Sağlık
Giriş Tarihi : 16-09-2011 10:17

AMELİYAT DURDU HASTALAR PERİŞAN

Son çıkarılan KHK ile üniversite hastanelerinde muayenehanesi olan öğretim üyelerine, mesai saati sonrasında özel çalışma haklarına dokunmayan ancak bulundukları hastanelerde mesai saatleri içinde “döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen hizmetlerde çalışmama” şartı getirildi.

AMELİYAT DURDU HASTALAR PERİŞAN

Son çıkarılan KHK ile üniversite hastanelerinde muayenehanesi olan öğretim üyelerine, mesai saati sonrasında özel çalışma haklarına dokunmayan ancak bulundukları hastanelerde mesai saatleri içinde “döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen hizmetlerde çalışmama” şartı getirildi.

Tam Gün Yasası’nın 26 Ağustos’ta çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yoluyla uygulamaya konulmasının ardından üniversite hastaneleri de sancılı bir döneme girdi.

Üniversite hastanelerinde muayenehanesi olan öğretim üyelerine, mesai saati sonrasında özel çalışma haklarına dokunmayan ancak bulundukları hastanelerde mesai saatleri içinde “döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen hizmetlerde çalışmama” şartı getiren, yalnızca “eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunabilme” imkânı veren kararname ile öğretim üyeleri hasta muayene edemeyecek, ameliyat yapamayacak.

Kararnamenin öğretim üyelerinin elini kolunu bağladığı, bazı üniversitelerde öğretim üyelerinin istifa ettiği, bazılarının ise emekliliklerini istediği dikkat çekiyor. Ciddi iş yükü ile karşı karşıya olan üniversite hastanelerinde öğretim üyelerinin ameliyatlara girememesi ve hasta bakamaması var olan kuyrukların daha da artmasına yol açacağı, hastaların ciddi mağduriyetler yaşayacağı ve özel hastanelere yönleneceği belirtiliyor. Özellikle genel cerrahi, nöroloji, kadın hastalıkları gibi bölümlerde aksaklıkların yaşandığı, örneğin İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü’nde kararnameden önce günde 200’e yakın ameliyat yapılırken bu sayının 20’lere düştüğü ifade ediliyor.

CHP Parti Meclis Üyesi Prof. Dr. Sacit Yıldız, öğretim üyelerinin ameliyat yapmadan, hasta bakmadan bu hizmetleri vermesinin mümkün olmadığını belirterek “Tıp fakültelerinde, tıbbi hizmet vermeden nasıl eğitim yapılabilir? Asistanlar nasıl eğitilecek” diye sordu. Tıbbi hizmetin eğitimin ayrılmaz parçası olduğunu vurgulayan Yıldız, “Ameliyathanede ciddi bir sorun olduğunda öğretim üyeleri bu ameliyatı yapmayacak mı? Acil durumlarda ne olacak? Hacettepe Tıp Fakültesi üroloji, kalp damar gibi bölümlerde ameliyat sayılarında azalmaların yaşandığı belirtiliyor. Çok sayıdaki üniversitede benzer durum var” dedi.

Yıldız, emekliliği gelmeden emekliliğini isteyen hekimler ile ücretli izne ayrılan hekimlerin bulunduğunu anımsattı.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Alper, üniversitedeki öğretim üyelerinde büyük bir moral bozukluğu yaşandığını belirterek söz konusu kararnameyi AKP hükümetinin, hekimlere dayatması olarak değerlendirdi.

Alper, KHK ile yeniden getirilen maddelerin Anayasa Mahkemesi kararlarına, hukuk ilkelerine aykırı olduğunu vurgulayarak “Kararname ile ameliyatlar yapamaz, hasta bakamaz hale geldik. Bütün bölümlerde ameliyatların sayısında ciddi oranlarda azalmalar oldu. Bizler yalnız öğrenci mi yetiştiriyoruz? Ameliyat yapmadan nasıl eğitim verebiliriz” diye sordu.

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen ise “Kararname çok yeni. Asıl aksaklıklar biraz zaman geçtikten sonra başlayacak. Üniversitelerde bazı bölümlerde daha şimdiden hiçbir öğretim üyesinin ameliyat ve hasta bakamadığını biliyoruz. Hasta bakmadan eğitim ve araştırma faaliyetleri nasıl yapılabilir? Bu kararname tıp fakültelerini çökertmeyi hedefliyor” dedi.

 

 

 

 

 

 

DERYA AKYILDIZ / EGEMEN GAZETESİ

 

 

Metin BOSNAKMetin BOSNAK