Eğitim-Bir-Sen Sivas Şubesi, üniversite personelinin yer değişikliği hakkının tanınmamasını protesto etmek amacıyla Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlük Binası önünde basın açıklaması yaptı. Sendika üyeleri, 81 ilde üniversite kampüsleri önünde benzer protestolar gerçekleştirerek, üniversite personelinin haklarının iyileştirilmesi ve 6. ve 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesindeki maddelerin hayata geçirilmesini talep etti.
Açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Sivas Şube Başkanı Serdal Berkil, üniversite idari personelinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak, kadro ve pozisyon unvanları itibarıyla her bir üniversitede aynı işi yapmalarına rağmen, diğer kamu kurumlarındaki personellerin sahip olduğu yer değişikliği hakkına sahip olamadığını belirtti. Ayrıca, üniversite idari personelinin yer değişikliği talebinin, kadrosunun bulunduğu üniversitenin iznine bağlı olduğunu vurgulayan Berkil, bu durumun uzun dava süreçlerine yol açtığını ve çoğu zaman yer değişikliği taleplerinin sonuçsuz kaldığını ifade etti.
Berkil, “Hâlihazırda çoğu üniversite, yer değişikliği taleplerini yönergelerle düzenlese de uygulama birliği sağlanamamakta ve bu yönergeler diğer üniversiteler için bağlayıcı olmamaktadır” diyerek, üniversiteler arası yer değişikliği için hukuki bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 52. maddesinde, üniversiteler arası yer değişikliği yapılabileceğine dair bir hüküm bulunduğunu hatırlatan Berkil, Eğitim-Bir-Sen'in bu konuda yaptığı çalışmaların henüz somut bir sonuca ulaşmadığını söyledi.
Eğitim-Bir-Sen’in, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde yaptığı girişimlere rağmen üniversiteler arası yer değişikliği konusunda işleyen bir sistemin kurulamadığını belirten Berkil, bu sorunun çözülmesi için YÖK Başkanlığı eliyle merkezi bir düzenlemenin yapılması gerektiğini söyledi.
Ayrıca, öğretim elemanlarının mali haklarında yaşanan adaletsizliklere de dikkat çeken Berkil, 666 sayılı KHK düzenlemesiyle en fazla ihmal edilen grubun öğretim elemanları olduğunu ve akademik personelin ücretlerinin, diğer meslek gruplarıyla orantılı bir artış almadığını belirtti. “Bu durum, üniversite camiasındaki çalışma hayatına ve kamu yönetimine olan güveni ciddi şekilde zedelemektedir. Öğretim elemanlarının mali haklarında artış sağlanması bir zorunluluk haline gelmiştir” dedi.
Berkil, Eğitim-Bir-Sen olarak, 3600 ek gösterge, akademisyenlerin ücretlerinin iyileştirilmesi ve üniversite idari personelinin hakları için mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek, “Somut bir çözüm üretilene kadar, yer değişikliği talebini ve diğer taleplerimizi ısrarla dile getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.