Dünya
Giriş Tarihi : 15-10-2011 07:19

KKTC'DE HSBC KRİZİ

Eroğlu'nun hesabı ortalığı fena karıştırdı.

KKTC'DE HSBC KRİZİ

 

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun 2 milyon liralık banka hesaplarının KKTC Meclisi’nde teşhir edilmesi, aynı partiden olan Başbakan İrsen Küçük arasındaki ‘çekişme’yi de ortaya çıktı.

Başbakan’ın bu hesapları araştırdığı, Eroğlu’nun da hesapları HSBC’de topladığı öğrenildi.

Eroğlu’nun avukatı, hesap bilgisi sızdığı için HSBC’yi suçladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun HSBC Bank’ta yer alan 2 milyon liralık hesap dökümlerinin KKTC Meclisi’nde teşhir edilmesi, aynı partiden olan Başbakan İrsen Küçük’le arasında uzun süredir devam eden çekişmeyi ortaya çıkardı. Küçük’ün uzun süredir hesapları araştırdığı, Eroğlu’nun da banka hesaplarını HSBC’de topladığı öğrenildi. Eroğlu’nun avukatı, müşteri sırlarını ifşa eden HSBC yöneticisi ya da çalışanının da ‘yanacağını’ açıkladı. Ana muhalefet partisi CTP milletvekili Sonay Adem’in önceki gün Meclis’te Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu yolsuzlukla suçlayarak banka hesap dökümlerini açıklamasının ardından Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun da 27 Eylül’de Eroğlu’nun hesaplarını incelemesi talimatı verdiği ortaya çıktı.

Başbakan Küçük’ün emriyle hesapların incelendiğini öğrenen Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC yerel bankalarındaki hesaplarını boşaltarak İngiltere merkezli HSBC’nin Lefkoşa ve Magosa’daki şubelerine aktardı. Ancak hesaplarının kamuoyuna deşifre edilmesine engel olamadı. Başbakan İrsen Küçük, muhalefetin dağıttığı HSBC’den alınan belgeleri de Başbakanlık Denetleme Kurulu’na sevketti. Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun İrsen Küçük’ün liderliğini yaptığı iktidardaki Ulusal Birlik Partisi’nin eski lideri olması da krizin büyüklüğünü gözler önüne serdi.

HSBC de soruşturuyor

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun avukatı Oğuzhan Hasipoğlu, HSBC’yi suçladı ve hesapların sızmasından sorumlu olanların, KKTC yasalarına göre 7 yıl hapis gerektiren suç işlediğini açıkladı. KKTC’nin tanınmaması nedeniyle İstanbul merkezli şube kabul edilen banka da kendi içinde soruşturma başlattı. Bankanın güvenlik kameraları inceleme altına alınırken, hesap dökümlerinin sızdığı bankanın İngiltere merkezine de haber verildi. Hesap bilgilerinin bilgisayar ekranından fotoğrafı çekilerek dışarı çıkartıldığı belirlendi.

Müsteşarın kızı zan altında

Hesap bilgilerini ana muhalefet CTP’nin teşhir etmesine rağmen en büyük şüpheli Başbakanlık görülüyor. İddialara göre, Başbakan’ın müsteşarının HSBC’de çalışan kızı belgeleri sızdırdı ve muhalefete verdi. Bu iddianın doğrulanması halinde muhalefet ve iktidarın Eroğlu’na karşı işbirliği yaptığı sonucunu doğuracak.

Çalıştım kazandım

KKTC Cumhurbaşkanı Dervis Eroğlu, Meclis’te dağıtılan banka hesap dökümleriyle ilgili açıklamadasında, HSBC’nin Lefkoşa ve Magosa şubelerinde dolar, sterlin ve Türk Lirası halinde toplam 5 hesapta bulunan 2 milyon 126 bin 185 lira tutarındaki hesabının, 48 yıllık çalışma hayatı, emekli ikramiyesi ve bu yıl içinde sattığı 2 gayrimenkulden elde edilen gelirin toplamı olduğunu duyurmuştu.

KKTC bankalarında 15 bin milyoner var

KKTC Merkez Bankası verilerine göre, 280 bin nüfuslu ülkede 5 binden fazla kişinin 3 milyon liradan fazla, 10 bin kişinin de bir milyondan liradan fazla hesabı bulunuyor. Bu hesaplara KKTC vatandaşlarının başta Türkiye olmak üzere yurtdışındaki hesapları dahil değil.

Çarpıcı bir vahim gerçek daha... Türkiye'nin baktığı ve kumardan başka kazancı olmayan KKTC’de gelir seviyesinin Dünya Bankası raporlarına göre, tüketim üzerinden kişi başına 30 bin doların üzerinde. Emekli ikramiyeleri de üst düzey yöneticiler için, çalıştığı yıllara bağlı olarak bir milyon lirayı da bulabiliyor.

 


 

 

 

 

Bir firma düşünün; şirketinizin profesyonel anlamda her türlü gereksinimde yanınızda olsun...'Lojistik Kurye' hizmetleri ile, her türlü iletinizi; taahhüt edilen zamanda, yerine ulaştırsın...Yetmesin; üretiminizin, hizmetinizin; aynı dağıtım ağı ile, ulaşacağı yerlere, eksiksiz ve yine taahhüt edilen zamanda ulaşmasını sağlasın...Yine yetmesin, her türlü web tasarımınızı; en son tekniklerle; tüm dünya ile paylaşsın, yeni doğacak ekranınıza siz bile şaşırın...Yetmesin, her türlü araç kiralama ve benzeri ihtiyaçlarınızda; yine oldukça profesyonel bir mantık ve süreç çerçevesinde, bu ihtiyacınızı da eksiksiz yerine getirsin...Böyle komplike bir şirket, olsa olsa; genç ve girişimci işadamı Yaşar Karakelle'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı YKK HAN GRUP olabilir...www.ykkhangrup.com

Metin BOSNAKMetin BOSNAK