Gündem
Giriş Tarihi : 01-09-2023 18:25

Erdoğan'dan 'anayasa' çıkışı: Vaadimiz birinci sınıf

Yargıtay Başkanlığı'nda Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuşan Erdoğan, "Meclis'in açılışıyla birlikte Türk demokrasisini yeni bir anayasaya kavuşturmak için girişimlerimizi tekrar başlatacağız" dedi.

Erdoğan'dan 'anayasa' çıkışı: Vaadimiz birinci sınıf

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay Başkanlığında 2023-2024 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu.

Yargıda reform sürecini kesintisiz sürdürdüklerini savunan Erdoğan, "Hukuk devleti hepimizin kırmızı çizgisidir. Yargıya olan güveni artırarak, toplumdan gelen serzenişlerin önüne geçmek hepimizin görevidir. Ortak akıllar hukuk devletini güçlendireceğiz" diye konuştu. Erdoğan, "Davaların sonuçlanma süresi daha da kısalacak" dedi. Yeni anayasa çağrısını da yineleyen Erdoğan, "Siyasi partiler, yüksek mahkemeler, üniversiteler, devlet kurumları, barolar ve milletimizin her ferdini sürece katkı vermeye davet ediyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

'HUKUK DEVLETİ HEPİMİZİN KIRMIZI ÇİZGİSİ'

"Hukuk devleti hepimizin kırmızı çizgisidir. Yargıya olan güveni artırarak, toplumdan gelen serzenişlerin önüne geçmek hepimizin görevidir. Hiçbir vatandaşımız adliyenin adalet kapısı olduğundan şüpheye kapılmamalı, hakkını huzuru kalple aramalı. Bunun için hukukun üstünlüğünden taviz veremeyiz.

Güven veren ve erişilebilir bir adalet sisteminin tesisi için anayasadan yasalara ve özlük haklarına kadar birçok reforma imza attık.

Yargıda reform sürecini kesintisiz sürdürüyoruz. Ortak akıllarla hukuk devletini güçlendireceğiz.

'İHTİYAÇ DUYULAN REFORMLARI YAPACAĞIZ'

Yargıda ihtiyaç duyulan reformları yapacağız. UYAP'ı yapay zekayla geliştirme çalışmaları devam ediyor. Dijital Dönüşüm Ofisi ve TÜBİTAK iş birliğindeki projeyle davaların sonuçlanma süresi kısalacak. Avukatların mahkeme faaliyetine katkısının artırılmasında fayda görüyoruz. Belli davalar için avukat tutma zorunluluğu üzerinde hep birlikte çalışabiliriz.

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru imkanı, KDK'nin ihdası, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun teşkili, DGM mahkemeleri ile özel yetkili mahkemelerin kaldırılması, yargıdaki çift başlılığa son verilmesi, vergi, bilişim, finansa ve sendikal suçlar gibi ihtisas mahkemelerinin kurulması, bireylerin lekelenmeme hakkında güçlendirilmesi, uyuşmazlıkların çözümünde arabuluculuk yöntemlerinin yaygınlaştırılması. Yargıya dair her adımda devrim niteliğinde birçok adım attık.

'TEHLİKE OLARAK GÖRÜYORUZ'

Günümüzde sayıları giderek artan sosyal medya mahkemelerini toplumun birliği, dirliği, huzuru, iç barışı açısından büyük tehdit ve tehlike olarak görüyoruz.

YENİ ANAYASA ÇAĞRISI

2011'den beri bir hayalimiz var. Bu hayal, Türkiye'yi darbe anayasasından kurtararak yarını kucaklayan, Türkiye Yüzyılı'na yakışır anayasaya kavuşturmaktır. Vaadimiz birinci sınıf demokrasi, ekonomi ve özgürlüklerin tamamlayıcısı, birinci sınıf anayasa olacaktır. Türkiye Yüzyılı böyle bir anayasayla güçlenecek. 85 milyonun tamamının sahipleneceği ve "İşte benim anayasam" diyerek baş tacı edeceği bir metni, artık milletin takdirine sunmamız gerekiyor.

Siyasi partiler, yüksek mahkemeler, üniversiteler, devlet kurumları, barolar ve milletimizin her ferdini sürece katkı vermeye davet ediyorum. Meclis'in açılışıyla birlikte Türk demokrasisini yeni bir anayasaya kavuşturmak için girişimlerimizi tekrar başlatacağız."

AdminAdmin