Gündem
Giriş Tarihi : 16-03-2023 16:17

Seçim öncesi adres değişikliği: Aman dikkat! Yarın son gün!

Depremzedelerin oy kullanabilmesi için adres değişikliği için yarın son gün. Halk TV'de Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programına bağlanan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Adıgüzel, adres değişikliği için kritik uyarılarda bulundu.

Seçim öncesi adres değişikliği: Aman dikkat! Yarın son gün!

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından 10 ilde binlerce vatandaş bulunduğu kentlerden ayrıldı. Depremzede vatandaşların, 14 Mayıs seçimleri öncesinde adres değişikliği yapabilmeleri için son gün yarın.

Deprem bölgesinde ikamet eden ve taşınmak zorunda kalan seçmenler, seçimlerde oy kullanabilmek için adres değişikliği bildirimlerini yarın (17 Mart) saat 23.59'a kadar yapabilir.

Depremzedeler seçimlerde nasıl oy kullanacak?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki seçmenlerin 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekili seçiminde oy kullanabilmeleri için yapmaları gereken işlemleri yazılı açıklama ile duyurmuştu.

Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"14 Mayıs seçimlerinde seçme ve seçilme hakkının kullanılabilmesi adına afetzede vatandaşlarımız; diğer il veya ilçelerden birine taşınmışsa taşındığı yerdeki adrese (yurt, otel, pansiyon gibi geçici yerler dahil); aynı il veya ilçe içindeki ikamet adresi dışında başka bir konut, prefabrik ev, yurt, konteyner, çadır kent, huzurevi ve benzeri yerde barınıyorsa bu tür geçici yerlere yönelik yeni adres beyanını 17 Mart saat 23.59'a kadar nüfus müdürlüklerimizin yanı sıra e-Devlet ve nüfusmatiklerimiz üzerinden yapabilecektir.
18 Mart tarihinden itibaren ise adres beyanına dair işlemler, ilçe seçim kurullarının kararıyla yapılacaktır."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel uyardı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Halk TV'de Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programına bağlandı. Adıgüzel şu kritik uyarılarda bulundu:

Birincil adres yapılmalı

"Çok önemli konu seçmen kütüklerin oluşturulması. Uzun süredir çalışma yapıyoruz. Seçmen listelerinde anormal durum var mı bunu takip ediyoruz, analizler yapıyoruz.

Depremle birlikte yeni bir meseleyle karşı karşıya kaldık. Depremzedeler bulundukları yeri terk etmek zorunda kaldı. Yarın saat 23.59'a kadar depremzedeler adreslerini değiştirmişse kayıtlarını aldırabiliyor. Önemli bir nokta var şu an bulundukları adresi birincil adres yapmalı. Birincil adres yapılmazsa, yerleşim yeri olarak diğer adres seçeneğini işaretlerse orada seçmen olamaz."

Adıgüzel, depremzedelerin adres değişikliği yapmasının ardından haklarından mahrum bırakılmayacağını ifade etti: "Ben depremzedeyim kaydımı İstanbul'a aldırdım haklarımdam mahrum bırakılır mıyım' diye çok soru geliyor. Kesinlikle haklarında mahrum bırakılmıyorlar."

Adresimi yarına kadar taşımadım, sorun olur mu?

"Yarın saat 23.59'a kadar kolaylıkla aldırabilir. E-devlet, nüfus müdürlükleri hatta nüfus müdürlüklerinde nüfusmatik var oradan kolaylıkla yapabilir.

17'sinden sonra seçmen listeleri kesinleşmeye başlayacak. Bu süreçte ikametlerini alıp bir nüshasını götürüp nüfus müdürlüklerinden aldıklarını seçim kurullarına verirlerse yine seçmen olabilecekler.
Diyelim ki kendilerini taşımadılar ya da çadırda kalıyorlar... Eski adreslerinde; yani en son kayıtlı oldukları adreste seçmen olarak kalıyorlar. Seçmen hakları ellerinden alınmıyor."

Vatandaşlar adres değişikliğini kontrol etsin

Adıgüzel, tüm vatandaşlara adreslerini kontrol etme çağrısında bulundu:

"Depremzedelerin sorunlarını sıkıntılarını görüyoruz. Bu arada şöyle bir çağrım var. Lütfen e-Devlet'ten depremzede dışındaki vatandaşlarımızda adres kontrolü yapsın. İkametlerinin nerede olduğuna baksınlar ki bir aksilik çıkmasın."

AdminAdmin