Gündem
Giriş Tarihi : 08-08-2019 16:00

Denizli'de 6.5 büyüklüğünde deprem!

Sabah saatlerinde İzmir'deki 5.1 şiddetinde depremin ardından Denizli Baklan'da da 6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem korku ve paniğe neden oldu.

Denizli'de 6.5 büyüklüğünde deprem!

Denizli'nin Bozkurt ilçesinde 6 büyüklüğünde, Baklan ilçesinde 6.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Denizli'nin Bozkurt ilçesinde saat 14.25'te 6 büyüklüğünde yer deprem kaydedildi.

6.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

İlçeye bağlı Armutalanı köyüne 1,74 kilometre mesafede yaşanan depremin 7,09 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

Kandilli Rasathanesi ise, Denizli'nin Çardak ilçesinde 14.19'da 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini belirtti, ardından Denizli'nin Baklan ilçesinde meydana gelen depremin 6,5 büyüklüğünde olduğunu duyurdu.

3 İL DE SALLANDI

Deprem, Antalya, Burdur ve Isparta'da da hissedildi.

Öte yandan bugün saat 11:39'da Seferihisar’ın 8, 17 kilometre açığında 4,8 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. İzmir merkez ve ilçelerinde de hissedilen deprem paniğe neden oldumuştu.

Depremin can ve mal kaybına yol açıp açmadığının belirlenmesi için araştırma devam ediyor.

BİR EV YIKILDI

Deprem sonrası bir evin yıkıldığı ve Çardak Havaalanı’nın tavanında çökme oluştuğu bildirildi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan kendilerine ulaşan bilgilerde herhangi bir can kaybı yaşanmadığını aktardı. Zolan, “Ekiplerimiz destek için sahaya çıktı. Baklan, Bozkurt ilçemize doğru gidiyorum. Gelen haberlerde bizi üzecek, can kaybı haberimiz yok çok şükür. Ben de kapalı alandaydım, hissettik. Biz özetle şu anda Baklan, Bozkurt ve Çardak ilçelerimize doğru gidiyoruz. Ekiplerimiz orada” dedi. 

HASARLI BİNALARA GİRMEYİN

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, depreme ilişkin bilgi verdi.

İki depremin birbirinden bağımsız olduğunu söyleyen Tüysüz, şunları kaydetti:

Farklı lokasyonda; bir tanesi İzmir’de bir tanesi de Denizli’nin Baklan yöresinde oldu. Birbiriyle bağlantısı olan iki deprem değil. Baklan’daki az önce olan deprem 6.5 olarak veriliyor. İki tane önemli fay var. Geçmişte de olmuş depremler görülüyor. Bizim açımızdan çok sürpriz olmayan tarzda depremler.

6 önemli bir sarsıntı yapar. Hasar beklenebilir. Özellikle fayın üzerinde bulunan kesimlerde. Bunun arkasından 5 – 5,5 büyüklüğünde depremlerin gelmesi de olasıdır. Hasarlı binalar varsa, bu binalar yetkili kişiler tarafından inceleninceye kadar bu binalara girmemekte yarar görüyorum.

Fayların dağılımına baktığımız zaman bu tip depremlerin olması doğal. Tarihine baktığımız zaman 6 civarında depremlerin mevcut olduğunu görüyoruz.”

'YARALILAR VAR'

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik yaptığı açıklamada, yaralıların olduğunu can kaybının olmadığını belirtti.

4.2’LİK DEPREM 6.0’IN ÖNCÜSÜ OLDU 

Öte yandan ilçede 14.19’da da 4,2 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Sabah İzmir’de meydana gelen depremle Denizli’de meydana gelen deprem arasında yaklaşık 300 kilometrelik bir fark bulunuyor.

AFYONKARAHİSAR’DA BİRKAÇ EVDE HASAR OLUŞTU

Denizli’nin Bozkurt ilçesinde, Richter ölçeğine göre 6,0 büyüklüğünde meydana gelen deprem, Afyonkarahisar başta olmak üzere çevredeki Antalya, Burdur ve Isparta illerinde de hissedildi. Depremin merkez üssüne en yakın noktada bulunan Afyonkarahisar’ın Dazkırı ilçesine bağlı Kızılören köyünde bazı evlerde hasar meydana geldi. Dazkırı Kaymakamı Mesut Coşkun, “Kızılören köyünde depremden kaynaklı ufak çaplı bir hasar meydana geldi. AFAD ekipleri bölgede inceleme yapıyor. Şu ana kadar yapılan tespitlerde yaralı veya can kaybı yok. Birkaç evde küçük çaplı hasar var. Kesin hasar bilgisi hakkında ekiplerimiz çalışmalarını bitirdikten sonra bilgi vereceğiz. Ancak kesin olan yaralı ve can kaybı yok” dedi. Denizli Armutalan köyü Muhtarı Sabri Oruç, köylerindeki evlerde çatlamalar meydana geldiğini bildirdi.

100 BİNA GİRİLEMEYECEK DURUMDA

Armutalan Muhtarı Sabri Oluç, köyü dolaştığını ve duvarlarda çatlama olduğunu, herhangi bir yıkım olayıyla karşılaşmadıklarını bildirdi.

Tutluca Belediye Başkanı Hüdai Karaşahin, 192 evin 100'ünün girilemeyecek hale geldiğini duyurdu.

'GELECEK GÜNLERDE 6'NIN ÜZERİNDE DEPREMLER YAŞANABİLİR'

Jeofizik profesörü Övgün Ahmet Ercan sabah saatlerinde İzmir-Kuşadası'nda meydana gelen depremi yorumladı. Ercan, "Gelecek günlerde 6'nın üzerinde deprem yaşanabilir" dedi.

VALİLİK'TEN AÇIKLAMA

Denizli Valiliği depremlerle ilgili şu açıklamayı yaptı:

08 Ağustos 2019 tarihinde saat 14.25 de merkez üstü Bozkurt ilçesi olan 6.0  büyüklüğündeki depremin ardından Valiliğimiz koordinasyonunda Bozkurt Kaymakamlığı, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Kızılay Başkanlığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili tüm kurumlar deprem bölgesine intikal etmiş ve çalışmalara derhal başlanmıştır.

Meydana gelen depremde; ilk belirlemelere göre can kaybı tespit edilmemiş olup, Çardak ilçemizde 5 vatandaşımızda da hafif yaralanmalar tespit edilmiştir. Bozkurt Kaymakamlık binası da hasar meydana geldiği için boşaltılmıştır. Gerçek ve doğru bilgiler Valiliğimiz tarafından açıklanacak olup Valiliğimiz dışındaki alınacak olan bilgilere itibar edilmemesi rica olunur
Depremden zarar gören ve yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizle, Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

AdminAdmin