Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 06-11-2015 22:37

TBMM BAŞKANI ÜNİVERSİTEDE YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmet Yılmaz, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yaşanan hekim sıkıntısı için devreye girdi.

TBMM BAŞKANI ÜNİVERSİTEDE YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş’ün de devreye girmesi ile birçok branşta yan dal uzmanı bulunmayan üniversite hastanesi için iki önemli branşta mecburi hizmet görevlendirmesi yapıldı. CÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli, “Ekim kurasında tayini yapılan 1 pediatrik kardiyolog ve 1 pediatrik nefroloğumuz yakında göreve başlayacak” dedi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli, CÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yaşanan yan dal uzmanı eksikliklerinin giderilmesi için yoğun bir mesai harcadıklarını söyledi. Geçtiğimiz günlerde gazetemizin gündeme getirdiği uzman hekim sıkıntısı ile ilgili önemli gelişmeler yaşandığını da belirten Prof. Dr. Hizmetli, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş’ün destekleri ile iki branşta uzman hekim görevlendirmesinin Ekim kurasında üniversite hastanesine yapıldığını söyledi. Kısa süre önce Endokrinoloji uzmanının da tayininin Sivas’a çıktığını belirten Hizmetli, “İç Hastalıkları/Endokrinoloji Uzmanımızın tayini çıktı. Yakında onun personel işlemlerini tamamlıyoruz ve kısa süre içerisinde görevine başlamış olacak.” Dedi.

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’a bu konuda verdiği destekten dolayı teşekkür eden Prof. Dr. Hizmetli, şu ifadeleri kullandı:

“En büyük sıkıntılarımızdan birisi Sağlık Bakanlığı’ndan yan dal uzmanlarının teminiydi. Bu konuda gerek Rektör Bey, gerek kurum olarak yaptığımız çalışmalar ve TBMM Başkanımız İsmet Yılmaz’ın da desteğiyle iki tane güzel gelişme oldu. Sağlık Bakanlığı’ndan Ekim kurasında çok ihtiyacımız olan pediatrik kardiyolog ve pediatrik nefroloji yan dal uzmanlarının mecburi hizmetlerini bize verdiler. Bundan dolayı TBMM Başkanımız İsmet Yılmaz’a ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarımız Eyüp Gümüş’e çok teşekkür ediyoruz. Burada meclis başkanımızın çok büyük destekleri var. Bu önemli bir açıktı. Çünkü Devlet Hastanemiz ve Numune Hastanemizde de pediatrik kardiyolog yoktu. Yine pediatrik nefrolojide de ciddi şekilde açık vardı.”

Şuanda en önemli ve acil olan yan dal uzmanı ihtiyacının, pediatrik nörolog olduğunu belirten Prof. Dr. Hizmetli, bu ihtiyacı karşılamak için resmi yazı ve birebir görüşme yolu ile talepleri Sağlık Bakanlığı’na ilettiklerini söyledi.

Hizmetli; “Ekim ayında pediatrik kardiyolog ve pediatrik nefroloji yan dal uzmanlarının görevlendirilmesi yapıldı ama diğer yan dallarla ilgili de taleplerimiz var. Bunlardan birisi pediatrik nörolog… Ama bunun sayısı oldukça az olduğu için tayini yapılamadı. Türkiye’de pediatrik nöroloji yan dal ihtisası alanlar oldukça az. Sayıları bunların 5-10 arasında değişiyor. Çok az uzman veriliyor. O nedenle bu isteğimiz devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’ndan sürekli olarak mecburi hizmet tayinlerinde bu uzmanların da tayinlerinin yapılması ve hastanemize kazandırılması için çalışmalarımız devam edecek. Mesela Ekim kurasında pediatrik nörolog yoktu. Bize bakanlığın ilettiği oydu. Ama biz bu isteğimizi iki ayda bir sürekli yapıyoruz. Her mecburi hizmet hükümlülüğü tayininde Sağlık Bakanlığı’ndan acil isteklerimizi resmi olarak talep ediyoruz. Hatta bire bir görüşmeleri gerek rektörümüz, gerekse bizler yapıyoruz.”

Uzman hekimlerin 2 yıl üniversitede kaldıktan sonra çeşitli nedenlerle ayrıldıklarını bu nedenle uzman açığının sürekli olarak devam ettiğini de belirten Prof. Dr. Sami Hizmetli, yan dal uzmanlarının Sivas’ta kalmalarını sağlamak için de büyük uğraş verdiklerini belirtti.

Prof. Dr. Hizmetli; “Sağlıkta sürekli bir dönüşüm ve hareketlilik var. Dolayısıyla gelen arkadaşlarımız 2 sene kalıyorlar, daha sonra ayrılıyorlar. Onları biz hastanemizde tutmak için de büyük emek sarf ediyoruz. Çünkü temininde gerçekten ciddi zorluk çekiyoruz. Kendi yetiştirdiğimiz yan dal uzmanlarımızın da hastanemizde kalması için gerekli çabaları rektörlük olarak gösteriyor, elimizden gelen destekleri veriyoruz ama çeşitli sosyal nedenlerle, ailevi nedenlerle mecburi hizmetlerini tamamladıktan sonra ayrılmak zorunda kalıyorlar ve sürekli bir sirkülasyon yaşanıyor. Bu nedenle de uzman açığı sürekli devam ediyor. Bu sadece bizde değil merkez üniversiteler dâhil tüm üniversitelerde devam ediyor. Ama doğu üniversitelerinde bu biraz daha yoğun yaşanıyor. Yan dal uzmanları tabi ki Devlet Hastanemiz de, Numune Hastanemizde de olsun ama önce 3 basamak olarak üniversite hastanesinde olması gerektiği yönünde Sağlık Bakanlığı’ndan sürekli istekte bulunuyoruz. Çünkü hastaların en son geldiği yer üçüncü basamak hastaneler, yani üniversite hastaneleri oluyor. Hizmetin devamlılığı çok önemli... Bir hastanın buradan başka bir şehre gitmesi, gerek aile gerekse toplumsal boyutta ciddi bir kayıp. Özellikle hasta yakınları ve hastalarımız çok ciddi sıkıntı yaşıyor. Hastanemizdeki bu açıkları kapatmak, hizmeti aksamadan yürütmek için sayın rektörümüz ve bizler gerekli çalışmaları devam ettireceğiz. Son zamanda TBMM Başkanımız İsmet Yılmaz’ın bu konuda desteği çok oldu. Kendilerine bu desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

Tayini çıkan yan dal uzmanlarının göreve başlamalarının belirli bir zaman içerisinde gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Hizmetli, üniversite hastanesine görevlendirilen uzman hekimlerin 2 aylık zaman dilimi içerisinde göreve başlayacağını söyledi.

Prof. Dr. Hizmetli, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

“Ekim kurasında iki tane yan dal uzmanı üniversitemize tayin oldu. 1 Tane pediatrik kardiyolog, 1 tane pediatrik nefrolog üniversitemize mecburi hizmet kapsamında geliyor. Bu uzmanlarımız asgari 1-2 aylık zaman dilimi içerisinde göreve başlayacaklar.”

Birçok branşta hekim sıkıntısı yaşanan üniversite hastanesi için Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı hekim görevlendirmeleri olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

AdminAdmin