DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Çigdem KILIÇ
Çigdem KILIÇ
Giriş Tarihi : 26-04-2022 01:49

KIZLARIMIZ BİZİM İÇİN DEĞERLİ

Sen Türkiye’de imkansızı başarmış bir Teknik Direktör ve Antrenörsün. Futbol erkek hegomanyasındayken, üstelik.

Gerçek kahramanlar, gerçek başarılara inananlardır sadece, ve fakat bu macera nasıl başlar?

MUTLUCAN ZAVOTÇU

Beşiktaş Kadın Futbol Takımını 9 yıl boyunca nağmalup yapmış ve finalden finale koşturmuş bir adam, bir teknik adam, bir spor bilimci.

1-Seni kısacık tanıtamam çok uzun hikayen, sen kendini en iyi kaç cümleye sığdırabileceksin?

İdealisttim. İnandıkları uğruna herşeyi yapmayı göze alabilecek biriyim. İş anlamında da disiplinli, belli bir sistem ve prensiplerin varlığına ve bunun sürdürülebilirliğinde başarıyı getireceğini açıklayabilirim.

2-Zormuydu Kadın Alt Yapı Futbol Takımı almak ve başarıya götürme yolun..

Tabi ki zordu. Biz bir takım oluşturduk. Özellikle BJK gibi köklü bir kulüp de. Kadınların özellikle de toplumun her kademesinde yetkinlik ve etkinliği azken. Maddi manevi çok şeyle mücadele ettik. Çok destek aldık, çok engel de vardı. Kızlarımıza kattıklarımız tüm yorgunluğumuzu unutturup, yerini tatlı yorgunluklara bıraktı. Süreç zordu. Bunun mutluluğu ve keyfi paha biçilemezdi.

3-Tek başına kaldığında muhasebeni merak ediyorum. Mesela ağladığın oldu mu?

Tabi ki de tek kaldığımız çok zaman oldu. Arabanın içinde çok ağladım. Çok köklü bir kulüp de bir yapılmayanı yapıyorduk. Ağladığımız gözyaşlarımızın yerini mutluluk gözyaşı olarak yaşadım.

4-Bir Kadın Futbol Takımı ve üstelik Beşiktaş kurtlar sofrasında ne yedin?, ne içtin?, maneviyatında temel inançların ne oldu mesela?

Süreç çok zordu. Daha önce yapılmamışı, toplumdaki önyargıyı kırmak zordu. BJK’ da olunca kurtlar sofrasındasın, seveni olduğu gibi, sevmeyeni de çoktu. Kuyumuzu kazan çoktu. BJK camiasının yüceliği, o ruh, yöneticilerin desteğiyle bunları aştık. Vodafone Arena da 40 bin kişi önünde Adletico Madrid maçıyla hayalimiz gerçekleşti. Avrupa da ülkemizi temsil ettik ve nağmalup döndük şampiyonlar liginde.Hayallerimizin peşinden gittik ve hayallerimiz bizi besledi.

 MUTLUCAN ZAVOTÇU

2012-2020 sezonu boyunca Beşiktaş Kadın Futbol Takımını başarıdan başarıya götüren bir Teknik Direktör. Bir antrenör. Bir baba. Ve bir spor bilimci.

Marmara Üniversitesi Spor Akademisi Fakültesini hem bölüm birincisi, hem okul birincisi, hem de sınıf birincisi olarak bitirmiş; Yükseklisans yapmış doktora ya hazırlanan bir futbol teknik adam. Ona sorulduğun da kadın takım çalıştırmak mı?, erkek takım çalıştırmak mı?, cevabı tabi ki kadın takım olur. Çünkü o kız çocuklarına değer veren, koruyan, kollayan sevecen tavrı, bir baba tavrı, bir hoca tavrı edasıyla yoluna hep devam etmiş bir adam.

5-Beşiktaş desem?

Beşiktaş bir kulüpten çok ötesi. Ruhu olan, duruşu olan, aitlik duygusunu üst düzeyde taşımanıza sebep olan duygular barındıran bir camia, Hayatımın en önemli dönemi. Vazgeçilmezim. Tarifsiz aşk diyebilirim BJK için.

6-Kadın ne ifade ediyor genel anlamda sana?

Neşet Ertaş’ın sözüyle başlarım. Kadınlar insan biz insanoğluyuz derim. Kadın olan her yer naiftir. Kadının olduğu her yer; sinema, tiyatro, spor, sanat, kültür anlamındaki her yer de kadın olmalı. Bir kadın futbol takımı çalıştırdım, ekibimde kadınlara yer verdim, destek oldum ve yardımcı oldum. Kadınlardan çok şey öğrendim. Kadının her yerde aktif olduğu bir dünya umut ediyorum.

7-Bu yola tekrar başlasaydın nerede olmayı seçerdin?

Burada olmayı seçerdim. Çünkü yürüdüğümüz yol kendi seçtiğimiz yoldu. Hayal ettiğimiz yoldu. Yolun başladığı ve sonlandığı yere kadar hep mutluyum. Yine aynı yolu seçerdim.

8-Pişmanlıkların?

Çok hatalarım oldu. BJK kariyerim boyunca, daha önceki çalıştığım dönemlerde de. Ama bunlar beni ben yaptı. Yaşadığım  her şeyde ders aldım ve mutlu oldum. Her şey hayatta dairdi pişmanlığım yok.

9-Sevinçlerin?

Ben kendimi idealleri olan, inandıkları için her şeyi göze alan biriyim. Hayatta zevk almayı bilen, ailesine ve çevresine bağlı, yaptığı işte üretmeyi esas alan, saat doldurmak için çalışmayan biriyim. Topluma, insana, dünyaya katkı sağlayan bununla birlikte hobileri olan, arkadaşlarına önem veren, hayatın sadece işten güçten ibaret  olmadığına inanan, yaşanması gereken bir sürecin olduğuna inanmış ve bunun yaşanması gerektiğinin bilincinde olan birisiyim.

 MUTLUCAN ZAVOTÇU;

Sınıf arkadaşım, hemşehrim, arkadaşım seninle hep gurur duydum, başarıların benim başarım gibi oldu. Biliyorum ve de inanıyorum ki sen daha fazlasına imza atacaksın. Sendeki bu başarı, bu insan sevgisi dolu yüreğinden geliyor. Yüreğinin naifliği, mesleğine olan düşkünlüğün, kadına olan saygın takdir ettiklerimdir.  İyi ki arkadaşımsın…

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA