Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 10-11-2015 16:00

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ NESLİ TÜKENMEKTE OLAN ‘BALABAN’ KUŞU BULDU

Sivas'ta üniversite öğrencisi yaralı halde nesli tükenmekte olan ve koruma altında olan "Balaban" kuşu buldu.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ NESLİ TÜKENMEKTE OLAN ‘BALABAN’ KUŞU BULDU


Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nde okuyan Alper Altuğ isimli öğrenci dün akşam saatlerinde ders bitiminin ardından otomobiliyle eve döndüğü sırada yol kenarında yaralı bir hayvanın olduğunu fark etti. Yaralı kuşu otomobiline alan Altuğ, evine götürerek bir kafesin içine koydu. Kuşun farklı yapısı nedeniyle internette araştırma yapan Altuğ, yaralı kuşun nesli tükenmekte olan ve koruma altında olan "Balaban" kuşu olduğunu fark etti. Hayvan Hakları Derneklerini aramasına rağmen kimseyi bulamayan Altuğ, yaralı kuşu Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'ne teslim etti.

Orman ve Su İşleri Sivas Şube Müdürü Selami Şahinbay, yaralı kuşu koruma altına alan ve kendilerine teslim eden üniversite öğrencisine teşekkür ederek, "İlimiz sahip olduğu coğrafya şartları gereği yaban hayvanları açısında oldukça zengin ekolojik sistemi mevcut. Bu noktada birçok kuş türü ilimizde yaşam sürmekte bunlardan bir tanesi de Balaban. İlgili bir arkadaşımız da ilimizde bulduğu hayvanı bizlere ulaştırdı tedavisinin yapılması için. Bu örnek bir olay diğer vatandaşlarımız açısında da örnek olarak alınması gereken bir yaklaşım. Zira doğada hayvanlarla insanlar bir bütünsel yaşam içerisinde faaliyetlerini devam ettirmeleri gerekiyor. Doğayı ortak olarak paylaşıyoruz. Bu noktada yardım eli ulaşılması gereken hayvanlar mevcut olduğunda vatandaşlarımız gerekli ilgi ve alakayı göstermelerini rica ediyoruz. Bu durumda kurumumuza ulaştırılması durumunda gerekli faydanın sağlanacaktır. Bu noktada ilimizde gerek merkez, ilçeler ve köylerden yıl içerisinde 400'ün üzerinde çeşitli türden yaban hayvanı tedavi amaçlı, rehabilitasyon amaçlı ulaştırılıyor. Bizlerde bunları öncelikli olarak belediyemizin hayvan barınağı ve sonrasında da eğer tedavisi burada yapılması mümkün değilse ülkemizdeki farklı illerde bulunan rehabilitasyon merkezlerine bu hayvanları ulaştırmak suretiyle tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Eğer ki hayvan tekrardan doğaya salınabilecekse sağlığa kavuşursa tekrardan onları uygun yaşam koşullarına salıyoruz" dedi.

Doğal Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün her yıl yayınlamış olduğu listede Balaban kuşunun koruma altında olduğu söyleyen Şahinbay, "Özellikle su kuşları, balıkçıl diyebileceğimiz türler tamamıyla koruma altındadır. Bu arkadaşlarımızın bulmuş olduğu Balaban türü de koruma altında olan bir türdür" diye konuştu.

 

 

AdminAdmin