Gündem
Giriş Tarihi : 06-03-2012 16:31

SİVAS ZAMANAŞIMINA TERK EDİLDİ!

CHP’nin Sivas katliamı sanıklarının zamanaşımına uğramaması için verdiği yasa önerisinin, Meclis gündemine alınması AK Parti oylarıyla reddedildi.

SİVAS ZAMANAŞIMINA TERK EDİLDİ!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın yürüttüğü Genel Kurul çalışmaları sırasında, daha önce 20 Aralık 2011 tarihinde ilgili komisyonlara sevk edilen ancak henüz görüşülmeyen yasa teklifi için önerge verdi. CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ile verdikleri "Sivas Davası sanıklarının zaman aşımına uğramaması" yasa teklifinin, 45 günlük sürede görüşülmediği için doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasını içeren önerge için gruplara 5'er dakika süre verildi.

Yapılan açıklamaların ardından önerge TBMM Genel Kurulu'nda, AKP oylarıyla reddedildi.

Tanrıkulu, bianet'e yaptığı açıklamada, AKP'li vekillerin oylarında, teklifin görüşülmesinin reddedildiğini söyledi ve "Teklifin görüşülmesini engellemek üzere el kaldıran vekiller bunu kamu vicdanına nasıl izah edecekler?" diye sordu.

"Muhalefetten gelen ve kamunun vicdanın ilgilendiren yasa teklifinin karşısında durmanın unutulacağı inancında değilim."

8 Aralık 2011'de Meclis Başkanlığı'na sunulan yasa teklifi, "yaşam hakkı ihlali, işkence ve çocuklara karşı cinsel istismar" suçlarında zamanaşımının işlememesini öngörüyor.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, bugün yaptığı açıklamada da teklifin, 20 Aralık'ta İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ile Adalet Komisyonu'na yollandığını açıkladı.

Tanrıkulu, teklifin komisyonlarda çok uzun süre bekleyebileceği ve Sivas davasındaki zamanaşımı tehlikesini de gözeterek, bugün Genel Kurul gündemine alınarak ön görüşme yapılması için başvuruda bulundu.

Meclis İç Tüzüğü 37. maddesine göre, vekilin sunduğu teklif komisyonda bekletildiği takdirde Genel Kurul'da ön görüşme yapılmasını isteyebiliyor.

"Ben de bu hakkımı kullandım çünkü görüşme konusunda inisiyatif alınmazsa dönemin sonuna dek görüşülmeden kadük kalma tehlikesi vardı" diyen Tanrıkulu, teklifin, sıra beklemeden görüşülmesini istediklerini ifade etti.

Tanrıkulu, "Bu talebimiz, Genel Kurul'daki AKP'li vekillerin oyuyla reddedildi. Çiçek de Meclis'in danışma kurulunda yasa teklifinin öncelikli görüşülmesini sağlayabilirdi ancak yapmadı" diye konuştu.

"Bugün teklif görüşülüp diğer prosedürler de aşılabilirdi ve teklif yasalaşabilirdi. Böylece yasa, Sivas davasına da uygulanır ve zamanaşımı durdurulabilirdi."

Tanrıkulu, başvurularını tekrarlayacaklarını söyledi ve "Bundan sonrası AKP vekillerinin iradesine bağlı" dedi.

"İnsanlık suçu kapsamında"

2 Temmuz 1993'te 35 kişinin yakıldığı, iki saldırganın da hayatını kaybettiği Sivas katliamıyla ilgili son davanın 13 Mart'ta zamanaşımı nedeniyle düşme riski bulunuyor.

Davada yargılanan altı sanık da firari.

Davanın müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan, bianet'e yaptığı açıklamada, sanıkların Türk Ceza Yasası'nın 146. maddesinin 3. fıkrasından yargılandıklarını ve iç hukuka göre zamanaşımından faydalanabilecek olsalar da suçun "insanlık suçu" kapsamında olması nedeniyle uluslararası hukukun işlemesi gerektiğini söylemişti.

Aranmakta olan altı sanığın bugüne kadar evlendiğini, çocuk sahibi olduğunu, çocuklarını okullara kaydettirdiklerini hatırlatan Sarıhan, bunların nasıl hala yakalanamadıklarını anlamadığını da eklemişti.

Çiçek 'Sivas teklifi gündeme alındı' demişti

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Sivas Davası sanıklarının zamanaşına uğramaması için CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun verdiği kanun teklifinin Meclis Başkanlığınca havale edildiği ve ilgili komisyonların gündeminde olduğunu bildirmişti.

Meclis Başkanı Çiçek yaptığı yazılı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün gece bazı televizyon kanallarında ve kısmen de bugün bazı gazetelerde yer alan demeçlerinde, Sivas Davası sanıklarının zaman aşımına uğramaması için yasa teklifi verildiğini ve Meclis Başkanınca derhal işleme konularak ilgili komisyonlara havale edilmesinin istendiğini belirtti.

Tarhan ve Tanrıkulu'nun vermiş olduğu kanun teklifinin gerekli incelemeler yapılarak 20 Aralık 2011 tarihi itibariyle esas komisyon olan Adalet Komisyonuna ve tali komisyon olan İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna Meclis Başkanlığınca havale edildiğini hatırlatan Çiçek, ''Dolayısıyla şu an bu kanun teklifi ilgili komisyonların gündemindedir. Yanlış anlaşılmaların düzeltilmesi için kamuoyunun bilgilerine sunulur'' ifadelerini kullanmıştı.

 

AdminAdmin