Gündem
Giriş Tarihi : 04-04-2021 19:19

Türkiye'de koronaya yakalananlar hakkındaki sayı ortaya çıktı

Doç. Dr. Ayşegül Batıoğlu Karaaltın, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi KBB Anabilim Dalı’nda ilk dalgadan bu yana 2 bin Kovid hastasının takip edilerek hazırlanan araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Karaaltın, Türkiye’de koronavirüse yakalananların tat ve koku kaybı oranının Çin ve Uzakdoğu’nun iki katı olduğunu söyledi.

Türkiye'de koronaya yakalananlar hakkındaki sayı ortaya çıktı

Korona virüs salgınında en çok merak edilen detaylardan biri de hastalığın belirtilerinin ne olduğu yönünde. Uzmanlar, korona virüsün belirtileriyle ilgili yeni araştırmalar ortaya koymaya devam ediyor.

DHA’da yer alan habere göre Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi KBB Anabilim Dalı’nda ilk dalgadan bu yana 2 bin Kovid hastasının takip edilerek yapılan araştırmanın sonuçları paylaşıldı.

Araştırma sonuçlarında Türkiye’deki korona virüs belirtilerine ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Kovid geçirenler arasında en sık görülen şikayetlerin başında koku ve tat alma bozuklukları geliyor. Kimi hastalarda sadece koku ve tat alamama şikayeti olurken, kimilerinde çürük yumurta kokusu gibi olduğundan farklı koku ya da tat alma şikayetleri görülüyor. Salgının Mart ayında başladığı ilk dalgasından bu yana yaklaşık 2 bin hastanıın dahil edildiği bir araştırmaya göre bizdeki koku ve tat kaybı oranları Çin ve Uzakdoğu’daki vakaları ikiye katlıyor.

TÜRKİYE’DE YÜZDE 80’E KADAR ÇIKABİLİYOR

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ayşegül Batıoğlu Karaaltın ve ekibinin yürüttüğü çalışmaya göre, Kovid geçiren hastalarda koku ve tat alma bozukluğu görülme oranı yüzde 44’lere kadar ulaşıyor. Doç. Dr. Karaaltın, bu oranın Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu bölgelerinde yüzde 80’lere kadar çıkabildiğini söyledi.

KOKU KAYBI ORANLARI DEĞİŞİYOR

Kovid pandemisinde hastalara tek tek koku testi yapmak imkansız olduğu için birtakım sorgulama testlerini kullandıklarını anlatan Doç. Dr. Karaaltın, “Çünkü her hasta için tek kullanımlık koku testi bulunmuyor. Aynı koku testini de birkaç hastaya birden kullanmak, Kovid bulaşıcılığı açısından risk yaratacağı için, koku testleri kadar değerli olabilecek birtakım sorgulama testlerini kullandık. Sadece koku alıyor musun almıyor musun, ya da kokuyu ne kadar alıyorsun gibi sorulardan ziyade, spesifik kokuları sorguladık. Böylece ne kadar koku kaybı olduğunu ortaya koymaya çalıştık. Koku bozukluğunu hem koku kaybı hem de farklı kokular algılama şeklinde tarif edebiliriz. Yüzde 5 oranında da parozmi dediğimiz, kokuyu farklı algılama şikayetleri olan hastalarımız da vardı. Aynı şekilde, farklı tatlar algılama gibi şikayetleri olan hastalarımız da oldu. Kötü yumurta kokusu, bozulmuş gıda kokusu gibi algılama şikayetleri oluyor. Ya da farklı kokuları farklı algıladıklarını ifade ediyorlar” şeklinde konuştu.

UZUN SÜRE KOKU KAYBI YAŞAYAN HASTALAR VAR

Koku bozukluklarının son günlerde hastalar tarafından çoğunlukla Kovid’in düzelme döneminde görüldüğü ifade edilse de aslında salgının ilk zamanlarında daha çok hastalığın bir belirtisi olarak başladığına dikkat çeken Doç. Dr. Karaaltın, “Son günlerde hep düzelme döneminde tarif edilmekle birlikte, aslında başlarda koku bozuklukları içerisinde koku kaybının yanı sıra farklı koku alma şikayeti ile gelip Kovid tanısı konmuş hastalarımız da oldu. Bizim çalışmamıza göre koku bozuklukları temel olarak 4 ila 7 günde iyileşmiş oluyor. 15 güne kadar hastaların yüzde 70’inde sorun iyileşmiş oluyor. İlk 1 aydaki iyileşme oranı ise yüzde 90’larda. Ancak bir grup hastamız var ki bunlar Kovid döneminin başında hastalığı geçirip (birinci dalgada) hala bu kayıpları yaşadığını söylüyor. Neredeyse 6 ila 8 aydır takip ettiğim, bu şikayetlerin varlığını söyleyen hastalarım var” dedi.

AdminAdmin