Gündem
Giriş Tarihi : 03-07-2020 18:13

4 kişi öldü, 97 yaralı var, bir kişinin durumu ağır

Sakarya'nın Hendek ilçesi bu sabah şehrin bir çok noktasından duyulan patlamayla sarsıldı. İlçede bulunan havai fişek fabrikasında, 150-200 çalışanın içeride bulunduğu sırada bir patlama meydana geldi. Olay yerinde sevk edilen itfaiye ekipleri zaman zaman tekrarlanan patlamalar nedeniyle alevlere müdahale etmekte zorlanırken, bölgedeki endişeli bekleyiş sürüyor. Sağlık Bakanı Koca'dan ikinci açıklama geldi.

4 kişi öldü, 97 yaralı var, bir kişinin durumu ağır

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 4 kişinin öldüğünü 97 yaralı olduğunu bir kişinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Koca şu açıklamayı yaptı:

Patlamada 4 kişi hayatını kaybetti, 97 kişi yaralandı. Ekip olarak olayın bundan sonraki sürecini de tamamen vatandaşlarımızın durumlarını netleştirdikten sonra o süreye kadar kalacağımızı söylemek istiyorum. Milletimizin başı sağolsun. Çalışan toplam 186 kişi vardı. 100 kişiye ulaştığımızı biliyoruz. 96 kişi hastanelerde... 20 kişinin işe gelmediğini biliyoruz. Diğer kişilerle ilgili de çalışmalarımız sürüyor. (Haber alınamayan kişi sayısı...) 60 ama 15-20'ye yakın kişinin yakın dönemde sahadan ayrıldığını biliyoruz. 

15.36 - Hendek Belediye Başkanı: 4 kişi öldü, 83 yaralı var...

15.05 - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sakarya'daki patlamayla ilgili tüm bakanlıklarımız kurumlarımız yoğun bir çalışma içindedir ve şu anda kontrol altına alınmıştır. Can kaybının daha fazla artmamasını umuyoruz.

14.30 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: 189 personelden 2'si hayatını kaybetti, 1'i ağır 74 yaralımız var.

14.05 - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk olay yerine geldi.

14.02 - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca - Sakarya Hendek’te, şehrin uzağındaki havai fişek fabrikasında bir patlama oldu. Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla süreci yakından takip etmek için birazdan olay yerinde olacağız. 85 ambulans, 2 helikopter ambulans, 11 UMKE ekibimiz olay yerinde. 2 can kaybımız, 73 yaralımız var.

14.00 - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: "Meteoroloji olarak şöyle de bir hesap yaptık. Emisyonun da yağışla yere inme durumu var mı diye baktık, yağış beklemediğimiz için kirli emisyon, kirli hava bölgeye Akdeniz, Alanya, Kıbrıs tarafından terk ederek gidecek gibi görünüyor. Mühimmatın çıkardığı bir kirli emisyon da var. Şimdilik onunla ilgili bir endişe de yok. Kirleticiler yere inmeyecek gibi görünüyor."

13.59 - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sakarya'nın Hendek ilçesinde patlama meydana gelen havai fişek fabrikasının bulunduğu bölgeyi havadan inceledi.

13.36 - Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım: Hendek ilçemizde bir fabrikada meydana gelen patlama ile ilgili bütün ekiplerimizin arama, kurtarma ve olaya müdahale çalışmaları yoğun şekilde devam etmektedir. Şu ana kadar intikal eden herhangi bir can kaybı yoktur. 56 yaralımız hastanelere sevk edilmiştir.

GÜN BOYUNCA YAŞANANLAR

Patlamanın ardından fabrikanın bulunduğu bölgeden gökyüzüne dumanlar yükseldi. Patlama sesleri kentin her yerinden duyuldu.

Gökyüzüne doğru çıkan havai fişekler ardı ardına patladı. Bölgeye 64 ambulans ve çok sayıda itfaiye ekibi yönlendirildi.

SAKARYA VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Sakarya Valisi Kaldırım, "Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 insan var" ifadelerini kullandı.  

"YARALILARIMIZI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ, BÜTÜN EKİPLERDEN YARDIM İSTİYORUZ"

Sakarya Belediye Başkanı Ekrem Yüce, "Vahim bir tablo var. Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Hala patlamalar devam ediyor. Düzce ve Kocaeli'den yardım istedik, bütün ekiplerden yardım istiyoruz." dedi. Yüce, Haber Global yayınında, içeride bulunan çalışanların çıkarıldığını söyledi. 

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD'dan patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, "Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası AFAD, 112, İtfaiye ve Jandarma ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir." denildi.

3 PATLAMA KAYDEDİLDİ

Kayıtlara göre, ilk patlama 11:05, 11:15 ve 11:18'de 3 güçlü patlama kaydedildi. 

"3 YIL ÖNCE DE OLMUŞTU"

Hendek Belediye Başkanı yaptığı açıklamada, patlamaların halen sürdüğünü söyledi. Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, "3 yıl önce de aynı bölgede patlama olmuştu" dedi. 

BAKANLAR BÖLGEYE GİDİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Soyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama meydana gelen bölgeye gidiyor.

CHP'Lİ ÖZKOÇ: OLAYI TAKİP EDİYORUZ

CHP Sakarya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç, patlamayla ilgili olarak, "Sakarya Hendek İlçesinde havai fişek fabrikamız patladı. Temennimiz can kaybı olmaması yönünde. Olayı takip ediyoruz. Geçmiş olsun Sakarya..." dedi. 

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı. 

DEHŞET ANLARI KAMERADA

KIZILAY BAŞKANINDA UYARI

Kızılay Başkanı Kerem Kınık'dan ise uyarı geldi. Kınık yaptığı açıklamada, "#Sakarya #Hendek patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz." dedi.

 

SAĞLIK BAKANI KOCA: 2 ÖLÜ 73 YARALI VAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan olayla ilgili bilgi paylaşımı geldi. Bakan Koca yaptığı açıklamada, "2 ölü 73 yaralımız var" dedi.

Ayrıntılar geliyor...

AdminAdmin