Ekonomi
Giriş Tarihi : 24-04-2023 18:34

Son Anketlerin Ortalaması: İşte Kılıçdaroğlu ve Erdoğan'ın Oy Oranları

14 Mayıs’ta gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimine günler kala kamuoyu araştırma firmaları anket sonuçlarını açıklıyor. Bu son anketler dört aday da belli olduktan sonra Nisan ayında yapıldı.

Son Anketlerin Ortalaması: İşte Kılıçdaroğlu ve Erdoğan'ın Oy Oranları

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra 10 anketin ortalamasına göre Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,5 oy alıyor. Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı ise yüzde 44,4. Memleket Partisi lideri Muharrem İnce yüzde 6 oy alırken ATA İttifakı adayı yüzde 2,2’de kaldı.

Diğer anket firmaları sonuçlarını açıkladığında onlar da eklenecek ve ortalama yeniden hesaplanacak.

grafik-1.jpg

10 anketin 8’inde Kılıçdaroğlu önde

Cumhurbaşkanı adayları hangi ankette kaç puan alıyor? Firmaların Nisan ayında yaptıkları araştırmaların sonuçları gelmeye devam ediyor. 10 firmadan sekizinde Kemal Kılıçdaroğlu önde giderken iki ankette (Optimar ve SONAR) Erdoğan ilk sırada bulunuyor.

10 anketten sadece birinde seçim ilk turda bitebilir

Kararsızlar, cevap vermeyenler ve oy kullanmayacağını söyleyenler orantısal olarak dağıtıldıktan sonra 10 anketten dokuzu seçimin ikinci tura kalacağını gösteriyor. Sadece Optimar anketinde seçim ilk turda bitiyor.

Hangi firmalar yer alıyor?

Ortalama hesaplamasına dahil edilen 10 firma şöyle: Metropoll, Gezici, ORC, ALF, Optimar, SONAR, MAK; Aksoy, AR-G, Yöneylem.

grafik-2.jpg

Bu firmalardan MAK ve Metropoll açıkladıkları anket sonucunda kararsız, cevap vermeyen ve oy kullanmayacağını söyleyenleri orantısal olarak dağıtmadı. Euronews Türkçe’nin hesaplamasında bu iki firmanın sonuçlarında yer alan bu gruptakiler orantısal dağıtıldı.

GENAR firması sonuç açıklamasına rağmen listede yer almadı çünkü firma sadece seçimin ikinci tura kalması durumundaki olası sonucu açıkladı.

AdminAdmin