Sivas
Giriş Tarihi : 14-07-2021 02:34

Sivas OSB Dünyaya Açılıyor

Sivas İhracat Vizyonu Sunumu ve İlk Yurt Dışı Ofisi 'Kazakistan Almatı' Tanıtım Toplantısı, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Sivas OSB Dünyaya Açılıyor

Sivas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) İnovasyon Merkezi İhracat Ofisi İhracat Uzmanı Muhammet Coşkun’un yaptığı sunum ile başlayan toplantıda konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, Kazakistan’dan başlamak üzere 3 bölgeye yurt dışı ofisi kurulacağını söyledi. TSO Başkanı Eken “İç Anadolu Bölgesinde böyle bir uygulama yok. İlk Sivas’tan başlıyor. Sivas’ta sanayicilerimiz bizim için çok kıymetli. Şimdiye kadar sahip çıkıyorduk, ama bundan sonra daha fazla sahip çıkacağız. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu bir sanayici gibi çalışıyor. Biz cesaret bulduk yaptık. Sizin de cesaretli olduğunuzu biliyoruz. Sizlerinde bu projeye sahip çıkmasını istiyoruz.” dedi.

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise göreve geldiği günden itibaren ortak akıl ve istişare kavramlarını çok kullandıklarını belirterek “Biz bu işe girerken risk aldık. Risk almadan bu dünyada, bu ülkede hiçbir şey olmuyor. Hepimiz bu ülke için risk almamız gerekiyor, irade ortaya koymamız gerekiyor. Bugün risk alarak bir fidan dikiyoruz, bu fidan el birliğiyle zamanla çınar olacaktır. Sivas’ın ufku açık girişimcilerine güvenerek böyle bir yola girdik. Sabırlı olursak, gerekli desteği verirsek amacımıza ulaşmış olacağız.” ifadelerini kullandı.

- Sivas, Bu Projeyle Kabuğunu Kıracak

Çok güzel ve hayırlı bir iş için yola çıktıklarını ifade ederek sözlerine başlayan Vali Salih Ayhan ise “Sivas bu projeyle kabuğunu kıracak. Örnek gösterilecek bir il olacağını çok net söyleyebilirim. Farklı olmak, özgün olmak, yaratıcı olmak lazım. Sivas 1. OSB’nin artık kabuğunu kırması lazım. Geleneksel üretim ve pazarlama yöntemlerinden artık sıyrılması lazım. 2018’in Aralık ayında yaptığımız çalıştayda çıkan sonuçları ilmek ilmek süzdük. Oradan bütün sektörler bazında neler yapılabilir, makul olan, mantıklı olan her alana da girdik tabiri caizse. Bu proje geldiğinde bunu araştırdık ve bazı illerde lokal kurulduğunu gördük. Biz de bir proje hazırladık ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza sunduk. ORAN Kalkınma Ajansımızın bünyesinde yaklaşık 6 milyonluk bir kaynak aldık. Bir fikir üretildi, o fikir sahiplenildi ve o fikir ete kemiğe büründü. Bizim herhangi bir kurumdan çıkmış bir kaynak değil.” diye konuştu.

- Hedefimiz; Sivas Sanayisinin, Dünya Pazarında Hak Ettiği Yerini Bulabilmesi

İhracat yapmanın bazen firmalar açısından çekinilen, cesaret edilemeyen bir alan olabildiğini ifade eden Vali Salih Ayhan, “Bu durumda firmalarımız nitelikli ürünler yetiştirse dahi dış piyasalara açılamıyor. Elbette ihracat açısından sürekli kendini geliştiren firmalarımız da mevcut. Bizler ülkemizin ihracat vizyonu ışığında, firmalarımızın beklentileri, ürün çeşitliliğimiz, mevcut ve olası pazarlarımız doğrultusunda şehrimiz için bir ihracat vizyonu belirlemek için bir adım attık.” dedi.

- 3 Ülkede Tanıtım Ofisi Açılacak

2021 yılı sonuna kadar 3 ülkede tanıtım ofislerinin açılacağını kaydeden Vali Salih Ayhan, “Daha çok ihracat, daha çok ihracatçıyla mümkün anlayışıyla, bir stratejik plan belirledik.  Stratejik olarak seçtiğimiz 3 ülkede, 2021 yılı sonuna kadar 3 showroom/tanıtım ofisi açacağız. Bu ülkelerden ilki Kazakistan, ikincisi Kenya ve üçüncüsü Cezayir. Buralardan elde ettiğimiz tecrübelerle en kısa zamanda Avrupa’ya açılmak hedefimiz. Showroom/ tanıtım ofislerinde, Sivas’taki üreticilerimiz ürettiği güzide ürünlerin en etkili şekilde tanıtım ve pazarlamasını yapacağız. Her sene, hem girdiğimiz ülke hem de açtığımız tanıtım ofis sayısını arttırarak Sivas’ımızın tüm dünyaya açılmasında önderlik yapacağız.” ifadelerini kullandı.

- İstihdamın Artacağına İnanıyoruz

Birçok alanda avantajlı konumda bulunan Sivas’ın kendine güveninin tam olduğunu ifade eden Vali Salih Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Müteşebbislerimiz, şehrimize yatırım yapmakta kararlı. İhracata dayalı ve yüksek katma değerli ürün üretimi yapan firmalarımızın sayısı arttıkça Sivas’ın her yerinde istihdamın da artacağına, bölge ve ülke ekonomimizin kalkınmasına büyük bir katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Hedef birlikteliği olmadan bu süreci yönetmemiz zor. Şimdiye kadar yaptığımız tüm çalışmalara Sivas sanayicileri olarak destek oldunuz, bu projemize de destek olacağınıza inanıyorum.”

Toplantıya, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile sanayiciler katıldı.

 

AdminAdmin