Vali Şimşek mesajında; "Geçmişten günümüze coğrafi konumu ve stratejik önemi nedeniyle askeri, idari, ticari bir merkez olan ilimiz, Cumhuriyet’in kuruluşunda da önemli bir rol üstlenmiştir. Türk Milleti’nin kurtuluş destanının yol haritası bundan tam 103 yıl önce Sivas’ta çizilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük bir öngörü ile Anadolu’nun “en güvenli yeri” olarak nitelediği Sivas, Millî Mücadelenin yönetim merkezi olmuştur.
Vatan topraklarının her bir köşesinin dünya devletleri tarafından işgal edildiği, dört bir yandan kuşatıldığı dönemde azim ve kararlılığından taviz vermeyen Sivas halkı, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı için Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına 108 gün boyunca ev sahipliği yapmıştır. Büyük fedakarlıklar sonucu toplanabilen Sivas Kongresi’nde alınan kararlar bir milletin özgürlük manifestosu olmuştur. Kongre ile Türk Milleti kendi kaderine yön vermiş, vatanın bölünmez bütünlüğü zihinlere kesin bir şekilde yazılmıştır. Bu dönemde Sivas Kongresi kararıyla yayımlanan İrade-i Milliye Gazetesi de Heyet-i Temsiliye’nin yayın organı olarak bağımsızlık ülküsünden asla vazgeçilmeyeceğini tüm dünyaya duyurmuştur.
Sivas Kongresi, milletin temsilcilerinin katılımı ve aldığı kararlarla tek Millî Kongre olarak kayıtlara geçmiştir. Burada; millî iradenin üzerinde hiçbir gücün olmadığı ifade edilmiş, manda ve himaye fikri reddedilmiş, büyük mücadelelerle yürekli bir şekilde alınan ve sabırla uygulanan kararlar sonucunda Kurtuluş Savaşı’ndan kesin bir zafer elde edilerek, Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.
Bu vatan kolay kazanılmamış ve bu toprak, uğruna canlarını seve seve feda eden şehit kanlarıyla sulanarak vatan yapılmıştır. Bu zor dönemde Türk Milleti’nin ayağa kalkma mücadelesi yalnız Türk tarihi açısından değil, dünya tarihi açısından da diğer milletlere örnek olmuştur.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi.” sözüyle 4 Eylül Sivas Kongresi’nin önemi asla silinmeyecek şekilde tarihe kazınmıştır.
Kongre kadar bu dönemde Sivas halkının idarecisiyle, askerî erkanıyla, halkıyla el ele sergilediği tutum da başlı başına ele alınması, üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Zira Sivaslılar Türk Devleti’nin bağımsızlık mücadelesi için tek bir vücut olmuş, bu büyük inanç ve güven de zafere giden yolu açmıştır.
Sivas Kongresi, Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin temelidir. Sivas’ın onurudur, gururudur. 1919’da kongreye ev sahipliği yapan, Büyük Atatürk ve arkadaşlarına kucak açan Sivaslılar bugün olduğu gibi bundan sonra da Türkiye Cumhuriyeti’nin koruyucusu ve güvencesidir.
Tarihten aldığımız ilham ve kahramanlık destanlarıyla bundan sonra da bizlere düşen görev çok çalışarak birlik ve beraberliğimizden ödün vermeden her türlü zorluk karşısında mücadele ederek millî hedeflerimize ulaşmaktır.
Bu duygu ve düşüncelerimle 4 Eylül Sivas Kongresi’nde alınan “Millî sınırlar içinde vatan bir bütündür, Manda ve himaye kabul olunamaz” kararlarını her Türk bireyinin kalbine ve aklına nakşetmiş olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, kongre delegelerini, kongreye ev sahipliği yapan Sivaslıları bir kez daha saygı ve minnetle yâd ediyorum.
Ruhları şâd olsun…
Sivas Kongresi’nin 103. Yılı Kutlu Olsun" ifadelerine yer verdi.