar topar çıkarıp yayımlattığı ve meslek örgütlerini sistemli bir biçimde yok etmeyi hedefleyen 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname değerlendirildi.
Başkan Prof.Dr.Serdar Çintan yaptığı açıklamada, bu yıl Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kutlamalarının 20-27 Kasım günleri arasında gerçekleştirileceğini belirterek, her ne kadar “kutlama” olarak anılsa da, özelikle son yılarda bu haftanın Hükümetin sağlık alanındaki “icraatlarını” topluma anlatma fırsatının yakalandığı günlere dönüştüğünün altını çizdi.
Sağlıkta Dönüşüm adıyla başlayan süreçte, sistemi iyileştirecek ve halkı mutlu edecek bazı adımlar atılırken hekimler ve diş hekimlerine karşı alınan hasmane tutumu anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Çintan, “Mutlu olmayan sağlık çalışanları, kendi meslek örgütleri aracılığı ile seslerini duyurmaya çalıştıkça buna tahammül edemeyen Sağlık Bakanı, iki yıl önce ‘Meslek birliklerinin kapatılması üç maddelik bir yasaya bakar’ diyerek verdiği sözü tutma çabalarını artırmaktadır. Bu çabanın son adımı da 2 Kasım 2011 tarihinde yayınlanan 663 sayılı Sağlık Bakanlığı Kanun Hükmünde Kararnamesi (KHK) olmuştur” dedi.
İktidarların darbe ve kriz dönemlerinde en sık başvurdukları yol olan KHK’lerin, mevcut Hükümet’in 9 yılık iktidarı döneminde 28 tane yayınlayarak, birçok hayati konuda Meclis’i saf dışı bıraktığını vurgulayan Çintan, “663 Sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyle kamu sağlık hizmetlerinin üzerindeki tüm yetkiyi elinde toplayan Bakanlık, sağlık kuruluşlarını daha çok gelir elde eden işletmeler olarak yapılandırırken, sağlık personelinin hizmetine karşılık SGK’dan (halktan kesilen sağlık primleri) ve halktan katılım payı olarak alınan paraları gelir kaydedip bu geliri sermaye şirketlerine aktaracaktır. Ayrıca eşit işe eşit ücret diye pazarlanan 666 sayılı Kararnameyle de sağlık personeline daha az ücret ödenmesi planlanmıştır” dedi.

Daha sonra söz alan Genel Sekreter Ayten Yıldırım, sistemli bir biçimde yok edilmeye çalışılan diş hekimliği mesleğine ilişkin Türkiye’deki sayısal verileri değerlendirdi. Son yıllarda yaygınlaşan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerine(ADSM) karşı olmadıklarını ancak diş hekimliği mesleğinin muayenehanecilik geleneğinden geldiğinin göz ardı edildiğini vurgulayan Yıldırım, “Son yıllarda diş hekimliği mesleğinin geleneği yok sayılarak çok sayıda diş hekimi muayenehanesinin olduğu yerlere ADSM’ler açılıyor. Elbette halkın sağlık hizmetine yaygın bir biçimde ulaşma hakkı vardır ancak muayenehanelerin varlığı da yok sayılamaz. ADSM’ler muayenehaneleri yok ettiği gibi, buralarda çalışan meslektaşlarımızın koşulları da her geçen gün ağırlaşmaktadır. ADSM’lerde bir hekim günde 40-50 hastaya bakmak durumunda bırakılmakta, bu da kaliteli sağlık hizmeti vermeyi ciddi şekilde engellemektedir. Biz diyoruz ki, ADSM’lerde her türlü tedavi kalemi uygulanmak zorunda değildir, buralarda koruyucu diş hekimliğine yönelik çalışma yürütülmesi, ülkemizdeki ağız ve diş sağlığı verilerini köklü bir şekilde değiştirmeye yetecektir” diyerek ADSM’lerin kontrolsüzce açılmasını eleştirdi.

ADSM’ler dışında, yeni diş hekimliği fakültelerinin de plansız ve programsız şekilde açıldığı vurgusunun yapıldığı toplantıda Başkan Vekili Prof.Dr.Ender Kazazoğlu; asıl meselenin ağız ve diş sağlığı hizmeti verilen yerleri açmakta değil buralarda nitelikli hizmet verecek diş hekimlerinin yetiştirilmesinde olduğunun, hiçbir alt yapı çalışması tamamlanmamış üniversitelerde eğitimin nasıl verileceğinin sorgulanması gerektiğinin altını çizdi.
Son olarak söz alan Genel Sekreter Ayten Yıldırım, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası boyunca Pendik, Gaziosmanpaşa ve Avcılar ilçe meydanlarında kurulacak, ağız-diş sağlığı eğitimlerinin verildiği, çocuklara yönelik eğitim amaçlı kitapların ve fırça-macunların dağıtılacağı “Eğitim Çadırları” hakkında bilgi verdi.
 

BOĞAÇ YÜZGÜL / HELİN SARIÇAY / EGEMEN GAZETESİ

 

Bir firma düşünün; şirketinizin profesyonel anlamda her türlü gereksinimde yanınızda olsun...'Lojistik Kurye' hizmetleri ile, her türlü iletinizi; taahhüt edilen zamanda, yerine ulaştırsın...Yetmesin; üretiminizin, hizmetinizin; aynı dağıtım ağı ile, ulaşacağı yerlere, eksiksiz ve yine taahhüt edilen zamanda ulaşmasını sağlasın...Yine yetmesin, her türlü web tasarımınızı; en son tekniklerle; tüm dünya ile paylaşsın, yeni doğacak ekranınıza siz bile şaşırın...Yetmesin, her türlü araç kiralama ve benzeri ihtiyaçlarınızda; yine oldukça profesyonel bir mantık ve süreç çerçevesinde, bu ihtiyacınızı da eksiksiz yerine getirsin...Böyle komplike bir şirket, olsa olsa; genç ve girişimci işadamı Yaşar Karakelle'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı YKK HAN GRUP olabilir...www.ykkhangrup.com


 

Metin BOSNAKMetin BOSNAK