Ekonomi
Giriş Tarihi : 24-03-2011 10:48

BİLİRKİŞİ DE 'VURGUN' DEDİ

AKP’li Elazığ Belediyesi’ndeki yolsuzluk soruşturmasında bilirkişi heyeti ihaleleri şüpheli buldu.

BİLİRKİŞİ DE 'VURGUN' DEDİ

AKP’li Elazığ Belediyesi’ndeki yolsuzluk soruşturmasında bilirkişi heyeti ihaleleri şüpheli buldu.

AKP’li Elazığ Belediye Başkanı M. Süleyman Selmanoğlu ile üst düzey belediye yöneticileri hakkında “ihale yolsuzluğu” iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında bilirkişi de “2006-2009 yılındaki ihaleleri şüpheli” buldu. İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerinin yolsuzluk raporlarında incelediği ihaleler üzerinde “hesaplama ve kıyaslama” yapan bilirkişi heyeti müfet-tişlerin raporunu doğruladı. Bilirkişinin de Bakanlık müfettişlerinin tespitleri doğrultusunda rapor vermesi üzerine İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın imzasıyla Selmanoğlu ve üst düzey belediye yöneticileri hakkında soruşturma izni verildi. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamına göre belediyenin ihaleler sonucu “19 milyon TL” zarara uğratıldığı iddia ediliyor.

AKP’li Elazığ Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri’nin hazırladığı raporlara ek olarak İçişleri Bakanlığı’nın “bilirkişi incelemesi” de yaptırdığı ortaya çıktı. Bakanlık müfettişleri Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’na sundukları raporlarında; Elazığ Belediyesi’ndeki 2006-2009 yıllarını kapsayan ihalelerle ilgili hesaplama ve kıyaslama çalışması yapmıştı. Aynı çalışma bilirkişi heyetince de yapıldı. Bilirkişinin hazırladığı ve İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu’na sunulan rapor; bakanlık mülkiye müfettişlerinin hazırladığı raporları doğrular nitelikte çıktı.

Bu gelişme üzerine AKP’li Belediye Başkanı Selmanoğlu hakkında çok sayıda yolsuzluk iddiasıyla ilgili “işleme konulmama kararı” veren İçişleri Bakanı Atalay, Selmanoğlu ve Elazığ Belediyesi’ndeki üst düzey yöneticiler hakkında soruşturma izni verdi.

4 yılda anormal artış

Mülkiye müfettişlerince yapılan hesaplama ve kıyaslama çalışmaları, Bakanlıkça görevlendirilen bilirkişinin hazırladığı rapora da yansıdı. Her iki incelemede de 2006-2009 yıllarını kapsayan temizlik ve çöp toplama ihaleleri mercek altına alındı. Çarpıcı tespitlerden bazıları özetle şöyle:

• Bir pikabın belediyeye 2007-2008 yıllarında bir aylık maliyetinin 13 bin 500 TL olmasına karşılık, 2009 yılında Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü’nün yaklaşık maliyet analizlerinde bir düşüş olmamasına rağmen ilgili firma tarafından aynı tip araca aylık 6 bin 387 TL teklif verildiği ve bu ihalenin bu rakam üzerinden gerçekleştirildiği dikkate alındığında, aynı araç 2009 yılında, önceki iki yıldaki kiralama bedelinin yarısının altında bir rakamla çalıştırıldı.

• Yapılan temizlik ihalelerinde 2005 yılı ihale bedeli 6 milyon 326 bin 314 TL olduğu halde, ilin nüfus artış hızının düşük olmasına ve enflasyon oranı her dönem için yüzde 10’un altında olmasına rağmen, bu bedelin her yıl yaklaşık olarak yüzde 50 arttırılarak aynı firmaya verildiği, sadece 2008 ile 2009 yılları arasında belediyenin aynı işi yaklaşık 6 milyon TL fazla bir bedelle verdiği...

2005’teki normal...

• 2006 yılı temizlik ve çöp toplama işi için belediye tarafından 2005 yılı sonunda yapılan ihalede, kamu zararının oluştuğunu doğrulayacak bir emareye rastlanılmadı.

AdminAdmin