Gündem
Giriş Tarihi : 14-07-2020 04:23

“Günlük vaka sayısı üç bini, beş bini bulabilir”

Prof. Dr. Ahmet Saltık, birinci dalganın henüz bitmediğini bu sebeple de ikinci dalgadan bahsetmenin mantıksal açıdan yanlış olduğununu ifade etti. Saltık, "Vaka sayısı üç bini, beş bini bulabilir" dedi.

“Günlük vaka sayısı üç bini, beş bini bulabilir”

Şule Aydın ile Haber Masası'nda koronavirüsle ilgili son değerlendirmeleri yapan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık, "2 ay önce çok ciddi hatalar yapmaya başladık. Sonuçta halkta da gevşeme yaşandı. Halkı yitirdiniz, halk size güvenmiyor." dedi. Saltık, henüz birinci dalganın bitmediğini bu sebeple de ikinci dalgadan bahsetmenin mantıksal olarak yanlış olduğunu ifade etti. 

Saltık, iki ay önce ciddi hatalar yapılmaya başlandığını söyledi ve şunları ekledi:

"Toplu taşımayı geliştirebilseydik bu tip sorunlarla zaten karşılaşmazdık. Sayın Bakan(Koca)'nın sözlerinden çaresizliği belli oluyor. Kuşkusuz halk üstüne düşene yapmalı ancak merkezi ve yerel yönetimle bir uyum içinde olursa başarılı oluruz ancak.

 

Yaygın ve etkili eğitim, yaygın ve etkili denetim ve yaptırım, bu üçlü saç ayağıyla etkili olunabilir. Günde binlerce yeni vaka yaşanırken, 20 kişi önlenebilir olduğu halde her gün ölürken, hükümet Ayasofya'yla, Barolarla uğraşıyor.

2 ay önce çok ciddi hatalar yapmaya başladık. Sonuçta halkta da gevşeme yaşandı. Halkı yitirdiniz, halk size güvenmiyor. Bilim Kurulu üyelerinden hazin itiraflar gelmeye başladı. Artık diyorlar ki, ''Sonbaharda ikinci dalga yaşayacağız.''

İkinci dalga gelir mi?

 

"Birinci dalgayı bitirmedik henüz. Günlük birkaç vakaya inmesi gerekiyor bitti diyebilmek için. O yüzden ikinci dalgadan bahsetmek mantıksal açıdan yanlış.

Eğer bu gidiş önlenemezse, sonbaharda  okulların açılması ve kapalı alanlarda yoğunlaşmayla günlük vaka sayısı üç bini, beş bini bulabilir.

Zamanında 14 günlük kapatma yapılsaydı, birinci dalgayı bitirmiş olurduk muhtemelen. Sanıyorum Eylül'de bunu uygulamak zorunda kalacağız."

Özel hastaneler, Covid-19 tedavisinde ek ücret alınması

"Ekonomi 18 yılda talan edildiği için 14 günlük kapama yapılamadı. 18 yılda talan edilen ekonominin faturasını vatandaşlarımız ölerek ödüyor. SGK ilan edilmemiş bir iflasın içinde. O nedenle üzerindeki her türlü mali yükümlülüğü azaltmak zorunda. Yoksa yakın zamanda emekli maaşlarını bile ödeyemeyebilir.

Bulaşıcı hastalıkların tedavisi devletin yükümlülüğündedir. O yüzden özel hastanelerdeki yurttaşların da sigorta kapsamında olması gerekir."

Kurban bayramı

 

"4 gün kapatılmalı. Kurban kesimi ertelenmeli. Kesim ve bayramlaşmayla yakın temas artacaktır. Okul mekanları büyütülsün prefabrik yeni binalarla. Eğitim bunun dışında haftanın altı gününü de kullanarak, üç gün evde üç gün uzaktan eğitimle ve gruplara ayırarak yapılmalıdır. Derhal okul sağlığı birimlerini kurmak gerekiyor. Bekleyen hekim atamaları yapılmalı, güvenlik soruşturmaları tamamlanmalı."

AdminAdmin