Ekonomi
Giriş Tarihi : 27-02-2020 17:04

Merkez Bankası'nın rezervleri alarm veriyor

Merkez Bankası'nın net rezervi, Türkiye'nin yılsonuna kadar ödenmesi gereken dış yükümlülüklerin yüzde 15'ini karşılayabilir düzeye indi.

Merkez Bankası'nın rezervleri alarm veriyor

Özellikle geçen yılın ikinci yarısından itibaren rezervlerindeki ani düşüşü frenlemek için düzenlemelere giden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) şimdi de ticari bankaların kendisine daha fazla döviz verip TL almasının (takas-swap) önünü açtı. Böylece banka, bir tür emanet dövizle rezervdeki düşüşü telafi etmiş olacak.

Merkez Bankası net rezervi, Türkiye'nin yılsonuna kadar ödenmesi gereken dış yükümlülüklerin yüzde 15'ini karşılayabilir düzeye indi.

Sözcü gazetesinin Merkez Bankası verilerinden derlediği haberine göre, Türkiye'nin Aralık 2020 tarihine kadar vadesi gelecek 168.2 milyar dolar döviz borcu ödemesi var. Merkez Bankası'nın net rezervi ise 31 Aralık-20 Şubat döneminde 9.2 milyar dolar azalarak 24.7 milyar dolara kadar geriledi.

Bankanın kendi döviz rezervi birikimini gösteren net rezervlerdeki erime, Türkiye'nin piyasalarda olası bir krize karşılık verecek finansal savunmasının yeterli olmadığı endişesini artırıyor.

Rezervlerdeki düşüşü telafi etmek amacıyla yeni bir düzenlemeye giden Merkez Bankası, önceki gün “TL karşılığı swap piyasası (kotasyon swap) işlem limitleri” hakkında açıklama yaptı.

Değişiklikle döviz karşılığı TL swap'ta pozisyonun kullanılmayan kısmı kotasyon swap limitine aktarılabilecek.

Bankacılar, ay başında 1 milyar dolar olan kotasyon işlemlerinin önceki gün itibarıyla 4.8 milyar dolara kadar yükseldiğini hesaplıyor. İhaleler yoluyla da 3 milyar dolarlık swap işlemi bulunuyor.

Ayrıca BIST piyasasında swap işlemleri de yapılıyor. Böylece önümüzdeki günlerde kotasyon swap hacminde artış gözlenebileceği, bu işlemlerin Merkez Bankası'nın hem brüt hem de net rezervlerini destekleyeceği belirtiliyor.

AdminAdmin